Terra

Experimente de modificare a atmosferei au fost efectuate de China și Rusia

China și Rusia au efectuat împreună o serie de experimente controversate privind modificarea atmosferei Pământului prin unde radio de înaltă frecvență.

Oamenii de ştiinţă ruşi au emis unde radio de înaltă frecvenţă utilizând o instalaţie de încălzire a ionosferei denumită Sura Ionospheric Heating Facility din apropierea oraşului Vasilsursk, aflat la est de Moscova, în timp ce satelitul chinez China Seismo-Electromagnetic Satellite (CSES) a măsurat efectele produse de undele radio de înaltă frecvenţă asupra plasmei din atmosfera Pământului.

Detalii privind experimentul desfăşurat în comun de China şi Rusia  au fost comunicate printr-un document publicat în EPP (Earth and Planetary Physics) și printr-un articol recent din South China Morning Post. 

Chiar dacă nu este pentru prima dată când se desfăşoară astfel de cercetări, există îngrijorări în rândul oamenilor de ştiinţă cu privire la potențialele aplicații militare ale acestor experimente.

Gazul ionizat (plasma) din ionosferă este crucial pentru comunicațiile radio.

Credit: NASA

Prin perturbarea selectivă a particulelor încărcate electric din această regiune a atmosferei superioare a Pământului, oamenii de știință sau chiar guvernele ar putea, teoretic, să amplifice sau să blocheze semnalele radio cu rază lungă de acțiune.

Chiar și aceste experimente preliminare, care au fost efectuate în luna iunie a acestui an, au avut efecte extreme.

Într-unul din aceste experimente, zona afectată de perturbări ale ionosferei s-a întins pe o suprafaţă de 126.000 de kilometri pătrați.

Într-un alt test, temperatura gazului ionizat din atmosferă a crescut cu 100 de grade Celsius ca urmare a undelor radio de înaltă frecvenţă emise de Sura Ionospheric Heating Facility.

Aceste experimente au fost concepute ca un test pentru viitoarele cercetări asupra ionosferei.

Oamenii de ştiinţă implicați în aceste studii afirmă că cercetările lor sunt pur științifice și că ele nu reprezintă un pericol.

„Nu ne jucăm de-a Dumnezeu. Nu suntem singura țară care se alătură Rusiei în realizarea unor experimente de acest fel. Şi alte țări au făcut lucruri similare”, a declarat un cercetător sub protecţia anonimatului pentru South China Morning Post.

Din acest punct de vedere, nu există nicio dispută.

Baza Sura a fost înființată de Uniunea Sovietică la începutul anilor 1980 şi se spune că a fost sursa de inspirație pentru o altă instalație de încălzire a atmosferei denumită High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP), care a fost construită în Alaska, SUA, un deceniu mai târziu.

Reţeaua de antene radio din cadrul Sura Ionospheric Heating Facility. Credit:Yuri Tokarev.

HAARP este o instalaţie mult mai puternică decât Sura şi inițial a fost finanțată parțial de către armata americană, dar în prezent este administrată de University of Alaska Fairbanks.

Forțele Aeriene ale SUA nu au renunțat la experimentele privind modificarea atmosferei, printre proiectele de cercetare numărându-se şi cel destinat detonării unor bombe cu plasmă în atmosfera superioară a Pământului pentru a studia cum se modifică ionosfera în acest mod.

Scopul declarat al acestor cercetări este îmbunătăţirea recepţiei radio la scară globală.

Pentru a nu rămâne în urmă, China construiește, de asemenea, o instalaţie de încălzire ionosferică avansată în orașul Sanya, aflat în provincia Hainan din sudul Chinei, despre care South China Morning Post sugerează că ar putea modifica ionosfera deasupra Mării Chinei de Sud.

Nu există nicio dovadă că astfel de experimente au provocat efecte negative, deși Rusia a fost acuzată în acest an că a perturbat propagarea semnalelor GPS în timpul exerciţiilor NATO desfăşurate în Norvegia.

Mulţi cercetători au reacţionat la aceste acuze, semnalând că acest domeniu al științei a fost afectat de multe ori de teoriile conspirației.

Alţi cercetători implicaţi în experimente privind modificarea ionosferei au fost surprinşi de anunţul efectuării unor astfel de experimente în comun de Rusia şi China.

„China se implică foarte rar într-o astfel de cooperare internațională. Tehnologia utilizată în astfel de experimente este foarte sensibilă”, a declarat fizicianul Guo Lixin de la Xidian University din China.

Detalii privind experimentele efectuate de China şi Rusia au fost prezentate în Earth and Planetary Physics.

Sursă: Science Alert

Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro
Etichete: ionosferă