Terra

Cele mai mortale animale după numărul deceselor umane provocate

S-a dovedit că majoritatea deceselor umane cauzate de animale au mai puțin de-a face cu animalele în sine decât cu bolile pe care acestea le transmit în mod involuntar.

Iată în continuare o listă cu unele dintre animalele responsabile pentru cele mai multe decese umane.

Cei mai înfricoșători prădători nu sunt atât de periculoși pe cât ne-am putea aștepta, în schimb nu trebuie să-i subestimăm pe cei mai mici dintre ei.

15. Rechinii: 6 decese pe an

Atacurile rechinilor sunt destul de rare.

În anul 2014 s-au înregistrat doar 3 decese provocate de atacurile rechinilor, iar în anul 2015 s-au înregistrat 6 decese, ceea ce reprezintă aproximativ media.

Rechinii

Credit: Jose María Melero Tejedor/YouTube

14. Lupii: 10 decese pe an

Atacurile lupilor nu sunt frecvente în multe regiuni ale lumii unde trăiesc lupii.

Într-o analiză din anul 2002 a atacurilor lupilor asupra oamenilor s-a constatat că în perioada anilor 1952-2002 numărul acestora a fost foarte mic în Europa și America de Nord.

Cu toate acestea, au fost raportate câteva sute de astfel de cazuri de-a lungul a două decenii în unele regiuni ale Indiei, cu o medie de aproape 10 atacuri pe an.

Lupii

Credit: John Moore/Getty Images

13. Leii: 30+ decese pe an

Estimările deceselor umane provocate de atacurile leilor variază, de asemenea, de la un an la altul.

Într-un studiu din anul 2005 s-a constatat că, începând cu anul 1990, leii au ucis 563 de persoane doar în Tanzania, provocând, în medie, aproximativ 37 decese pe an.

Probabil că alte victime ale leilor au fost înregistrate şi în afara Tanzaniei, dar numărul exact al acestora este dificil de cunoscut.

Leii

Credit: Kenya. AP/Vadim Ghirda

12. Elefanții: 500 de decese pe an

Elefanţii sunt, de asemenea, responsabili pentru un număr de decese umane.

Într-un articol din anul 2005, publicat în National Geographic, se arată că 500 de oameni sunt ucişi anual în urma atacurilor elefanţilor, ca o consecinţă a creşterii numărului atacurilor oamenilor asupra elefanților.

Mult mai mulți elefanți au fost uciși de oameni.

Elefanții

Credit: Thomson Reuters.

11. Hipopotamii: 500 de decese pe an

Hipopotamii au fost considerați multă vreme cele mai mortale animale din Africa.

Hipopotamii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt agresivi față de oameni.

Hipopotamii

Credit: REUTERS/Ivan Milutinovic

10. Tenia: 700 de decese pe an

Trecând la paraziți, tenia este responsabilă pentru o infecție, numită cisticeroză, care ucide aproximativ 700 de persoane pe an.

Tenia

Credit: Tomas De la Rosa/Wikimedia Commons

9. Crocodilii: 1.000 de decese pe an

Crocodilul este considerat în prezent animalul de talie mare care este responsabil pentru cele mai multe decese umane din Africa, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, deși un număr exact al deceselor provocate de crocodili este dificil de cunoscut.

Crocodilii

Credit: Rob Griffith/AP

8. Viermii Ascaris: 4.500 de decese pe an

Viermele rotund sau cilindric Ascaris provoacă o infecție denumită ascaridioză, care ucide aproximativ 4.500 de persoane pe an, potrivit unui studiu din anul 2013.

Infecția se produce în intestinul subțire al oamenilor și este o boală care afectează mai mult copiii decât adulții.

Viermii Ascaris

Credit: CDC

7. Musca ţeţe: 10.000 de decese pe an

Mușca ţeţe transmite o boală numită boala somnului, o infecție parazitară care la început poate provoca dureri de cap, febră, dureri articulare și mâncărime, dar mai târziu poate duce la unele probleme neurologice grave.

În timp numărul deceselor provocate de musca ţeţe a scăzut.

Musca țețe

Credit: International Atomic Energy Agency/Wikimedia

6. Gândacii ucigaşi: 12.000 de decese pe an

Gândacul ucigaş, denumit și gândacul „pupăcios”, este responsabil pentru transmiterea bolii Chagas, care ucide în medie aproximativ 12.000 de oameni pe an.

Boala Chagas este o infecție parazitară transmisă de gândacul „pupăcios”, care a fost poreclit astfel deoarece mușcă oamenii de față.

Gândacul ucigaș

Credit: Business Insider.

5. Melcii de apă dulce: peste 20.000 de decese pe an

Melcii de apă dulce poartă viermi paraziţi care infectează oamenii cu o boală numită schistosomiază care poate provocă dureri abdominale intense și sânge în fecale sau urină.

Melcii de apă dulce

Credit: Flickr/anemoneprojectors

Milioane de oameni necesită anual tratament împotriva schistosomiazei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că între 20.000 și 200.000 de decese pot fi atribuite schistosomiazei.

4. Câinii: 35.000 de decese pe an

Câinii, în special cei infectați de virusul rabic, se numără printre cele mai mortale animale, deși infecţia cu virusul rabic poate fi prevenită folosind vaccinuri.

Câinii

Credit: motionshooter/Shutterstock

Aproximativ 35.000 de decese umane pot fi atribuite rabiei, iar din aceste cazuri 99% sunt cauzate de câini, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

3. Șerpii: 100.000 de decese pe an

Mușcăturile de șarpe ucid anual mai mult de 100.000 de oameni. Mai mult, există încă o penurie îngrijorătoare de antivenin.

Șerpii

Credit: Nasser Nuri/Reuters

2. Oamenii: 437.000 de decese pe an

Potrivit Oficiului ONU pentru Droguri şi Criminalitate, în anul 2012 s-au înregistrat aproximativ 437.000 de omucideri, ceea ce înseamnă că suntem cel mai mortal mamifer pentru oameni.

Nu suntem chiar cel mai periculos dușman al nostru, dar suntem destul de aproape.

Oamenii

Credit: Reuters/Shannon Stapleton

1. Ţânţarii: 750.000 de decese pe an

Țânțarii, care sug sângele și transmit virusurile de la o persoană la alta, sunt responsabili pentru cele mai multe decese umane provocate de animale.

Țânțarii

Credit: Thomson Reuters

Malaria este responsabilă pentru mai mult de jumătate din decesele provocate de țânțari, predominant în Africa Subsahariană, deși numărul acestora este în scădere.

Incidența malariei a scăzut cu 37% între anii 2000 și 2015, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Febra Dengue, o altă boală transmisă de țânțari, a devenit o cauză principală de spitalizare și deces în rândul copiilor din unele țări din Asia și America Latină.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *