Astronomie

Faţa ascunsă a Lunii este explorată de sonda spaţială chineză Chang’e-4

Sonda spaţială Chang’e-4, care a fost lansată de China National Space Administration (CNSA), a ajuns pe faţa ascunsă a Lunii în data de 2 ianuarie 2019, devenind prima sondă spaţială care a aterizat cu succes pe faţa ascunsă a Lunii.

Fața ascunsă a Lunii

Faţa ascunsă a Lunii într-o fotografie de aproape realizată de sonda Chang’e-4. Credit: CNSA.

Fața ascunsă sau fața invizibilă a Lunii este emisfera Lunii opusă celei care este vizibilă în permanență de pe Pământ. Uneori aceasta este denumită impropriu şi „fața întunecată” a Lunii.

Sonda Chang’e-4 a fost lansată de la Xichang Satellite Launch Center din sud-vestul Chinei în data de 8 decembrie 2018 și a intrat pe o orbită în jurul Lunii cinci zile mai târziu.

Chang’e-4 este a doua sondă spațială chineză care aterizează pe singurul satelit natural al planetei noastre, după misiunea robotului (rover) Yutu din anul 2013.

„Explorarea necunoscutului este specifică omului. Generația actuală și generația următoare de exploratori spaţiali vor continua această misiune”, a declarat Dr. Wu Weiren, din cadrul CNSA.

Robotul (rover) Yutu-2

Robotul (rover) Yutu-2. Credit: CNSA.

Chang’e-4 a aterizat în craterul Von Karman care are un diametru de 180 kilometri şi este situat într-un crater de impact mai mare, cunoscut sub numele de South Pole-Aitken Basin.

Ulterior, Chang’e-4 a lansat robotul Yutu-2 pe suprafaţa Lunii de pe o rampă.

Yutu-2 are înălţimea de 1,1 m, lungimea de 1,5 m și lățimea de 1 m, dar spre deosebire de Yutu nu are un braţ robotic.

Yutu-2 are 6 roți, două panouri solare și o antenă, masa acestuia fiind de 140 kg.

Yutu-2 pe fața ascunsă a Lunii

Yutu-2 pe faţa ascunsă a Lunii. Image credit: CNSA.

„Sonda Chang’e-4, care este formată dintr-un modul robotizat pentru aterizare și un robot (rover), a ajuns în zona de aterizare aflată la 177,6 grade longitudine estică și 45,5 grade latitudine sudică pe faţa ascunsă a Lunii în data de 2 ianuarie 2019.

Prin intermediul satelitului de comunicații Queqiao, Chang’e-4 a trimis pe Pământ prima fotografie de pe faţa ascunsă a Lunii, ceea ce deschide un nou capitol în explorarea Lunii.

Chang’e-4 va efectua observații astronomice, va analiza terenul și formele de relief de pe faţa ascunsă a Lunii, va explora compoziția minerală de la suprafața Lunii și va măsura radiația neutronică din mediul de pe faţa ascunsă a Lunii”, au anunţat membrii echipei Chang’e-4.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *