Paleontologie

Homo Nesher Ramla: O nouă specie umană misterioasă a fost descoperită în Israel

Un grup internațional de arheologi a descoperit o piesă lipsă din povestea evoluției umane.

Săpăturile din situl israelian Nesher Ramla au recuperat un craniu care ar putea aparţine unei populații Homo distincte care a trăit în Israel cu aproximativ 120.000 – 420.000 ani în urmă

Aşa cum au arătat cercetătorii Israel Hershkovitz, Yossi Zaidner și colegii lor în două studii publicate în Science, această comunitate umană arhaică a trăit alături de grupurile Homo sapiens din apropiere timp de mii de ani.

Vedere aeriană a dolinei Nesher Ramla

Vedere aeriană a dolinei Nesher Ramla. Situl Nesher Ramla în timpul săpăturilor. Credit: Yossi Zaidner

Noile fosile

Bucăți de craniu, inclusiv o parietală dreaptă (spre partea din spate/laterală a craniului) și o mandibulă aproape completă (maxilar) au fost datate având o vechime de 140.000-120.000 de ani, analiza constatând că persoana căreia i-au aparținut nu era pe deplin Homo sapiens.

Mandibula și craniul Nesher Ramla

Mandibula și craniul Nesher Ramla. Credit: Avi Levin și Ilan Theiler, Universitatea din Tel Aviv

Individul nu era neandertalian, aceasta fiind singura populaţie umană care trăia în regiune la acea vreme.

Se pare că acest individ reprezintă o populație unică de Homo necunoscută de oamenii de știință până acum.

Imagistica mandibulei și a dinților Nesher Ramla.

Imagistica mandibulei și a dinților Nesher Ramla. Credit: Ariel Pokhojaev/Universitatea din Tel Aviv

Printr-o comparație detaliată cu multe alte cranii fosile umane, cercetătorii au descoperit că osul parietal prezintă trăsături „arhaice” care sunt substanțial diferite de cele ale Homo sapiens timpuriu și Homo sapiens recent. În plus, osul este considerabil mai gros decât cel găsit atât la ​​neandertalieni, cât și în cazul celor mai timpurii Homo sapiens.

Maxilarul prezintă trăsături arhaice, dar include și forme întâlnite în mod obișnuit la neandertalieni.

Oasele dezvăluie o combinație unică de trăsături arhaice și neandertaliene, distincte atât de Homo sapiens timpuriu, cât și de neandertalienii ulteriori.

Mai există alţi indivizi de acest tip?

Autorii sugerează că şi alte fosile găsite în alte situri israeliene, inclusiv faimoasa „Doamnă de Tabun” (Lady of Tabun), ar putea face parte, de asemenea, din această nouă populație umană, deşi anterior au fost încadrate ca aparţinând neandertalienilor sau Homo sapiens.

„Doamna de Tabun” (cunoscută arheologilor sub numele de Tabun C1) a fost descoperită în 1932 de arheologul pionier Yusra și de Dorothy Garrod.

Acest specimen important a fost studiat cu atenţie şi ne-a învățat multe despre anatomia și comportamentul neandertalian într-o perioadă în care se știau foarte puține lucruri despre enigmaticii noștri strămoşi.

Dacă Tabun C1 și alţi indiviizi din peșterile Qesem și Zuttiyeh ar fi într-adevăr membri ai grupului Homo Nasher Ramel, atunci această reanaliză ar explica unele neconcordanțe în anatomia acestora care au fost observate anterior de cercetători.

Misteriosul Homo Nesher Ramla poate reprezenta cel mai recent strămoș comun al nostru cu neandertalienii. Amestecul său de trăsături susține dovezile genetice că transferul genetic precoce între Homo sapiens și neandertalieni a avut loc într-o perioadă cuprinsă între 400.000 și 200.000 de ani în urmă. Cu alte cuvinte, încrucișarea între diferitele populații Homo a fost mai frecventă decât se credea anterior.

Mai mult, cercetătorii au găsit, de asemenea, o colecție de aproximativ 6.000 de unelte de piatră în situl Nesher Ramla.

Răzuitor de silex

Răzuitor de silex, unul dintre instrumentele de piatră ale lui Homo Nesher Ramla. Credit: Tal Rogovski

Aceste instrumente au fost realizate în același mod în care grupurile contemporane de Homo sapiens și-au creat uneltele. Se pare că cele două populații, Homo Nesher Ramla și Homo sapiens, nu au făcut doar schimb de gene, ci și sfaturi despre fabricarea uneltelor.

A fost foc!

În situl Nesher Ramla s-au descoperit, de asemenea, oase de animale capturate și mâncate la fața locului. Aceste descoperiri indică faptul că Homo Nesher Ramla a vânat o serie de specii animale, inclusiv broască țestoasă, gazelă, zimbru, mistreț și struț.

Mai mult, populaţia Nesher Ramla folosea focul pentru pregătirea alimentelor. Homo Nesher Ramla nu numai că aduna lemne pentru a face focuri de tabără și a găti, ci și avea grijă, în mod activ, de focul de tabără, precum oamenii din prezent.

Chiar dacă primele indicații ale utilizării controlate a focului sunt mult mai vechi, poate cu un milion de ani în urmă, ceea ce este interesant în legătură cu aceste focuri de tabără speciale este dovada că oamenii Nesher Ramla au avut grijă de ele la fel de atent ca și contemporanii lor Homo sapiens și neandertalieni.

Cel mai impresionant este faptul că urmele acestor focuri de tabără au supraviețuit, intacte, în afara unui mediu protejat, de tip peșteră, atât de mult timp. Putem vorbi despre cel mai vechi foc de tabără intact găsit vreodată în aer liber.

Pe scurt, dacă ne gândim la povestea evoluției umane ca la piesele unei biblioteci Ikea care aparent nu prea se potrivesc între ele, această descoperire este efectiv precum găsirea raftului lipsă aflat undeva în partea de jos a cutiei de transport.

Noul Homo Nesher Ramla permite o structură mai potrivită a evoluţiei umane, deși mai rămân câteva lucruri misterioase la care trebuie să ne gândim.

De exemplu, cum au interacționat diferitele grupuri Homo între ele? Ce au însemnat ele pentru schimbările culturale și biologice care au avut loc în cadrul populațiilor Homo în această perioadă?

Continuarea cercetărilor cu aceste întrebări ne va ajuta pentru o mai bună înțelegere a trecutului nostru uman.

Traducere după Homo who? A new mystery human species has been discovered în Israel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *