Medicină-Sănătate

Expunerea la lumina albastră reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Expunerea la lumina albastră scade semnificativ tensiunea arterială sistolică şi creşte ritmul cardiac, scăzând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de profesorul Christian Heiss din cadrul University of Surrey, Marea Britanie.

„Studiile anterioare au arătat că radiaţia ultravioletă (UV) poate provoca eliberarea oxidului nitric din artere în sânge şi, în consecință, scăderea tensiunii arteriale.

În contrast cu radiaţia electromagnetică din spectrul optic, lumina vizibilă, expunerea îndelungată la radiaţia ultravioletă creşte riscul apariţiei cancerului.

Am cercetat dacă expunerea întregului corp la lumina albastră poate provoca scăderea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea funcţiei endoteliale la subiecţii sănătoşi”, a declarat profesorul Heiss.

Efectele luminii albastre

Expunerea la lumina albastră îmbunătăţeşte tensiunea arterială. Credit: Daniel Reche.

Cercetătorii au testat 14 subiecți sănătoși, de sex masculin, care au fost expuși timp de 30 de minute la lumină albastră având o lungime de undă de 450 nm. Într-o altă zi participanţii la studiu au fost expuşi la o lumină de control având o altă lungime de undă.

Pentru a evalua efectul asupra persoanelor testate, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială, rigiditatea arterelor, dilatarea vaselor sanguine și nivelul oxidului nitric din sânge înainte, în timpul și până la 2 ore după expunerea participanţilor la studiu cu lumină albastră şi lumină de control.

Profesorul Heiss și coautorii studiului au descoperit că expunerea la lumina albastră a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu aproape 8 mmHg, comparativ cu lumina de control care nu a avut niciun efect asupra acesteia.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că expunerea la lumina albastră îmbunătăţeşte alţi markeri de risc cardiovascular, prin reducerea rigidităţii arteriale şi creşterea dilatării vaselor de sânge.

Rezultă de aici că lumina ar putea fi utilizată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cercetătorii au constatat că expunerea la lumina albastră a crescut nivelul de oxid nitric din sânge care protejează sistemul cardiovascular.

Se crede că lumina albastră provoacă eliberarea oxidului nitric din artere în fluxul sanguin, ceea ce provoacă relaxarea vaselor de sânge îngustate, crescând fluxul sanguin și scăzând tensiunea arterială.

„Expunerea la lumina albastră reprezintă o metodă inovatoare prin care se poate controla cu precizie tensiunea arterială fără medicamente.

Sursele portabile de lumină albastră ar putea asigura o expunere continuă și practică la lumina albastră având un efect benefic. Acest lucru ar fi deosebit de util pentru persoanele a căror tensiune arterială nu este uşor de controlat cu ajutorul medicamentelor, cum ar fi persoanele în vârstă”, a declarat profesorul Heiss.

Studiul a fost publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă (European Journal of Preventative Cardiology).

Trebuie semnalat că deşi lumina albastră are un efect benefic asupra sănătăţii în timpul zilei, aşa cum evidenţiază şi studiul de faţă, expunerea prelungită pe timp de noapte la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice mobile (laptopuri, telefoane, tablete) sau de becurile eficiente din punct de vedere energetic poate dăuna sănătăţii perturbând ceasul biologic al organismului, adică ritmul circadian.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *