Biologie

De ce cresc plantele în sus?

Ai fost vreodată la vreun eveniment sportiv sau concert unde a trebuit să te miști și să te poziționezi în așa fel încât să vezi ceea ce se petrece?

Poate că a fost nevoie să te miști la stânga sau la dreapta pentru a vedea printre două persoane. Poate că a trebuit chiar să te urci pe un scaun pentru a vedea peste persoana din fața ta.

Ei bine, plantele sunt nevoite să facă adesea astfel de mișcări pentru a putea ”vedea” cât mai multă lumină. Plantele au nevoie de lumină pentru procesul de fotosinteză – crearea de zaharuri din apă și dioxidul de carbon aflate în aer pentru a se hrăni.

Dacă lumina soarelui este poziționată direct deasupra lor, atunci plantele vor crește drept, în direcția soarelui.

Uneori însă, acest lucru nu este chiar atât de simplu.

Plantele caută lumina soarelui

Allium schoenoprasum, mai cunoscut sub numele de arpagic. Credit: Andreas Rockstein/Flickr, CC BY-SA

De exemplu, poate că ai observat plante de casă care se îndoiau spre o fereastră în loc să urmeze o traiectorie dreaptă. Atunci când sursa de lumină este poziționată în lateral, plantele se vor îndrepta în acea direcție pentru a accesa lumina de care au nevoie pentru a crește.

Hormonii din țesuturile plantelor, numiți auxine, fac celulele de pe partea întunecată a plantei să crească mai înalte, îndoind astfel planta spre lumină.

Plantele conţin hormoni, numiţi auxine, care le fac să crească în direcţia surselor de lumină.

Într-o pădure, plantele se pot ramifica astfel încât frunzele lor să ajungă la zone deschise spre soare, în detrimentul zonelor umbrite. Acest proces are loc atunci când tufișurile și coroanele copacilor cresc peste plante sau atunci când plantele cresc într-un grup. Este similar modului prin care oamenii caută locuri însorite sau întind mâinile spre un foc de tabără pentru a se încălzi atunci când este frig afară.

Oamenii se răsucesc sau se îndoaie prin schimbarea temporară a poziției corpului, dar atunci când plantele se răsucesc sau se îndoaie ele cresc, de fapt, în direcția luminii. Speciile de plante care se poziționează spre sursa de lumină cresc într-un ritm lent, dar stabil.

Alte specii de plante poate că nu vor crește drept pentru că strategiile lor sunt diferite. De exemplu, căpșunile cresc aproape de sol și se extind în lateral trimițând mlădiţe care cresc deasupra solului pentru a crea noi plante.

Alte plante, precum iedera, cresc asemeni lăstarilor care urcă în copaci, pe ziduri sau garduri, folosindu-se de acestea pentru sprijin.

Plantele agățătoare pot crește drept, în lateral sau într-o anumită direcţie, în funcție de tipul de structură pe care o folosesc pentru a se dezvolta. Scopul este acela de a-și expune frunzele la cât mai multă lumină solară cu putință.

În cartea mea ”Lessons from plants” (Lecții de la plante), am explorat modalitatea în care plantele se poziționează cel mai adesea către lumină. Este fascinant și cum noi, oamenii, ne așezăm adesea pentru a vedea cât mai bine ceva interesant.

În concluzie, data viitoare când ai să mai vezi o plantă care crește drept, fii atent dacă lumina este poziționată deasupra acesteia.

Dacă observi o plantă care nu este dreaptă, caută să vezi dacă este orientată cu fața către o sursă de lumină.

Dacă este vorba de o plantă cățărătoare, atunci urmăreşte dacă se urcă pe o structură și se folosește de aceasta ca suport în căutarea soarelui.

Traducere de Vlad Constantin VOINEA după Why do plants grow straight?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *