Tehnologie

Fuziunea nucleară cu ajutorul reacţiilor hidrogen-bor

În ciuda eforturilor depuse de oamenii de ştiinţă pentru valorificarea economică a energiei din fuziunea nucleară, acest obiectiv nu a fost încă îndeplinit. Cu toate acestea, o nouă tehnică, care utilizează reacțiile hidrogen-bor, le-ar putea permite oamenilor de ştiinţă să obţină energie din fuziunea nucleară fără generarea deșeurilor radioactive.

Energie din fuziunea nucleară

Fuziunea nucleară este considerată soluţia la problemele energetice ale omenirii. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să construiască reactoare de fuziune cu ajutorul cărora energia degajată în aceste reacţii nucleare să fie valorificată economic.

Heinrich Hora, profesor emerit de fizică teoretică la University of New South Wales (UNSW) din Sydney, și o echipă internațională de cercetători au dezvoltat o nouă tehnică de obţinere a fuziunii nucleare cu ajutorul laserului fără generarea deșeurilor radioactive.

Așa cum afirmă cercetătorii în lucrarea lor, care a fost publicat în revista științifică Laser and Particle Beams, se poate obţine fuziunea nucleară cu ajutorul reacțiilor hidrogen-bor utilizând lasere puternice. Prin intermediul acestor lasere se pot aplica precis forțe neliniare care declanşează fuziunea nucleelor de hidrogen şi bor.

Această metodă de obţinere a fuziunii nucleare este diferită de metoda confinării magnetice în care plasma, formată de obicei din deuteriu şi tritiu, este confinată şi încălzită într-o cameră toroidala cu ajutorul unor magneţi puternici până la o temperatură apropiată de cea a Soarelui.

Hora a prezis în anii 1970 că fuziunea nucleară ar putea fi posibilă cu ajutorul hidrogenului și borului fără atingerea unui echilibrul termic.

„Cred că prin această metodă s-ar putea obţine fuziunea nucleară înaintea tuturor celorlalte încercări anterioare”, a declarat Hora.

Deocamdată nu s-a reuşit obţinerea fuziunii nucleare prin metoda propusă de Hora, dar colaboratorii și experții au analizat studiul lui Hora și au ajuns la concluzia că fuziunea nucleară este posibilă folosind reacțiile hidrogen-bor.

Fuziunea nucleară cu ajutorul laserului

Un avantaj major al fuziunii nucleare prin intermediul reacțiilor hidrogen-bor este acela că nu se generează neutroni în reacția primară. Aceasta înseamnă că nu se produce radioactivitate.

Deşi fuziunea nucleară este considerată o sursă aproape nelimitată de energie curată și sigură, în urma acesteia rezultă, totuşi, deşeuri radioactive periculoase. Din acest motiv, metoda propusă de Hora se dovedește mai sigură și mai puțin poluanta decât celelalte metode utilizate anterior. În plus, datorită materialelor folosite, această tehnică ar putea fi mult mai ușor de reprodus, a explicat Hora.

„Soluţia propusă de noi este mult mai simplă, deoarece combustibilul nuclear și deșeurile care rezultă sunt sigure, reactorul nu are nevoie de schimbător de căldură și turbină cu aburi, iar laserele de care avem nevoie pot fi obţinute uşor”, a declarat Hora.

Hora a fost încântat nu numai de succesul inițial al acestei cercetări, ci și de potențialul acestei metode prin care se poate obţine mai multă energie decât prin metodele utilizate anterior pentru declanşarea fuziunii nucleare.

„Reacțiile nucleare hidrogen-bor au fost confirmate în experimente și simulări recente. Acest lucru demonstrează studiile mele teoretice şi confirmă faptul că reacția nucleară în lanț inițiată de lasere generează o cantitate de energie de o mie de ori mai mare decât cea prevăzută în condiții de echilibru termic”, a declarat Hora.

Desigur, nu putem vorbi deocamdată de obţinerea fuziunii nucleare prin metoda lui Hora sau prin altele. Cu toate acestea, pe măsură ce cercetătorii înregistrează progrese putem spera la găsirea unei soluţii pentru viitorul energetic al omenirii.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *