Medicină-Sănătate

Lumina solară ucide microbii din praful aflat în interiorul clădirilor, având efect benefic asupra sănătăţii

Comunitățile microbiene care trăiesc în praf abundă în interiorul clădirilor. Deşi transmiterea corectă a luminii solare prin ferestre este o cerinţă importantă în proiectarea clădirilor, efectele expunerii la lumină asupra comunităților microbiene din praf nu sunt deocamdată pe deplin înţelese.

Într-un nou studiu publicat în revista Microbiome, cercetătorii au descoperit că, în medie, în camerele întunecate 12% din bacterii erau în viață fiind capabile să se reproducă, în comparație cu numai 6,8% dintre bacteriile expuse la lumina zilei și 6,1% din bacteriile expuse la radiaţia ultravioletă.

„Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interiorul clădirilor, unde expunerea la particulele de praf în care există o mare varietate de bacterii, inclusiv agenți patogeni care ne pot face rău, este inevitabilă.

Prin urmare, este important să înţelegem modul prin care caracteristicile clădirilor în care trăim influenţează bacteriile din praful aflat în interiorul clădirilor şi cum ar putea afecta sănătatea noastră”, a declarat Dr. Ashkaan Fahimipour, cercetător în cadrul Built Environment Center al University of Oregon şi autorul principal al studiului.

Efectul luminii solare asupra microbilor

Credit: Arek Socha.

Praful aflat în întuneric conţine mai multe comunităţi microbiene, bacterii, ciuperci, virusuri, asociate unor boli respiratorii, comparativ cu praful expus la lumina zilei.

Dr. Fahimipour şi colegii săi au descoperit că o proporţie mai mică din bacteriile provenite de pe pielea umană şi o proporţie mai mare din bacteriile provenite din aerul exterior trăiesc mai mult în praful expus la lumină decât în praful care nu este expus la lumină.

Acest lucru sugerează că comunităţile microbiene din praful aflat în interiorul clădirilor devin asemănătoare comunităţile microbiene din exteriorul clădirilor sub efectul luminii zilei.

Cercetătorii au realizat unsprezece camere miniaturale identice, având climatizare controlată, care au imitat clădiri reale și în care au introdus praf colectat din locuinţe.

Ulterior, cercetătorii au studiat comunităţile microbiene din praful aflat în aceste camere miniaturale în condiţiile expunerii la lumina solară şi la radiaţia ultravioletă, precum şi în cazul în care camerele au fost menţinute la întuneric.

După 90 de zile, cercetătorii au colectat praful și au analizat comunităţile microbiene din punct de vedere al compoziției şi abundenței.

„Studiul nostru susţine înţelepciunea populară conform căreia lumina zilei are potenţialul de a ucide microbii de pe particulele de praf, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege cauzele care stau la baza transformărilor ce se produc în comunităţile microbiene din praf după expunerea la lumină.

Sperăm ca printr-o mai bună înţelegere a efectului luminii solare asupra microbilor să putem optimiza accesul luminii solare în clădiri, precum ar fi şcoli, birouri, spitale şi locuinţe, astfel încât să reducem riscul infecţiilor asociate cu praful din interiorul clădirilor”, a declarat Dr. Fahimipour.

Sursă: Sci-News

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *