Care este cea mai mortală armă a secolului XX?

Poate că vă gândiţi la bomba atomică. Se estimează că cele două bombe atomice aruncate de SUA deasupra orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, în anul 1945, au provocat moartea a 200.000 de oameni.

Însă o altă armă este responsabilă pentru mult mai mulţi morți (milioane). Este vorba de pușca de asalt Kalașnikov, cunoscută de obicei ca AK-47.

Automatul Kalașnikov AK-47 a fost dezvoltat inițial în secret pentru armata sovietică şi până în prezent au fost produse aproximativ 100 de milioane de AK-47 și variante ale acestuia.

Această armă se găsește acum în toată lumea, inclusiv în mâinile multor civili americani. În calitate de medic, am putut vedea rănile provocate de această armă pe corpul uman.

Invenția lui Kalașnikov

Rusul Mikhail Kalashnikov a inventat arma care îi poartă numele la mijlocul secolului XX.

Născut pe 10 noiembrie 1919, Kalașnikov a fost mecanic de tanc în armata sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial. El a fost rănit în timpul invaziei germane a URSS în anul 1941.

Mihail Kalasnikov și AK-47

Mihail Kalasnikov și al său AK-47. Credit: AP Photo/Vladimir Vyatkin

După ce a observat avantajele oferite pe câmpul de luptă de armele performante de foc ale Germaniei, Kalașnikov s-a decis să dezvolte o armă mai bună. În timp ce era încă în armată, el a realizat mai multe modele de puşcă de asalt înainte de a produce, în cele din urmă, primul AK-47.

Numele celei mai importante invenții a lui Kalașnikov este Automatul Kalașnikov 1947, după anul în care a fost produsă pentru prima dată această armă.

AK-47 a devenit în anul 1949 pușca de asalt a armatei sovietice. Adoptată ulterior şi de alte națiuni prin Pactul de la Varșovia, arma s-a răspândit rapid în întreaga lume, devenind un simbol al revoluției în țări îndepărtate precum Vietnam, Afganistan, Columbia și Mozambic, pe al cărei steag figurează proeminent.

Steagul Mozambicului prezintă un AK-47

Steagul Mozambicului prezintă un AK-47 cu o baionetă atașată, menit să simbolizeze apărarea și vigilența. Credit: Wikimedia

De-a lungul vieții sale, Kalașnikov a continuat să îmbunătăţească designul clasic al AK-47.

În anul 1959 a început producția lui AKM, Automatul Kalașnikov modernizat, care era mai ușor și mai ieftin.

Ulterior, Kalașnikov a dezvoltat și mitraliera PK.

Modelele AK-47 modificate sunt încă în producție în multe țări din întreaga lume.

Avantajele AK-47

De ce a fost AK-47 o pușcă de asalt revoluționară?

Automatul AK-47 este relativ ieftin de produs, ușor de transportat și utilizat, având un recul mic. De asemenea, AK-47 are o fiabilitate foarte bună în condiții dure, de la junglele pline cu apă, până la furtunile de nisip din Orientul Mijlociu, atât la rece cât și la cald.

De asemenea, întreţinerea lui AK-47 este relativ simplă. Acest lucru este consecinţa pistonului mare de gaze și interstiţiilor mari dintre părțile mobile, care ajută la prevenirea blocării pistonului.

Un soldat cambodgian cu pușca AK-47 în anul 1970

Un soldat cambodgian cu pușca AK-47 în anul 1970. Credit: AP.

Lui Kalașnikov îi plăcea să se laude cu superioritatea puștii sale față de pușca M-16 a armatei americane.

„În timpul războiului din Vietnam”, a declarat Kalașnikov într-un interviu din anul 2007, „soldații americani îşi aruncau M-16-urile pentru a folosi AK-47-uri și gloanțe pentru acestea de la soldații vietnamezi morți. Am aflat că şi soldații americani din Irak folosesc AK-47 destul de des”.

Cea mai răspândită armă de foc din lume a fost utilizată, de asemenea, în acţiuni criminale și terorism.

Persoanele care au luat cu asalt Satul Olimpic din München în anul 1972 erau înarmate cu automate Kalașnikov, iar ucigaşii în masă din SUA au folosit versiuni semiautomate ale armei în atacurile din Stockton, California și Dallas.

Armata americană a distribuit AK-47 în conflictele armate din Afganistan și Irak.

AK-urile au o durată de serviciu de 20 până la 40 de ani, iar prețul unui AK-47 este în prezent de câteva sute de dolari. Unele AK-47-uri pot fi obținute la prețul de 50 USD.

Producția mare de arme la nivel mondial, în special în țările cu costuri reduse ale forței de muncă, a condus la scăderea prețului acestei arme.

O statuie a lui Kalasnikov cu una dintre pustile sale

O statuie a lui Kalașnikov cu una dintre puștile sale se află la Moscova. Credit: AP/Pavel Golovkin

Moștenirea lui Kalașnikov

Pentru munca sa, Uniunea Sovietică i-a acordat lui Kalașnikov Premiul Stalin, Steaua Roșie și Ordinul lui Lenin. În anul 2007, președintele Vladimir Putin a indicat pușca Kalashnikov drept „un simbol al geniului creator al poporului rus”.

Kalașnikov a murit ca un erou național în anul 2013, la vârsta de 94 de ani.

De-a lungul vieții sale Kalașnikov a respins categoric încercările de învinovăţire pentru numărul mare de ucideri și răni cauzate de invenția sa. El a insistat că a dezvoltat această armă ​​pentru apărare şi nu pentru atac.

Atunci când un reporter l-a întrebat în anul 2007 cum poate dormi noaptea, el a răspuns:

„Dorm bine. Politicienii sunt de vină că nu au ajuns la un acord și au recurs la violență”.

Pandantiv cu AK-47

AK-47 a devenit un simbol, așa cum o demonstrează acest pandantiv încrustat cu diamante, deținut cândva de un presupus fugar din Mexic. Credit: AP/Dario Lopez Mills

Cu toate acestea, în ultimul an al vieții sale, Kalashnikov a scris o scrisoare către conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse spunând:

„Durerea din sufletul meu este insuportabilă. Îmi pun aceeași întrebare fără răspuns:

Dacă pușca mea de asalt a luat viața oamenilor, aceasta înseamnă că sunt responsabil pentru moartea lor?”

Aceasta este o dezbatere perenă. Cine ucide de fapt? Armele sau cei care le poartă?

Semnătura lui Kalașnikov din partea de jos a scrisorii a fost: „un rob al lui Dumnezeu, proiectantul Mikhail Kalashnikov”.

Traducere şi adaptare după World’s deadliest inventor: Mikhail Kalashnikov and his AK-47