Computer

Metaversul şi riscul acţiunilor extremiste sau teroriste

Metaversul este tot mai aproape de noi. Ca orice inovație din tehnologie, el aduce cu sine noi oportunități, dar și vulnerabilități.

Metaversul este o versiune de realitate virtuală a internetului unde oamenii pot interacționa cu reprezentări digitale ale obiectelor, ale propriilor persoane sau ale altora și se pot mișca, mai mult sau mai puțin independent, între diferite medii virtuale.

De asemenea, metaversul poate să implice realitatea augumentată, o legătură între realitatea fizică și cea virtuală, ambele prin proiectarea oamenilor și obiectelor din lumea reală în mediul virtual și transformarea acestuia din urmă pentru a putea stimula percepțiile asupra spațiului fizic.

Purtând căști de realitate virtuală sau ochelari de realitate augumentată, oamenii vor putea socializa și lucra în medii aflate la frontiera dintre lumea fizică si cea digitala. În metavers oamenii își vor putea găsi scopul sau vor putea trăi experiențe în concordanţă cu viețile lor offline.

Atunci când oamenii devin atașați de ceva anume, digital, fizic sau un amestec dintre acestea două, privarea lor de acel ceva poate cauza durere sau suferință emoțională.

Pentru a intra și mai adânc în problematică, acele lucruri dragi oamenilor se pot constitui în vulnerabilități care pot fi folosite de cei care intenționează să le facă rău celor dintâi. Astfel, cei care manifestă acest gen de intenții ostile au observat deja că metaversul are potențialul de a se transforma într-un instrument care să completeze arsenalul pe care îl au deja la dispoziție.

Cumpărături în realitatea virtuală

Cumpărături în realitatea virtuală. Credit: AP/Joe Buglewicz

În calitate de cercetători în cadrul Centrului Național pentru Contraterorism, Inovație, Tehnologie și Educație din Omaha, Nebraska, avem capacitatea de a identifica posibilitățile întunecate pe care metaversul le ascunde.

Deși încă este în stadiu de proiect, evoluția metaversului deschide noi posibilităţi prin care extremiștii îşi pot exercita influența prin frică, amenințare sau obligaţie.

Pe baza cercetărilor noastre privitoare la creativitatea rău-intenționată și inovarea în această direcție, am identificat potențialul metaversului de a deveni un domeniu nou pentru activitatea teroristă.

Pentru a ne face înțeleși, nu ne opunem metaversului ca și concept și chiar ne entuziasmează potențialul acestuia pentru dezvoltarea umanității. Credem însă că evoluția metaversului va aduce cu sine noi vulnerabilități și noi oportunități care vor putea fi exploatate.

Deși nu sunt atât de cuprinzător abordate, iată aici trei metode prin care metaversul va complica eforturile de combatere a terorismului și a extremismului violent.

Recrutarea

În primul rând, recrutarea și implicarea în mediul online sunt semne distinctive ale extremismului modern, iar metaversul amenință să extindă și mai mult aceste capacități, prin simplificarea modului în care oamenii se pot întâlni și interacționa.

Astăzi, cineva care vrea să afle ceea ce fondatorul „Gardienilor Jurământului”, Stewart Rhodes, are de spus, trebuie să citească un articol despre acesta și despre ideologia anti-guvernare pe care acesta o promovează sau poate să vizioneze un material video în care să asculte părerile acestuia privitoare la instituirea legilor marțiale.

Mâine, prin imixtiunea dintre inteligența artificială (IA) și realitatea augumentată din metavers, Rhodes sau avatarul IA virtual al acestuia vor avea posibilitatea de a sta pe o bancă în parc cu oricât de mulți potențial adepți este nevoie pentru a propaga către aceștia viziunea lui Rhodes despre viitor.

În mod similar, un Bin Laden renăscut s-ar putea întâlni cu potențiali adepți într-o frumoasă grădină de trandafiri sau în holurile unei biblioteci.

Acest metavers emergent le poate permite liderilor extremiști noi abilități de creare și consolidare a unei ideologii virtuale în rândurile unor comunități sociale, acțiuni deosebit de puternice pentru consolidarea ierarhiilor și a sferelor de influență.

Metaversul și riscul acțiunilor extremiste

Metaversul şi riscul acţiunilor extremiste. Credit: D-Keine/E+ prin Getty Images

Coordonarea

În al doilea rând, metaversul creează noi moduri de coordonare, planificare și executare a actelor de distrugere.

Un asalt asupra Capitoliului? Cu suficient de multă muncă de cercetare şi recunoaștere, liderii extremiști pot crea medii virtuale care să se constituie în reprezentări pentru orice clădire publică, ceea ce le-ar permite acestora să-și ghideze membrii pe rute care să conducă la obiectivele cheie.

Adepții pot învăța căi valabile și eficiente, să stabilească rute alternative, dacă primele sunt blocate, sau să pună în aplicare mai multe planuri de rezervă pentru orice lucru neașteptat.

În momentul executării unui atac în lumea materială, obiectele de realitate augumentată, precum indicatoarele virtuale, îi pot ghida pe extremiştii violenţi sau îi pot ajuta la identificarea anumitor ținte.

Reprezentările virtuale ale clădirilor reale i-ar putea ajuta pe teroriști să planifice atacuri

Antrenamentul în reprezentări virtuale ale clădirilor reale i-ar putea ajuta pe teroriști să planifice atacuri. Credit: Dmitry Kirsanov\TASS prin Getty Images

Extremiștii violenți pot complota de oriunde, în timp ce construiesc rețele sociale și consolidează gradul de încredere al utilizatorilor, manifestându-se ca avataruri care pot întruchipa orice formă.

Atunci când liderii extremişti dau ordine de acțiune în lumea materială, aceste grupuri pot deveni mult mai bine pregătite decât omoloagele lor din ziua de azi și totul ca urmare a oportunităților pe care metaversul le oferă.

Ținte noi

În final, odată cu noua realitate mixtă virtuală apare și posibilitatea unor noi ținte. Așa cum clădirile, evenimentele și oamenii pot avea de suferit în lumea reală, același lucru se poate petrece și în mediul virtual.

Imaginați-vă svastici în sinagogi, întreruperi ale activităților zilnice, precum serviciile bancare, e-commerce sau joburi, sau perturbarea evenimentelor publice.

Un serviciu memorial 9 septembrie, creat și găzduit pe un domeniu virtual, ar putea fi, de exemplu, o țintă atrăgătoare pentru extremiștii violenți care ar putea recrea evenimentele tragice care au avut loc în anul 2001.

O ceremonie de nuntă din metavers poate fi întreruptă de atacatori care, din diferite motive, nu sunt de acord cu aceasta. Astfel de acte pot lua forma unor instrumente psihologice cu efecte concrete în lumea reală.

Poate că ar fi mai simplu de negat amenințările acestei lumi mixte prin afirmarea că aceasta nu este reală și prin urmare inconsistentă. Dar aşa cum Nike se pregăteşte să vândă pantofi virtuali, este critic să recunoaștem că bani adevărați vor fi cheltuiți în metavers. Odată cu banii reali vin și locuri de muncă reale, iar cu acestea vine și potențialul ca ele să fie pierdute.

Distrugerea unei afaceri din realitatea augumentată sau virtuală înseamnă că un individ suferă pierderi financiare reale. Similar locurilor fizice, spațiile virtuale pot fi constituite cu grijă pe baza potenței financiare a oamenilor care îşi pot permite astfel de lucruri, investind timp și creativitate.

Mai mult decât atât, cu cât tehnologia metaversului devine tot mai miniaturizată și mai integrată în viața de zi cu zi a oamenilor, posibilitatea de a opri, pur și simplu, metaversul devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Pregătirea pentru noua realitate (virtuală)

Cum să ne pregătim în față acestor amenințări și vulnerabilități emergente?

Poate că este rezonabil pentru corporații să sugereze că ura sau violența nu vor fi permise sau că indivizii care se implică în activități de extremism vor fi identificați și interziși în acest spațiu virtual.

Noi suntem de acord cu astfel de angajamente, dar și sceptici că aceste amenințări sunt credibile, în special în contextul noilor descoperiri despre comportamentul periculos al Meta pe platformele sale de Facebook, Instagram și Whatsapp. Ura și diviziunea generează profit.

Dacă organizațiile corporatiste nu-și pot asuma, în integralitate, calitatea de paznici ai metaversului, cine poate atunci face acest lucru și cum?

Deși implementarea pe deplin a acestui metavers va mai presupune încă mulți ani de acum înainte, amenințările potențiale pe care acesta le prezintă necesită, încă de pe acum, implicarea diferitelor organizații sau indivizi, inclusiv a cercetătorilor din mediul academic, cei care dezvoltă metaversul și cei care sunt însărcinați cu protejarea societății.

Amenințările atrag atenția asupra necesităţii unei gândiri mult mai creative cu privire la metavers, pentru că e posibil ca şi cei care au intenții distructive să facă la fel.

Fiecare trebuie să fie pregătit pentru această nouă realitate.

Traducere de Vlad Constantin VOINEA după The metaverse offers a future full of potenţial – for terrorists and extremists, too 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *