Tehnologie

Filmele 3D vor putea fi urmărite în sălile de cinema fără ochelari

Un ecran prototip, dezvoltat de Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) împreună cu Weizmann Institute of Science din Israel, oferă publicului bucuria de a urmări un film 3D într-o sală de cinema fără utilizarea unor ochelari speciali.

Noua tehnologie foloseşte o serie de lentile și oglinzi pentru ca spectatorii să se bucure de o experiență de vizionare tridimensională din orice loc al sălii de cinema.

Filmele 3D în cinematograf

Credit: Enjoy Peoria

Deşi există deja ecrane 3D care oferă o experienţă tridimensională fără a presupune utilizarea unor ochelari speciali, cum ar fi cele încorporate în unele modele de televizoare, console sau smartphone-uri, tehnologia actuală 3D se bazează pe utilizarea unor ecrane cu o rezoluţie ridicată, care nu pot fi însă folosite pentru afişarea peliculelor 3D într-o sală de cinema.

Într-un televizor 3D afişarea imaginilor se face astfel încât fiecare ochi al privitorului să vadă diferite seturi de pixeli pentru a simula efectul de adâncime. Aceasta este bariera de paralaxă, care trebuie să fie la o distanță suficient de mare de privitor.

În cazul unor spații mari, cum ar fi cinematografele, spectatorii privesc ecranul sub diferite unghiuri și de la diferite distanțe, ceea ce înseamnă că pentru o experienţă 3D fără ochelari sunt necesare noi tipuri de proiectoare care să acopere un domeniu larg de perspective. Chiar dacă este posibil acest lucru, rezoluția imaginii, care este esențială pentru o experiență de vizionare 3D de calitate, s-ar micșora.

Noua tehnologie Cinema 3D codifică diverse bariere de paralaxă într-un singur ecran, astfel încât fiecare persoană din sală, indiferent de poziția sa, să vadă o barieră de paralaxă adaptată poziţiei sale. Toată această varietate de perspective este apoi replicată în întreaga sală de cinema printr-o serie de oglinzi și lentile folosind sistemul optic special Cinema 3D.

Cinema 3D fără ochelari

Credit: MIT CSAI

Noua tehnologie 3D nu este încă disponibilă pe piață, dar prin dezvoltarea sa în continuare s-ar putea viziona filme 3D în sălile de cinema fără utilizarea unor ochelari speciali.

„Rămâne de văzut dacă această tehnologie este suficient de fezabilă financiar pentru a fi aplicată în cazul sălilor de cinematograf”, afirmă profesorul Wojciech Matusik de la MIT.

„Noi suntem optimişti că această realizare reprezintă un important pas înainte în dezvoltarea unei tehnologii 3D fără ochelari pentru sălile de cinema şi de spectacole”.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *