Medicină-Sănătate

Legătura dintre stres şi teoriile conspiraţiei

Un nou studiu, realizat de Prof. Dr. Viren Swami de la Anglia Ruskin University, arată că oamenii care cred în teoriile conspiraţiei sunt mai susceptibili să sufere de stres în comparaţie cu cei care nu cred în acestea.

Teoriile conspirațieiUn nou studiu indică faptul că stresul poate induce credinţa în teoriile conspiraţiei. Credit: Photovision.

Prof. Swami şi coautorii studiului au realizat un sondaj în rândul a 225 de femei și 195 de bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 78 de ani. Participanții la studiu au fost rugaţi să aprecieze dacă diferite teorii ale conspirației sunt adevărate sau nu, pe o scară de la 1 la 9, variind de la 1 (complet fals) la 9 (complet adevărat).

„Am analizat relațiile dintre stres, anxietate și credința în teoriile conspirației pe un eșantion de 420 de adulţi din SUA”, au explicat oamenii de știință. „Participanții ne-au furnizat informaţii cu privire la gradul de încredere pe care îl au în teoriile conspirației, nivelul de stres pe care l-au perceput în viaţă şi diferite evenimente de viaţă stresante”.

Ca exemple de teorii ale conspirației, cercetătorii au inclus în studiu misiunile Apollo pe Lună, care ar fi fost puse în scenă într-un studio de film de la Hollywood, sau asasinarea lui Martin Luther King Jr., care ar fi fost rezultatul unei conspiraţii a agențiilor guvernamentale din SUA.

Studiul a constatat că o credinţă mai puternică în teoriile conspiraţiei este asociată cu prezenţa în viața participanților a unor evenimente stresante în ultimele șase luni și cu perceperea unui nivel mai mare de stres în ultima lună.

Femeile și bărbații nu diferă în mod semnificativ în ceea ce priveşte credința lor în teoriile conspirației.

De asemenea, studiul a mai constatat că persoanele mai tinere sunt mai predispuse să creadă în teoriile conspiraţiei şi că nu există nicio corelație semnificativă între credința în teoriile conspirației și statutul social al persoanei.

„Existenţa unor evenimente de viaţă stresante şi perceperea unui nivel de stres mai mare constituie factori care măresc credința în teoriile conspirației”, a spus Prof. Swami.

„Credem că există o serie de motive care explică această constatare”.

„Datorită situațiilor de viaţă stresante, anumiţi oameni au tendința să gândească mai puțin analitic. Atunci când se confruntă cu evenimente de viață stresante, aceştia ajung să gândească iraţional şi văd modele care nu există în realitate”.

„Astfel, evenimentele de viaţă stresante pot conduce uneori la adoptarea unui mod de gândire conspiraţionist. Odată ce această viziune asupra lumii s-a înrădăcinat în subconştient, alte teorii ale conspirației sunt mai ușor de acceptat”.

Rezultatele au fost publicate în revista Personality and Individual Differences.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *