Sonda spaţială Chang’e-4, care a fost lansată de China National Space Administration (CNSA), a ajuns pe faţa ascunsă a Lunii în data de 2 ianuarie 2019, devenind prima sondă spaţială care a aterizat cu succes pe faţa ascunsă a Lunii.

Fața ascunsă sau fața invizibilă a Lunii este emisfera Lunii opusă celei care este vizibilă în permanență de pe Pământ. Uneori aceasta este denumită impropriu şi „fața întunecată” a Lunii.

Sonda Chang’e-4 a fost lansată de la Xichang Satellite Launch Center din sud-vestul Chinei în data de 8 decembrie 2018 și a intrat pe o orbită în jurul Lunii cinci zile mai târziu.

Chang’e-4 este a doua sondă spațială chineză care aterizează pe singurul satelit natural al planetei noastre, după misiunea robotului (rover) Yutu din anul 2013.

Fața ascunsă a Lunii

Faţa ascunsă a Lunii într-o fotografie de aproape realizată de sonda Chang’e-4. Credit: CNSA.

„Explorarea necunoscutului este specifică omului. Generația actuală și generația următoare de exploratori spaţiali vor continua această misiune”, a declarat Dr. Wu Weiren, din cadrul CNSA.

Robotul (rover) Yutu-2

Robotul (rover) Yutu-2. Credit: CNSA.

Chang’e-4 a aterizat în craterul Von Karman care are un diametru de 180 kilometri şi este situat într-un crater de impact mai mare, cunoscut sub numele de South Pole-Aitken Basin.

Ulterior, Chang’e-4 a lansat robotul Yutu-2 pe suprafaţa Lunii de pe o rampă.

Yutu-2 are înălţimea de 1,1 m, lungimea de 1,5 m și lățimea de 1 m, dar spre deosebire de Yutu nu are un braţ robotic.

Yutu-2 pe fața ascunsă a Lunii

Yutu-2 pe faţa ascunsă a Lunii. Image credit: CNSA.

Yutu-2 are 6 roți, două panouri solare și o antenă, masa acestuia fiind de 140 kg.

„Sonda Chang’e-4, care este formată dintr-un modul robotizat pentru aterizare și un robot (rover), a ajuns în zona de aterizare aflată la 177,6 grade longitudine estică și 45,5 grade latitudine sudică pe faţa ascunsă a Lunii în data de 2 ianuarie 2019.

Prin intermediul satelitului de comunicații Queqiao, Chang’e-4 a trimis pe Pământ prima fotografie de pe faţa ascunsă a Lunii, ceea ce deschide un nou capitol în explorarea Lunii.

Chang’e-4 va efectua observații astronomice, va analiza terenul și formele de relief de pe faţa ascunsă a Lunii, va explora compoziția minerală de la suprafața Lunii și va măsura radiația neutronică din mediul de pe faţa ascunsă a Lunii”, au anunţat membrii echipei Chang’e-4.

Sursă: Sci-News