Cultură

Cum au contribuit teoriile conspiraționiste antisemite la luările de ostatici din sinagoga din Texas

Individul care a luat ostatici un rabin și trei membri ai sinagogii din Colleyville, Texas, pe 15 ianuarie 2022, credea că evreii controlează Statele Unite ale Americii. Acesta le-a spus prizonierilor săi, după cum a relatat unul dintre aceștia presei, că ”evreii controlează lumea” și că aceștia s-ar putea folosi de puterea despre care crede ca o posedă pentru a o elibera pe Aafia Siddiqui, o deținută pakistaneză condamnată în 2010 pentru tentativa de asasinat asupra soldaților americani și pentru planurile de aruncare în aer a Statuii Libertății.

Individul a mai cerut să vorbească cu rabinul Sinagogii Centrale din New York, Angela Buchdahl, pentru ca aceasta să se folosească de influența ei pentru a o elibera pe Siddiqui.

Invocând ”puterea” evreilor, pistolarul, care mai târziu a fost identificat ca fiind Malik Faisal Akram, un cetățean britanic de 44 de ani, sustinea viziuni ideologice antisemite similare cu cele ale lui Siddiqui, conform cărora evreii erau responsabili pentru atentatele teroriste de la 11 septembrie și că aceștia s-ar fi infiltrat în sistemul politic american, dar și în organizațiile non-guvernamentale. În timpul procesului acesteia din 2010, ținut la New York, Siddiqui a cerut ca evreii să fie excluși din componența membrilor juriului.

Oamenii legii în afara sinagogii Congregation Beth Israel

Oamenii legii in afara sinagogii Congregation Beth Israel din Colleyville, Texas, pe 15 ianuarie 2022. Credit: Foto AP/Tony Gutierrez

Ca specialist în istoria evreilor, știu că miturile care planează în jurul conceptelor de ”putere” a evreilor, ”control” și ”conspirație” au planat în societatea americană încă dinainte de Războiul Civil și continuă până în ziua de astăzi. Acestea oferă o explicație simplă, chiar dacă imaginară, pentru schimbările sociale năucitoare cu care se confruntă oamenii și care sunt dificil de înțeles sau de confruntat.

Literatura antisemită

Pe măsură ce imigrația a umplut teritoriile americane de evrei, în special din Rusia, una dintre primele cărți fățiș antisemite publicată în Statele Unite ale Americii, a fost cea a lui Telemachus Thomas Timayenis din 1888, intitulată „The American Jew: An Exposé of His Career”. Cartea era una sumbră prin care se atrăgea atenția asupra faptului că „evreii au dobândit controlul asupra acestei țări într-un fel care nu s-a mai văzut la nicio altă națiune din Europa”.

În realitate, evreii nu reprezentau mai mult de 1% din totalul populației de la acea vreme. Cu toate acestea, Timayenis, considerat ca fiind „părintele literaturii antisemite din America”, afirma faptul că aceștia controlau Wall Street-ul, piețele de haine și tutun, politica, presa și multe altele.

Timayenis și lucrările acestuia de factură antisemită au fost uitate mai bine de un secol. Acum însă, sunt din nou disponibile pe Internet.

O retipărire a uneia dintre lucrările sale este prefațată de J.B. Stoner, un neo-nazist condamnat în 1958 pentru atentatul cu bombă efectuat asupra Bisericii Bethel din Birmingham, Alabama.

„Evreii au un plan pentru a cuceri lumea și pentru a domni peste toate rasele și națiunile…Prin înțelegerea naturii rele și agresive a evreilor, noi, creștinii albi ne putem apăra mai bine…Este de datoria noastră să publicăm această carte pentru beneficiul Rasei Ariene Albe și al întregii lumi”, susținea J.B. Stoner.

Protocoalele și teoriile conspirației

În secolul al XX-lea, lucrarea care a contribuit cel mai mult la diseminarea mitului privitor la conspirația evreiască de a controla lumea a fost reprezentată de falsul cunoscut sub numele de „Protocoalele Înțelepților Sionului”.

Descrisă de Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA ca fiind „cea mai notorie și cea mai răspândită publicație antisemită a timpurilor moderne”, lucrarea a apărut, pentru prima dată, în Rusia ca parte a unei campanii de dezinformare a monarhiștilor ruși pentru a-l sprijini pe țarul Nicolae al II-lea.

Ulterior, falsul a suferit numeroase traduceri și adaptări, răspândindu-se în toate colțurile lumii. Presupunerile scandaloase pe care le-a vehiculat afectează oamenii și în ziua de azi.

Protocoalele pretind a fi minuta unei întâlniri de la finele secolului al XIX-lea dintre liderii mondiali evrei, ”Înțelepții din Sion” care complotau pentru subjugarea lumii. Acestia ar fi plănuit patru etape pentru așa zisa cucerire a lumii: de la manipularea economiei, la controlul presei și promovarea liberalismului și pornografiei. S-a conturat chiar și un scop final: restabilirea descendenței regelui David și alegerea unui „rege al evreilor.”

Protocoalele au dat astfel naștere unei teorii clasice a conspirației. Lucrarea oferă niște explicații convingătoare, ușor de înțeles, care pot să fie asociate cu o multitudine de fenomene disparate dintr-o societate tulburată. Nimic nu este rezultatul unui accident, susțin Protocoalele și adepții teoriei conspirației, iar lucrurile rareori sunt ceea ce par a fi.

Adepții acestor teorii cred în existența unor forțe puternice care controlează totul – în cazul de față fiind vorba de evrei – și care conturează și modelează evenimentele din spatele cortinei.

Credința în conspirații imaginare

Oferind unele explicații simpliste, cum ar fi „evreii sunt de vină”, și păcălindu-i pe cei care cred că ele posedă cunoașterea pierdută, teoriile conspiraționiste, ca cele generate de Protocoale, sunt destul de greu de demontat.

Până la urmă, anumiți indivizi evrei, în mare parte la fel ca și contraponderea acestora de non-evrei, poate ca s-au implicat în unele activități ca cele descrise de Protocoale. Unele aspecte amintite, precum schimbările sociale, economice, politice și culturale care transformă lumea, sunt suficient de reale. Pentru mulți dintre adepții teoriilor conspiraționiste aceasta este o dovadă suficient de validă.

Dincolo de aceste Protocoale, multe alte teorii conspiraționiste, care îi implică pe evrei, au circulat de-a lungul ultimului secol.

Marele industriaș Henry Ford, influențat în mare parte de Protocoale, a alocat resurse impresionante în 1920 pentru a demonstra că „evreii la nivel global” reprezinta ”una dintre cele mai mari probleme ale lumii”, fiind responsabili pentru diversele probleme sociale din lume și care, în viziunea sa, variau de la urbanizare la muzica modernă sau dansuri, pe care personal nu le agrea.

Ca urmare a presiunile economice și legale intense, Ford și-a cerut scuze, în mod oficial, în 1927 pentru „animarea unor ficțiuni, pentru finanțarea unor…falsuri grosolane și pentru că a susținut implicarea evreilor într-o conspirație”.

Teoreticienii conspirațiilor i-au vizat și pe membrii familiei Rothschild, bancheri europeni și evrei faimoși. Niles Weekly Register, probabil una dintre cele mai raspandite reviste ale epocii, scria în 1835 că „descendenții lui Iuda” țineau Europa „în căușul palmelor”. Membrilor familiei de bancheri le-au fost atribuite puteri specifice prin care se presupunea că „guvernează lumea creștină si niciun guvern nu acționeaza fără să-i consulte”.

Familia Rothschild

Familia Rothschild a fost mult timp ținta teoreticienilor conspirației. Baronul Guy de Rothschild (centru) cu fiul său David (stânga) și avocatul M.E. Izard la Palatul de Justiție din Paris, la 24 mai 1969. Credit: AP Photo/Cardenas

Aproape 200 de ani mai târziu, ecouri ale mitului familiei Rothschild se regăsesc în acuzațiile din 2018 ale lui Marjorie Taylor, membru al Congresului Statelor Unite ale Americii, care susținea că laserele spațiale evreiești deținute de Rothschild au fost cele care au incendiat pădurile din California. Aceasta pentru a curăța terenul pentru o linie de cale ferată de mare viteză.

În ultimii ani, George Soros, un miliardar american născut în Ungaria, investitor și filantrop de origini evreiești, a fost ținta atacurilor, ca cele adresate familiei Rothschild, fiind considerat de către extrema dreaptă ca o cauză pentru relele societății. Aceste teorii ale conspirației îi atribuie lui Soros organizarea protestelor anti-Trump, problemele refugiaților din Europa și mișcarea Black Lives Matter, printre altele.

George Soros

Omul de afaceri și filantropul George Soros la o conferință la Copenhaga în 2009. Credit: AP/Anja Niedringhaus

Credința în conspirații imaginare

Teoriile conspiraționiste anti-catolice, anti-masonice, anti-mormone, anti-musulmane s-au bucurat de o mare popularitate la nivel internațional.

În cercurile islamiste din care au răsărit Aafia Siddiqui și Malik Faisal Akram, țintele preferate rămân evreii. Atacurile asuprea ”evreilor” și asupra ”puterii evreilor”, ca și asupra controlului sionist al Americii sunt la ordinea zilei.

Motivul nu are nimic de-a face cu evreii fiind în legătură cu un fenomen pe care istoricul David Brion Davis l-a remarcat acum mai bine de 60 de ani: În medii zdruncinate de ”schimbări sociale năucitoare”, oamenii găsesc ”unitatea și sensul conspirând împotriva unor conspiratori imaginari”.

Traducere de Vlad Constantin VOINEA dupa  How antisemitic conspiracy theories contributed to the recent hostage-taking at the Texas synagogue

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *