Terra

Hărţile câmpului gravitaţional al Pământului

Gravitația este una din cele patru forţe fundamentale din fizică şi efectele sale pot fi observate cu uşurinţă în viaţa de zi cu zi. Gravitația ne ţine pe planeta noastră şi tot ea este cea care menţine, de asemenea, planetele pe orbita lor în jurul Soarelui.

Chiar dacă efectele gravitaţiei sunt observabile cu ușurință, măsurarea cu precizie a variaţiilor locale ale gravitației este surprinzător de dificilă, deoarece acceleraţia gravitaţională se modifică semnificativ de la un loc la altul.

Advertisement

Intensitatea câmpului gravitaţional al Pământului variază pe suprafaţa planetei, deoarece planeta nu este perfect sferică şi nu are o densitate constantă. În plus, gravitaţia este mai slabă la ecuator datorită forţelor centrifuge induse de rotaţia planetei. De asemenea, gravitaţia este mai slabă la altitudini mari.

Pământul văzut din spațiul cosmic. Credit: NASA

Hărţile detaliate privind variaţia acceleraţiei gravitaţionale la suprafaţa Pământului oferă indicii importante privind ce se află sub suprafața Pământului şi furnizează informații critice pentru ingineria civilă.

Știinţa care se ocupă cu studiul matematic al formei și dimensiunilor Pământului este geodezia și unele dintre cele mai bune hărți ale câmpului gravitaţional al Pământului provin de la Western Australian Geodesy Group al Curtin University.

Cercetătorii au combinat datele privind valorile acceleraţiei gravitaţionale, provenite de la sateliţi, cu datele topografice, pentru a cartografia variaţia gravitaţiei la suprafaţa Pământului. Astfel, ei au obţinut cele mai precise hărţi de până acum ale câmpului gravitaţional al Pământului.

Puteţi vedea mai jos hărţile câmpului gravitaţional terestru obţinute de cercetători, în care regiunile cu o gravitaţie mai mică au culoarea albastră, iar regiunile cu o gravitație mai mare au culoarea roşie.

Harta câmpului gravitaţional din America de Sud. Credit: Western Australian Geodesy Group

Se poate observa că în America de Sud gravitaţia este mai mare în regiunea Munţilor Anzi și mai mică în Brazilia.

Harta câmpului gravitaţional din Europa. Credit: Western Australian Geodesy Group

Câmpul gravitaţional din Europa prezintă variaţii importante, una dintre acestea fiind în  zona Munţilor Alpi.

Harta câmpului gravitaţional din Australia şi Indonezia. Credit: Western Australian Geodesy Group

În Australia câmpul gravitaţional nu prezintă variaţii importante, spre deosebire de Indonezia şi regiunea Papua Noua Guinee, aflată la nord de Australia, unde se pot observa unele variaţii mari ale gravitației terestre.

Harta câmpului gravitaţional din America de Nord. Credit: Western Australian Geodesy Group

În America de Nord se pot observa variaţii ale gravitaţiei în zona Munților Stâncoși.

Harta câmpului gravitaţional din Africa. Credit: Western Australian Geodesy Group

Harta câmpului gravitaţional din Africa este complexă. Se poate vedea că zonele cu o gravitaţie mai mare se află în partea de sud, nord și vest, dar există şi zone cu variaţii de gravitaţie în partea estică şi centrală a continentului.

Advertisement

Harta câmpului gravitaţional din Asia. Credit: Western Australian Geodesy Group

Pe harta câmpului gravitaţional din Asia se observă că în regiunile unde placa tectonică indiană s-a ciocnit de placă tectonică a Asiei, zona munţilor Himalaya, există variaţii importante ale  câmpului gravitaţional terestru.

Sursă: Science Alert

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro
Etichete: gravitația