Astronomie

Energia întunecată ar putea fi doar o iluzie

Fizicienii au creat un nou model teoretic care sugerează că energia întunecată, pe baza căreia se explică expansiunea Universului, s-ar putea să nu existe.

Energia întunecată: Fascinantă și misterioasă

Energia întunecată și materia întunecată reprezintă două subiecte de mare interes din fizica modernă care au stârnit interesul, dar şi nedumerirea, oamenilor de ştiinţă.

Advertisement

Energia întunecată a fost descoperită în anul 1998 şi de atunci aceasta a făcut obiectul unor studii ample, care au sugerat că energia întunecată reprezintă aproximativ 68% din energia Universului cunoscut. De asemenea, această formă misterioasă de energie ar fi responsabilă pentru accelerarea expansiunii Universului.

În ciuda acestor concluzii din trecut, noile simulări efectuate de oamenii de ştiinţă sugerează că energia întunecată ar putea fi doar o iluzie.

Credit: Volker Springel/Max Planck Institute For Astrophysics/SPL

Fizicienii de la Loránd University din Ungaria și de la Institute for Astronomy al University of Hawaii au modelat matematic efectul gravitației asupra „materiei întunecate“ în cadrul unui model teoretic denumit ΛCDM (Lambda Cold Dark Matter), care descrie evoluţia Universului.

Modelul ΛCDM prevede o expansiune uniformă a Universului. Cu toate acestea, expansiunea Universului devine progresiv tot mai rapidă din cauza efectului de respingere indus de energia întunecată care învinge atracția exercitată de materia întunecată și materia obişnuită care sunt distribuite uniform în spațiul cosmic.

Oamenii de ştiinţă au folosit în simularea lor milioane de particule pentru a reprezenta materia întunecată şi modelul ΛCDM le-a permis să observe modul cum materia s-a adunat în Universul timpuriu pentru a forma, în cele din urmă, structuri la scară mare similare galaxiilor.

Fizicienii implicaţi în acest studiu au descoperit că structurile cosmice la scară mare, adică „bulele” din spaţiul aparent gol şi galaxiile care le înconjoară, au creat zone în care expansiunea se produce cu viteze diferite, adică regiuni similare unor universuri în miniatură.

Chiar dacă aceste „bule “s-au extins în mod diferit, cercetătorii au descoperit că, în ansamblu, modelul lor de Univers se extinde accelerat.

Studiul fizicienilor arată că formarea unor structuri mari și complexe în Univers modifică expansiunea Universului.

„Toate aceste aspecte au fost trecute cu vederea până acum, dar dacă ţinem cont de ele putem explica expansiunea accelerată a Universului fără a avea nevoie de energia întunecată“, a declarat László Dobos de la Eötvös Loránd University.

Advertisement

Calculele fizicienilor au arătat că energia întunecată poate fi doar o iluzie, iar efectul atribuit acesteia s-ar putea datora în realitate modificării structurilor la scară mare din Univers.

Ce înseamnă acest lucru?

Ei bine, am putea fi cu un pas mai aproape de înțelegerea expansiunii Universului, dar această cercetare ridică, de asemenea, o mulțime de noi întrebări la care oamenii de ştiinţă trebuie să găsească un răspuns.

Sursă: Futurism

 

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro