Medicină-Sănătate

Creierului femeilor este mai activ decât creierului bărbaţilor

În cel mai amplu studiu de până în prezent, care s-a bazat pe utilizarea tehnicilor de imagistică prin rezonanţă magnetică funcțională, cercetătorii au identificat diferențe specifice între creierul femeilor și cel al bărbaţilor.

Creierul femeilor este mai activ decat al bărbațilorImagini care ilustrează diferențe între creierul femeilor şi al bărbaţilor pe baza fluxului sanguin cerebral. Credit: Daniel G. Amen și colaboratorii: 10.3233/JAD-170432.

Autorul principal al studiului, Dr. Daniel Amen, psihiatru şi fondator al Amen Clinics Inc, şi coautorii au realizat un amplu studiu asupra creierului bărbaţilor şi femeilor folosind tomografia computerizată cu emisie fotonică (SPECT).

Ei au comparat 46.034 de imagini SPECT furnizate de nouă clinici în care au analizat creierul femeilor şi al bărbaţilor pe baza fluxului sanguin cerebral.

Eșantionul a inclus 119 voluntari sănătoși, precum și 26.683 pacienți cu diferite afecțiuni psihiatrice, cum ar fi traumatisme cerebrale, tulburări bipolare, schizofrenie/tulburări psihotice și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). În cazul a 11.587 de pacienți au existat informații complete privind diagnosticul acestora. Au fost analizate în total 128 de regiuni ale creierului.

„Acesta este un studiu foarte important pentru înţelegerea diferenţelor privind funcţionarea creierului în funcţie de sex.

Diferențele pe care le-am identificat între creierul bărbaților și cel al femeilor sunt importante pentru înțelegerea riscului de apariţie a unor tulburări cerebrale în funcţie de sex, cum ar fi boala Alzheimer”, a declarat Dr. Amen.

Tehnicile de neuroimagistică funcţională, cum ar fi SPECT, sunt esenţiale pentru dezvoltarea în viitor a unor tratamente medicale de precizie.

S-a dovedit că în cazul femeilor creierul acestora a fost mai activ în mai multe zone decât creierul bărbaților, în special în cortexul prefrontal, implicat în controlul concentrării și comportament, și în zona limbică sau emoțională, implicată în starea de spirit și de anxietate.

În schimb, centrii vizuali și de coordonare au fost mai activi în cazul creierului bărbaților.

Rezultatele noastre au demonstrat diferenţe semnificative privind funcţionarea creierului, în funcţie de sex, atât în cazul unor persoane sănătoase, cât şi în cazul unor pacienţi ai clinicilor de specialitate, au declarat autorii.

Evidenţierea acestor diferenţe este esenţială în evaluarea neuroimagistică funcţională şi poate fi utilă, de asemenea, în ceea ce priveşte înţelegerea diferenţelor dintre tulburările psihiatrice în funcţie de sex.

„Femeile prezintă un risc semnificativ mai mare decât bărbaţii în privinţa bolii Alzheimer, depresie, care este ea însăși un factor de risc pentru boala Alzheimer și tulburări de anxietate, în timp ce bărbații sunt mai expuşi decât femeile la ADHD sau afecţiuni legate de comportament, afirmă cercetătorii.

Studiul oamenilor de ştiinţă a constatat creșterea fluxului sanguin în cortexul prefrontal la femei în comparație cu bărbații, ceea ce poate explica de ce la femei empatia, intuiția, colaborarea, autocontrolul și preocuparea se manifestă mai intens decât în cazul bărbaţilor.

De asemenea, studiul a constatat o creștere a fluxului sanguin în zona limbică a creierului femeilor, ceea ce poate explica, parțial, și motivul pentru care femeile sunt mai vulnerabile la anxietate, depresie, insomnie și tulburări de alimentație.

Rezultatele au fost publicate online în Journal of Alzheimer’s Disease.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *