Cele mai importante avertizări ale lui Stephen Hawking pentru omenire

Stephen Hawking, legendarul astrofizician, a murit în data de 14 martie 2018 la domiciliul său din Cambridge, Anglia, la vârsta de 76 de ani.

Surprinzător, Hawking s-a născut în data de 8 ianuarie 1942, atunci când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei, şi a murit într-o zi de 14 martie, care este şi ziua de naștere a lui Albert Einstein (14 martie 1879), cel care a decedat tot la vârsta de 76 de ani, dar în 1955.

14 martie este, de asemenea, Ziua Pi în SUA, o celebrare anuală a constantei matematice π (pi).

Stephen Hawking a fost un strălucit astrofizician şi unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă. Prin toată activitatea sa, Hawking ne-a stârnit curiozitatea și entuziasmul pentru înţelegerea Universului.

Avertizările lui Stephen Hawking pentru omenire

Credit: NASA HQ Photo/Flickr

Faimoasele predicții ale lui Hawking au fost o prezență constantă pe prima pagină a ziarelor şi chiar dacă sunteţi sau nu de acord cu ele, următoarele 5 avertismente ale lui Hawking vor reprezenta în continuare un subiect de dezbatere şi un motiv de preocupare în rândul oamenilor de ştiinţă.

1. Pentru supravieţuirea omenirii pe termen lung trebuie să colonizăm alte planete

„Ne confruntăm cu o serie de amenințări: războiul nuclear, încălzirea globală și virușii modificați genetic.

Deși probabilitatea ca un dezastru să aibă loc pe Pământ în viitorul apropiat este mică, aceasta se măreşte cu timpul şi poate deveni o certitudine în următoarele câteva mii sau zeci de mii de ani”, a declarat Hawking pentru Radio Times în anul 2016.

Hawking a fost de părere că, pentru a supravieţui pe termen lung, omenirea trebuie să se îndrepte spre spațiul cosmic şi să stabilească colonii pe alte planete.

„Nu vom înfiinţa colonii autonome în spaţiul cosmic în următorii 100 de ani, aşa încât trebuie să fim foarte atenţi la această perioadă”, a afirmat profesorul Hawking.

2. Trebuie să alegem un stil de viaţă sănătos şi să luptăm împotriva obezităţii

Hawking a devenit celebru în știință prin contribuţia sa la studiul găurilor negre, obiecte cosmice având o masă uriaşă.

În anul 2016, Hawking a avertizat în privinţa consecinţelor grave provocate de supraponderabilitate şi obezitate la nivel global:

„În prezent prea mulți oameni mor din cauza complicațiilor cauzate de supraponderabilitate şi obezitate. Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin”, a declarat Hawking într-o reclamă pentru GEN-PEP, o companie suedeză nonprofit care promovează un stil de viață sănătos.

Pentru a evita problemele de sănătate cauzate de supraponderabilitate şi obezitate ar trebui să fim mai atenţi la ce mâncăm şi să facem mai multă mişcare, adulţii cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi, iar copiii o oră.

„Aici nu este vorba de știința rachetelor”, a afirmat Hawking.

Cu alte cuvine, depinde de noi să adoptăm un stil de viaţă sănătos.

3. Inteligența artificială va înlocui oamenii

Într-un interviu acordat revistei Wired, în anul 2017, Hawking a avertizat:

„Mă tem că inteligența artificială va înlocui complet oamenii”.

Probabil că cel mai bun lucru pe care îl putem face în prezent ar fi să interzicem folosirea inteligenţei artificiale pentru dezvoltarea armelor ofensive autonome, aşa-numiţii „roboţi ucigaşi”, şi să acordăm mai multă atenție problemei creşterii șomajului pe măsură ce roboții vor ocupa tot mai multe locuri de muncă.

Acest lucru înseamnă că pentru colonizarea altor planete ar trebui să renunţăm la ajutorul inteligenței artificiale?

4. Omenirea ar trebui să evite contactul cu civilizaţiile extraterestre

Hawking a fost convins de existenţa civilizaţiilor extraterestre.

„Pe măsură ce îmbătrânesc, sunt tot mai convins că nu suntem singuri”, a declarat Hawking într-un documentar, din anul 2016, intitulat Stephen Hawking’s Favourite Places.

Deşi s-a arătat interesat să ajute la găsirea răspunsului la întrebarea dacă suntem sau nu singuri în Univers, Hawking a avertizat că civilizaţiile extraterestre nomade ar putea să distrugă civilizaţia umană.

„Dacă în căutările noastre vom găsi civilizaţii extraterestre, trebuie să ținem cont că acestea ar putea dispune de o tehnologie mult mai avansată decât a noastră și s-ar putea să nu ne considere mai valoroși decât considerăm noi bacteriile”, a avertizat Hawking.

5. Experții vor „dispărea”

„Suntem martorii unei revolte globale împotriva experților”, a susținut Hawking într-un discurs, din martie 2017, în faţa unui auditoriu din Hong Kong.

Referindu-se la problema știrilor false din mass-media, Hawking ne-a recomandat să ascultăm sfatul celor care se ocupă cu studiul și rezolvarea problemelor actuale ale omenirii.

Hawking a susţinut că soluțiile la problemele actuale ale omenirii, printre care se numără cele de mediu și cele  reprezentate de utilizarea inteligenţei artificiale, vor veni din ştiinţă și tehnologie.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.