Categorii: Biologie

Cum se formează bebeluşul în pântecul mamei?

O animație fermecătoare ne arată cum se formează un bebeluș în pântecul mamei.

Prin procesul de embriogeneză ovulul fertilizat se transformă într-un făt pe deplin format.

Formarea unui bebeluş. Credit: Eleanor Lutz

Eleanor Lutz a creat o animație care ne prezintă transformarea succesivă a oului și a embrionului uman într-un

Advertisement
bebeluş. O imagine animată cu o rezoluţie mai mare poate fi găsită aici.

Animaţia conţine 396 de imagini realizate pe baza datelor științifice din cartea Developmental Biology scrisă de Scott F. Gilbert. Animația începe cu un zigot, o celulă ovul fertilizată, care se multiplică lent prin procesul de diviziune mitotică pentru a produce un embrion multicelular.

Mai întâi zigotul se divide în opt celule. În etapa următoare embrionul se compactează, iar celulele strâns legate între ele formează o sferă compactă denumită morulă. În continuare celulele încep să se diferențieze în două grupe, un strat celular exterior denumit trofoblast și o masă celulară interioară. Se formează blastocistul care constă dintr-un nucleu embrionar și o coroană de celule periferice.

Din trofoblastul exterior se va forma în cele din urmă placenta, iar din masa de celule aflată la interior se va forma fătul.

Deşi Lutz afirmă că această animație este cea mai complicată pe care a realizat-o până în prezent, ea regretă că nu a putut să prezinte anumite detalii în mod corespunzător. „De exemplu, fătul de 24 săptămâni este de aproximativ 40 de ori mai greu decât fătul de 12 săptămâni, dar acest detaliu nu se poate observa în prezentare”, afirmă ea.

Advertisement

Pe site-ul lui Lutz există numeroase alte animaţii de prezentare, de la modul de funcționare a sistemului respirator până la cum ne putem construi propriul computer. Site-ul ei este Tabletop Whale.

Sursă: Sciencealert

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro