Medicină-Sănătate

Microcipuri? Nu. Iată ce conţin vaccinurile COVID-19

De luni de zile, susținătorii teoriilor conspirației și antivaccinării au răspândit dezinformarea privind vaccinurile împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2.

În una dintre cele mai răspândite afirmații false se spune că fondatorul și filantropul Microsoft, Bill Gates, intenționează să folosească vaccinul pentru a introduce microcipuri de localizare în persoanele vaccinate.

Nu este adevărat. Bill Gates a abordat el însuși această teorie a conspirației în luna iunie, declarând reporterilor că această afirmație este atât de bizară încât aproape stârneşte râsul.

„Este greu de negat aceste lucruri, pentru că chiar şi o afirmaţie care este atât de deplasată sau de ciudată devine credibilă dacă este atât de repetată”, a spus Gates într-un apel media care anunța o finanțare de 1,6 miliarde de dolari SUA pentru imunizare în țările sărace, conform USA Today.

Dezinformarea despre vaccin nu este o problemă de luat în râs. Pentru ca viața să revină la un nivel de normalitate similar celui dinainte de COVID-19, 75% până la 85% dintre cetăţenii SUA trebuie să se vaccineze, a declarat expertul în boli infecțioase Dr. Anthony Fauci.

Teoriile conspirației despre vaccinul COVID-19 reprezintă o amenințare pentru încrederea publicului în vaccinare, care este vitală pentru atingerea acestui prag de siguranţă.

Afirmațiile că vaccinul conține un microcip care poate urmări locaţia oamenilor sau poate identifica cine a fost vaccinat sau nu sunt false și se bazează pe informații greșite.

Originea mitului microcipului

Mitul microcipului ar fi putut proveni de la ideea unei etichete inteligente pentru seringi

Videoclipurile care conțin imagini modificate sau în afara contextului din știri și interviuri au fost distribuite pe scară largă în social media, alimentând teoriile conspirației.

Un videoclip postat pe Facebook, care a fost distribuit de peste 40.000 de ori de la data publicării, 15 noiembrie, ar putea clarifica originea acestui mit.

Videoclipul include fragmente dintr-un interviu CBN cu Jay Walker, președintele executiv al producătorului de seringi Apiject, în care se vorbește despre o etichetă opțională, asemănătoare codului de bare, pentru vaccin.

În interviul original este clar că această etichetă ar fi opțională și cipul RFID în cauză ar fi atașat la exteriorul seringii şi nu injectat împreună cu conținutul acesteia. Cipul a fost conceput pentru a distinge vaccinul real de dozele contrafăcute sau expirate și pentru a urmări când sunt utilizate injecțiile.

Steve Hofman, purtător de cuvânt al Apiject, a declarat pentru Reuters că eticheta specială nu a fost solicitată până acum de producătorii de vaccinuri.

Videoclipul distribuit pe Facebook conține, de asemenea, un clip modificat astfel încât să se creadă că Bill Gates  a spus că „pentru inovațiile precum vaccinurile, avem nevoie de un sistem de măsurare care să urmărească vaccinul”.

Reuters a urmărit discursul original al lui Bill Gates, dintr-un forum dedicat incluziunii financiare din anul 2013, unde acesta s-a referit la vaccinuri ca la o inovație revoluționară și a solicitat ulterior un sistem de urmărire a incluziunii financiare şi nu a distribuției vaccinurilor.

Ce conţine vaccinul Pfizer

Pfizer a prezentat public lista de ingrediente din vaccinul său, iar un microcip nu se află printre ele.

Ingredientul activ din vaccin este un fragment din materialul genetic al virusului numit ARN mesager. Acesta acționează ca ”un sac de box genetic pentru ca organismul să învețe cum să lupte împotriva proteinelor care ajută SARS-CoV-2 să ne invadeze celulele”, așa cum a explicat Hilary Brueck în Business Insider.

Un amestec de zahăr, sare și grăsimi „amortizează” sacul de box, metaforic vorbind, făcând posibilă administrarea vaccinului prin injecție intramusculară.

Vaccinul Pfizer pentru COVID-19

Vaccinul Pfizer pentru COVID-19

Iată lista completă a ingredientelor din vaccinul Pfizer:

Un ARN mesager din nucleozidă modificată (modRNA) care codifică glicoproteină virală de vârf S (spike) a SARS-CoV-2. Acest ingredient asigură acţiunea vaccinului.

Lipide sau substanțe grase, inclusiv:

  • (4-hydroxybutyl) azanediyl) bis (hexane-6,1-diyl) bis (2-hexyldecanoate),
  • 2-[(polyethylene glycol)-2000]-N, N-ditetradecylacetamide,
  • 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine,
  • Colesterol

Clorura de potasiu

Fosfat de potasiu monobazic

Clorură de sodiu (sare)

Fosfat de sodiu dihidrat

Zaharoză (zahăr)

Ce conţine vaccinul Moderna

Moderna, celălalt producător de vaccinuri care a primit recent o autorizație de utilizare de urgență de către FDA (n.t. Food and Drug Administration – agenţia de reglementare a medicamentelor din SUA), a transmis, de asemenea, o fișă informativă care detaliază ingredientele din vaccinul COVID-19.

Vaccinul Moderna conține:

Acid ribonucleic mesager (ARNm)

Lipide sau substanțe grase, inclusiv:

  • SM (sphyngomyelin)-102
  • Polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG],
  • 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC],
  • Colesterol

Trometamină

Clorhidrat de trometamină

Acid acetic

Acetat de sodiu

Zaharoză (zahăr)

Traducere după Microchips? Nope. Here’s The Full List of Ingredients in The COVID-19 Vaccines

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *