Medicină-Sănătate

Distrugerea celulelor canceroase fără utilizarea medicamentelor

Una dintre cele mai recente metode inițiate de oamenii de știință pentru tratarea cancerului folosește un atac de tip „cal troian” pentru ca celulele canceroase să se autodistrugă, în condiţiile în care nu se utilizează medicamente.

Această tehnică presupune utilizarea unor nanoparticule acoperite cu un aminoacid specific denumit L-fenilalanină, unul dintre acizii pe care se bazează celulele canceroase pentru a crește.

L-fenilalanina nu este produs de organism, ci este absorbită din carne și produse lactate.

În testele efectuate pe șoareci, nanoparticulele denumite Nano-pPAAM (Nanoscopic phenylalanine Porous Amino Acid Mimic) au ucis eficient celulele canceroase, acţionând la început ca un aminoacid prietenos înainte de a iniţia un proces prin care celulele canceroase se autodistrug.

Autodistrugerea celulelor canceroase este declanșata pe măsură ce nanoparticulele amplifică producția anumitor substanțe chimice cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen (SRO). Obiectivul este eliminarea celulelor canceroase lăsând intacte celulele vecine, sănătoase.

„Contrar unor metode convenționale, tehnica noastră a implicat utilizarea unor materiale la scară nanometrică sub formă de medicament şi nu pentru livrarea unor medicamente.

Proprietățile selective şi capacitatea de eliminare a celulelor canceroase ale particulelor Nano-pPAAM sunt intrinseci și nu trebuie să fie activate de niciun stimul extern.

Aminoacidul L-fenilalanină acționează ca un „cal troian”, ca o mantie pentru a masca acţiunea terapeutică din interior”, a declarat cercetătorul Dalton Tay de la Universitatea Nanyang din Singapore.

Nano-pPAAM

Nano-pPAAM. Credit: NTU Singapore

S-a demonstrat că particulele Nano-pPAAM distrug aproximativ 80% din celulele cancerului de sân, piele și gastric la șoareci, aproximativ la fel ca şi medicamentele actuale pentru chimioterapie, dar fără efecte secundare.

Deși periculoasă pentru celulele canceroase, această tehnică se bazează pe o nanoparticulă de silice clasificată ca fiind sigură pentru oameni de către autoritățile de reglementare din SUA. Aceasta ar trebui să simplifice dezvoltarea acestui tip de tratament, deși mai sunt necesare teste de laborator înainte să putem afirma că avem un tratament eficient pentru oameni.

Până în prezent s-au efectuat doar teste de laborator pe șoareci, dar primele rezultate sunt promițătoare.

Această tehnică este doar una din modalităţile prin care oamenii de știință încearcă să elimine cancerul.

O mulțime de studii recente au analizat modul cum nanoparticulele pot viza mai bine celulele canceroase, fără a afecta prea mult restul corpului, dar acestea sunt, de obicei, purtătoare de medicamente, ceea ce nu este cazul aici.

Nouă tehnică se poate dovedi utilă în cazurile de cancer recurent în care celulele canceroase devin rezistente la medicamentele cu care sunt atacate de obicei. În acest caz nu sunt implicate medicamente, deci celulele canceroase nu au la ce să devină rezistente.

„Această nouă tehnică ar putea fi utilizată în special în cazul celulelor canceroase care nu răspund la tratamentul convențional, cum ar fi chimioterapia”, a declarat Tăn Ern Yu, specialist în cancerul de sân la spitalul Tan Tock Seng din Singapore, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetarea a fost publicată în revista Small.

Sursa: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *