Terra

Explozia terifiantă din Beirut nu a fost nucleară, afirmă specialiştii. Iată de ce.

Atunci când o explozie enormă a creat un nor de tip ciupercă peste oraşul Beirut, ucigând zeci de oameni și rănind alte mii, comentatorii online și adepţii teoriilor conspirației au lansat o afirmație înspăimântătoare: O bombă nucleară a explodat în capitala Libanului.

Cu toate acestea, aşa cum susţin oficialii statului Liban și, contrar acelor zvonuri cu propagare rapidă, explozia din Beirut nu a fost provocată, aproape sigur, de o armă nucleară.

Potrivit The Guardian, chiar înainte ca oficialii din Liban să spună că explozia a fost cauzată de un stoc mare de azotat de amoniu dintr-un depozit din portul oraşului Beirut, experții în armele nucleare au respins, fără echivoc, ideea că în oraşul Beirut a explodat o bombă nucleară.

Advertisement

La baza acestor afirmării se află înregistrările video ale exploziei uriaşe pe care rezidenții oraşului Beirut au reușit să le efectueze.

Numeroase camere de luat vederi erau îndreptate spre portul din Beirut în momentul exploziei, deoarece un nor îngrijorător de fum se ridica spre cer. Unele dintre aceste videoclipuri prezintă mici flash-uri de lumină sau sunete specifice unui foc de artificii.

Câteva momente mai târziu, o uriașă explozie, care a fost însoţită de o vizibilă undă de şoc violentă și de un nor de fum în formă de ciupercă, a zguduit zona, distrugând clădirile din apropiere și spulberând ferestrele clădirilor îndepărtate.

Într-un postare pe Twitter care a strâns mii de like-uri și care s-a răspândit în reţeaua de socializare înainte de a fi ştearsă, un utilizator a scris: „Media libaneză afirmă că a fost o fabrică de artificii. Nu. Este un nor ciupercă. Acesta este atomic”.

Vipin Narang, care studiază proliferarea și strategia nucleară la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, SUA, a contrazis afirmația de mai sus, afirmând pe Twitter: „Studiez armele nucleare. Nu este o explozie nucleară“.

Martin Pfeiffer, doctorand la Universitatea din New Mexico şi care cercetează istoria armelor nucleare, a respins, de asemenea, afirmațiile de pe social media conform cărora o armă nucleară a provocat explozia.

„Evident, nu a fost o bombă nucleară “, a postat Pfeiffer pe Twitter, spunând mai târziu: „Este vorba de explozibili sau substanțe chimice “.

 Pfeiffer a indicat că în explozia din Beirut nu s-au observat două caracteristici cheie ale unei detonații nucleare: o „fulgerare albă orbitoare” și un puls termic sau o căldură care ar fi incendiat toată zona și ar fi ars puternic pielea oamenilor.

Explozia a declanșat o puternică undă de şoc care a spulberat ferestrele clădirilor din Beirut și a fost vizibilă ca un nor în expansiune. Această particularitate a fost adesea observată în cazul detonațiilor nucleare.

Însă Pfeiffer a remarcat că astfel de nori de undă explozivă, cunoscuți de cercetătorii în domeniul armelor drept „nori Wilson”, se formează atunci când aerul umed se comprimă, iar apa din ei condensează. Cu alte cuvinte, ei nu sunt o caracteristică specifică doar bombelor nucleare.

Un calcul, distribuit pe Twitter de Narang, sugerează că energia degajată de explozia din Beirut a fost echivalentă cu aproximativ 240 de tone de TNT, fiind de aproximativ 10 ori mai mare ca energia degajată de MOAB (Mother of All Bombs) sau „mama tuturor bombelor“, o armă dezvoltată de armata SUA.

În schimb, bomba nucleară „Little Boy” sau „Micuțul” pe care SUA a aruncat-o asupra oraşului Hiroshima, în anul 1945, a fost de aproximativ 1.000 de ori mai puternică.

Ca un contraargument la sugestiile că explozia de la Beirut a fost provocată de o armă nucleară, Pfeiffer a prezentat un videoclip care arată detonarea unei arme nucleare, denumită „Davy Crockett”, propulsată de o rachetă şi care a explodat cu o energie echivalentă cu aproximativ 20 de tone de TNT.

Advertisement

Energia degajată de bomba nucleară „Davy Crockett” a fost o zecime din energia degajată de explozia din Beirut, dar a avut un flash distinctiv de lumină care lipsește în explozia din Beirut.

De asemenea, nu s-a semnalat nicio contaminare radioactivă după explozia din Beirut, care ar fi fost detectată rapid.

Putem să ne întrebăm dacă o explozie puternică într-un oraș populat ar putea fi un act de terorism nuclear.

Acest scenariu este doar unul din cele 15 scenarii de dezastru pe care guvernul american le-a simulat și pentru care s-a pregătit. În acest scop au fost create proceduri pe care autoritățile locale să le utilizeze după un astfel de atac.

În acest caz, tragedia din Beirut nu a fost nicidecum nucleară.

Sursă: Science Alert

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro