Cultură

Cele mai importante descoperiri ştiinţifice din 2017

2017 a fost un an cu multe descoperiri extraordinare în știință și tehnologie, de la progresele înregistrate în domeniul inteligenţei artificiale şi a computerelor cuantice până la tehnologia de editare a ADN-ului.

Înainte de finalul anului, să ne reamintim câteva dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice din 2017 care, cel mai probabil, vor schimba viitorul omenirii.

1. Uterul artificial

În aprilie 2017, o echipă de medici de la Children’s Hospital din Philadelphia (CHOP) a publicat un studiu în revista Nature Communications în care detaliază utilizarea cu succes a unui uter artificial.

Uterul artificial a găzduit miei născuţi prematur aflaţi la echivalentul săptămânilor 23-24 de gestaţie la fetuşii umani. Acesta constă dintr-un recipient din plastic, umplut cu lichid amniotic artificial şi conectat la senzori şi diverse aparate pentru sprijin fiziologic, pentru a reproduce mediul din interiorul unui uter de oaie.

Timp de 28 de zile, mieii născuţi prematur au fost menţinuţi în mediul steril şi protejat de schimbările de temperatură, presiune şi lumină din uterul artificial, aceştia dezvoltându-se natural, precum mieii din uterul oilor.

Cercetările continuă pentru adaptarea acestui uter artificial la fetuşii prematuri umani. Dispozitivul poate ajuta la salvarea vieții bebeluşilor născuţi prematur, iar cercetătorii care lucrează la această tehnologie se așteaptă ca în curând aceasta să fie pregătită pentru uz uman.

2. Modificarea genetică a embrionului uman

În iulie 2017, MIT Technology Review a anunţat eforturile depuse de cercetătorii din Portland, statul american Oregon, privind modificarea genetică a embrionului uman utilizând instrumentul de editare a genelor CRISPR.

Cercetătorii, conduşi de Shoukhrat Mitalipov de la Oregon Health and Science University, au modificat ADN-ul unui embrion uman cu o singură celulă, demonstrând că este posibil să se corecteze, în mod sigur şi eficient, genele defecte care transmit boli ereditare.

3. Editarea genetică în interiorul corpului uman

CRISPR este, fără îndoială, cel mai eficient instrument de editare genetică din prezent.

Oamenii de ştiinţă americani au încercat să modifice ADN-ul unui persoane, care suferă de o boală genetică rară, prin editarea genetică direct în interiorul corpului.

După numeroase teste, în data de 13 noiembrie tehnologia CRISPR a fost, în cele din urmă, aplicată unui pacient în vârstă de 44 de ani care suferă de o afecțiune genetică rară numită sindromul Hunter.

Modificarea genică s-a realizat pe baza unui tratament CRISPR dezvoltat de firma de biotehnologie Sangamo Therapeutics, iar medicii vor cunoaşte, cu siguranţă, dacă procedura a avut succes după câteva luni de zile

4. Acceleratorul de particule Large Hadron Collider a identificat 5 noi particule subatomice

Pe 16 martie 2017, cercetătorii implicaţi în experimentul Large Hadron Collider Beauty Experiment (LHCb) au anunţat descoperirea unui grup de 5 noi particule subatomice, într-o singură analiză. Descoperirea este excepţională având în vedere că cele 5 particule sunt stări excitate ale unei particule denumită Omega-c-zero (Ωc0).

Descoperirea deschide o nouă perspectivă privind înţelegerea teoriilor cuantice din fizica particulelor.

5. Noi progrese privind Internetul cuantic

În 2017 s-au înregistrat progrese semnificative în domeniul tehnologiilor cuantice, iar calculul cuantic şi comunicaţiile cuantice au reprezentat principalele direcţii de cercetare.

Demonstrațiile privind inseparabilitatea cuantică în spațiul cosmic, trimiterea cu succes a unor mesaje utilizând criptografia cuantică, dovedesc că Internetul cuantic ar putea deveni realitate în următorii 10 ani.

6. SpaceX deschide era rachetelor reutilizabile

SpaceX a devenit un nume important în domeniul tehnologiilor spațiale. Compania spaţială a lui Elon Musk a înregistrat progrese importante în acest an odată cu lansarea cu succes a unei rachete Falcon 9 reutilizate către Stația Spațială Internațională, ceea ce marchează sfârșitul unei ere de misiuni spațiale extrem de scumpe.

SpaceX a arătat că rachetele sale Falcon 9 sunt cu adevărat reutilizabile, iar acesta este doar începutul. Cu un plan actualizat pentru o misiune umană pe planeta Marte și o rachetă BFR (Big Falcon Rocket) reproiectată, SpaceX continuă să lucreze pentru ca fiecare parte a rachetelor și navelor sale spațiale să fie complet reutilizabilă.

7. TRAPPIST-1 şi căutarea unui al doilea Pământ

În februarie 2017, oamenii de știință care lucrează la European Southern Observatory și NASA au anunțat descoperirea a șapte exoplanete asemănătoare Pământului situate în zonă locuibilă circumstelară sau Zona Goldilocks a unui sistem stelar denumit TRAPPIST-1.

Sistemul TRAPPIST, aflat la aproximativ 39,5 ani-lumină de la Soare, găzduiește o stea pitică foarte rece, care este doar puțin mai mare, deși mult mai masivă, decât planeta Jupiter.

Exoplaneta Trappist 1f

Exoplaneta Trappist 1f. Reprezentare artistică. Credit: NASA

Astronomii continuă să dezbată asupra posibilităţii ca aceste 7 exoplanete din sistemul solar TRAPPIST să găzduiască viață, însă descoperirea unei număr atât de mare de exoplanete aflate într-un singur sistem solar reprezintă o descoperire promițătoare în ceea ce priveşte căutarea vieții extraterestre.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *