Astronomie

Construcţia telescopului spaţial James Webb s-a încheiat, după 20 de ani de la începerea lucrărilor

Telescopul spaţial James Webb este succesorul telescopului spaţial Hubble şi acesta va observa Universul în special în domeniul infraroșu al spectrului electromagnetic. Având un câmp de vizualizare de 100 de ori mai mare decât cel al telescopului Hubble, noul telescop spaţial va putea observa unele dintre cele mai îndepărtate obiecte din Univers, fiind capabil să surprindă formarea primelor galaxii din urmă cu aproximativ 13,5 miliarde de ani.

Având în vedere superioritatea tehnologică a telescopului James Webb în raport cu telescopul Hubble, oamenii de ştiinţă speră să dezlege unele dintre cele mai mare mistere ale Universului, cum ar fi prima rază de lumină și era reionizării, formarea galaxiilor, apariţia stelelor şi a sistemelor protoplanetare, originea vieții.

De asemenea, oamenii de ştiinţă speră să afle cu ajutorul telescopul spaţial James Webb şi dacă cea de-a 9-a planetă din Sistemul Solar există într-adevăr şi, în caz afirmativ, unde se află această planetă.

Telescopul spaţial James Webb este, în sfârșit, gata

După mai mult de 20 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, telescopul spaţial James Webb este, în sfârșit, gata și acesta urmează să fie testat în perioada următoare pentru a putea fi lansat în spaţiu în anul 2018.

„Telescopul este gata şi acum urmează să verificăm funcționarea sa”, a anunţat astrofizicianul John Mather, cercetător principal în cadrul proiectului telescopului spaţial James Webb, într-o conferință de presă la Goddard Space Flight Center al NASA din Maryland.

„Noul telescop spaţial reprezintă rezultatul a două decenii de inovaţii și de muncă grea și el va deschide o nouă eră în astronomie”, a adăugat John Mather.

Pentru lansarea programată în anul 2018, telescopul va fi testat mai întâi la Goddard Space Flight Center, după care acesta va fi mutat în Texas pentru testarea focalizării, înainte de a ajunge în California pentru asamblarea finală.

În timpul asamblării finale sunt necesare verficari temeinice, deoarece telescopul nu mai poate fi reparat după lansarea sa în spaţiul cosmic.

Spre deosebire de telescopul Hubble care a fost plasat pe o orbită foarte apropiată de Pământ, la o altitudine de 570 de kilometri, telescopul James Webb  va fi poziționat în punctul Lagrange L2, aflat la o distanţă de 1,5 milioane km faţă de Pământ, pentru cel puțin 5 ani.

Telescopul spațial James Webb va fi poziționat în punctul L2Telescopul spaţial James Webb va fi poziționat în punctul Lagrange L2.

Datorită celor 18 oglinzi hexagonale şi a capacităţilor sale de observare a Universului în domeniul infraroşu, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca telescopul spaţial James Webb să revoluţioneze înţelegerea noastră asupra Universului.

Telescopul James WebbTelescopul James Webb. Credit: NASA

Telescopul spaţial James Webb este rezultatul unei colaborări între Agenția Spațială Americană (NASA-National Aeronautics and Space Administration), Agenția Spațială Europeană (ESA-European Space Agency) și Agenția Spațială Canadiană (CSA-Canadian Space Agency).

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *