Astronomie

Marea Pată Roşie de pe Jupiter şi misterele sale

Sonda spațială Juno a trecut în data de 11 iulie la o altitudine de aproximativ 9.012 km deasupra Marii Pete Roşii de pe planeta Jupiter. Marea Pată Roșie este cea mai mare furtună din Sistemul Solar, aceasta având în prezent un diametru de 16.000 km.

Cu această ocazie NASA a prezentat noi imagini spectaculoase care dezvăluie detalii incredibile ale Marii Pete Roşii. Se pot observa formaţiuni noroase de culoare roşie care se mişcă în spirală, „miezul” central roșu al furtunii unde viteza vânturilor este cea mai mică, dar şi nori pufoşi, vârtejuri și turbulențe care lăsă umbre în urma lor.

Marea Pată RoșieMarea Pată Roşie observată de Juno în iulie 2017. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill

Observaţiile efectuate cu ajutorul sondei spaţiale Juno sunt foarte importante şi ele i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă misterele Marii Pete Roşii.

În ciuda faptului că Marea Pată Roşie a fost studiată cu interes de-a lungul timpului de oamenii de ştiinţă, există o serie de mistere ale acesteia care nu au fost încă dezlegate.

Iată în continuare doar câteva dintre acestea.

1. De cât timp durează această furtună uriaşă?

Marea Pată Roşie este o furtună de lungă durată. Caracteristicile acesteia au fost studiate și descrise cu atenție de astronomii din epoca victoriană și acestea sunt similare cu cele observate de astronomii din secolul al XVII-lea, Robert Hooke și Giovanni Cassini. Din acest motiv se poate deduce că Marea Pată Roşie persistă de aproape patru secole sau chiar mai mult.

Cum se poate explica acest lucru și de ce nu s-a format nicio altă furtună similară pe Jupiter?

Regiunea centrală a Marii Pete RoșiiRegiunea centrală a Marii Pete Roşii. Credit: NASA/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

2. Marea Pată Roşie s-a micșorat, dar va dispărea?

Pe baza măsurătorilor efectuate cu ajutorul observatoarelor astronomice terestre, dar şi a telescopului spaţial Hubble, se ştie că Marea Pată Roşie s-a micșorat.

În anul 1979 astronomii au măsurat diametrul Marii Pete Roşii cu ajutorul sondei spaţiale Voyager și au stabilit că acesta era atunci de 25.000 km. În prezent, diametrul Marii Pete Roşii a scăzut până la o valoare de 16.000 km, adică doar puţin mai mare decât diametrul Pământului care este de 12.700 km.

Marea Pata Roșie și PământulO comparație între mărimea Marii Pete Roşii și mărimea Pământului. Credit: Seán Doran @_TheSeaning

Micşorarea Marii Pete Roşii nu s-a produs continuu sau uniform. Marea Pată Roşie a mai trecut printr-o perioadă de contracție rapidă între anii 2012 și 2014, dar acum mărimea acesteia s-a stabilizat la o nouă dimensiune mai mică.

Vom fi vreodată martori la dispariţia Marii Pete Roşii sau aceasta va rămâne în permanenţă în atmosfera lui Jupiter?

3. Care este sursa de energie a Marii Pete Roşii?

Marea Pată Roşie se rotește ca un rulment cu bile între două benzi proeminente ale lui Jupiter, ale căror jeturi de aer acționează ca nişte benzi transportoare pentru grupuri de furtuni mai mici, vârtejuri și vortexuri. Dacă aceste furtuni mai mici se întâlnesc cu Marea Pată Roşie, ele sunt înglobate în aceasta. Poate că tocmai aceste vortexuri mai mici asigură energia suplimentară și impulsul unghiular care menţin stabilitatea Marii Pete Roşii, dar nu știm cu siguranţă.

Amestecul de gaze și norii din interiorul Marii Pete Roşii sugerează, de asemenea, că în zona centrală există şi un flux ascensional din interior. Acesta ar putea transporta căldură în exterior, care la rândul ei ar putea susţine vortexul. Noile imagini de rezoluție mare arată că miezul furtunii are în profunzime o culoare roșie.

Marea Pată Roșie așa cum a fost observată de JunoMarea Pată Roşie aşa cum a fost observată de sonda spaţială Juno de la o altitudine de 9.012 km. Credit: NASA/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Sean Doran

4. Cât de adânc pătrunde Marea Pată Roşie în atmosfera lui Jupiter?

Marea Pată Roşie nu este similară unui uragan: nu există niciun ocean mai jos de ea care să susţină energia acesteia și nimeni nu știe cu siguranţă cât de adânc pătrunde aceasta în atmosfera lui Jupiter.

Marea Pată Roşie ocupă doar atmosfera superioară a planetei Jupiter? Sau ea pătrunde adânc în atmosfera planetei şi extrage substanțe chimice din interiorul lui Jupiter, ceea ce ar putea explica de ce a fost atât de stabilă această furtună uriaşă un timp atât de îndelungat?

Noile imagini ale Marii Pete Roşii, împreună cu observațiile gravitaționale şi cele din domeniul microundelor efectuate de Juno, ar putea dezvălui, pentru prima dată, cât de adâncă este Marea Pată Roşie.

5. De ce este roșie marea furtună de pe Jupiter?

Oamenii de ştiinţa încă nu știu cu siguranță de ce Marea Pată Roşie este de fapt roșie. De altfel, culoarea acestei furtuni nu este întotdeauna roșie: uneori devine portocalie sau alteori capătă nuanțe maronii. Aceste culori s-ar putea datora radiației solare care rupe legăturile chimice ale compuşilor care au fost antrenaţi spre exterior din interiorul planetei. Prin descompunerea acestor compuşi chimici, care ar putea conține sulf, fosfor și hidrocarburi, ar putea rezulta culoarea roșie caracteristică Marii Pete Roşii.

Cu ajutorul instrumentelor moderne de observaţie ale lui Juno, oamenii de ştiinţă ar putea dezlega și acest mister.

6. Miezul Marii Pete Roşii este cald?

Norii superiori ce formează Marea Pată Roșie sunt reci, deoarece aerul se ridică din interiorul vortexului, se extinde și se răcește. Această răcire face ca gazele să condenseze sub formă de gheață, creând un strat gros de nori deasupra furtunii. Cu toate acestea, imagistica în infraroșu arată că Marea Pată Roşie are o inimă caldă. În această zonă caldă culoarea roşie este cea mai intensă și viteza vânturilor este cea mai mică.

Nucleul vortexului, așa cum poate fi observat în noile imagini obținute de Juno, ne arată cum se prezintă furtuna în adâncime? Dacă da, ce temperaturi se ating sub stratul gros de nori?

Şi de această dată, observațiile sondei spaţiale Juno în domeniul microundelor ne-ar putea ajuta să găsim răspunsul la aceste întrebări.

Sursă: The Conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *