Medicină-Sănătate

Ce sunt grupele sanguine?

Sângele poate părea doar un lichid roșu care nu diferă de la o persoană la alta. Dar dacă ne uitam la o picătură de sânge la microscop vom vedea diferite obiecte care plutesc în ea având forma unor bile sau gogoși.

Dacă ne uităm mai atent, atunci vom vedea că pe suprafața acestor bile sau gogoși, care sunt de fapt celule sanguine (eritrocite) şi trombocite, se află mai multe obiecte. Unele dintre aceste obiecte de pe suprafață, numite antigene, diferă de la o persoană la alta, iar aceste diferențe sunt cele care determină tipul de sânge sau grupa sanguină.

De unde ştim dacă tipul de sânge pe care îl avem este comun sau rar? Putem ajuta cu sânge pe oricine are nevoie de o transfuzie de sânge sau doar pe cei care au acelaşi tip de sânge cu noi?

Răspunsurile depind de antigenele din sângele nostru.

Un mister medical

La începutul anilor 1900, o persoană rănită, care a pierdut mult sânge, primea sânge, prin transfuzie, de la o altă persoană. Uneori, starea persoanei care avea nevoie de sânge se înrăutăţea în loc să se îmbunătăţească, iar doctorii nu știau de ce.

Sângele nostru poate fi comun sau rar

Tipul dumneavoastră de sânge poate fi comun sau rar. Ştiţi ce înseamnă acest lucru?

Credit: ChaNaWiT/Shutterstock.com

La vremea respectivă, oamenii de știință nu știau că sângele diferă de la o persoană la alta. Ei au presupus că sângele este același la toată lumea.

Pentru a încerca să înțeleagă ce se întâmplă, oamenii de știință au efectuat experimente.

Într-un astfel de experiment, medicul Karl Landsteiner a amestecat sângele de la diferite persoane într-un vas şi a observat că un anumit tip de sânge se aglomerează, formând un amestec vâscos, în timp ce alte amestecuri de sânge rămân sub forma unui lichid roșu.

Karl Landsteiner a câștigat Premiul Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea și clasificarea grupelor sanguine după sistemul ABO.

Astfel, oamenii de știință au putut împărți sângele în trei grupe sau tipuri, denumite A, B și O. Acest lucru i-a ajutat să determine compatibilitatea grupelor de sânge şi ce combinații de grupe sanguine se pot folosi în transfuzii.

Ești un donator universal?

Antigenele unice pe care le avem în sânge le moștenim de la părinți. Prin analiza sângelui medicul stabileşte dacă avem sângele de tipul A, B, AB sau O.

O altă componentă importantă din sânge este antigenul D a cărui prezenţă sau absenţă stabileşte factorul Rh. Persoanele cu antigen D au sângele Rh pozitiv, iar persoanele fără antigen D au sângele Rh negativ. Din acest motiv, tipul de sânge este adesea descris ca fiind Rh pozitiv sau Rh negativ.

Globule roșii

Globule roșii. Credit: www.shutterstock.com

Tipul sângelui este important în transfuzii. Dacă cineva are sângele Rh pozitiv nu poate dona cuiva al cărui sânge este Rh negativ, deoarece sistemul imunitar al destinatarului atacă celulele din sângele cu antigenul D.

Dacă sângele dumneavoastră are grupa O şi Rh negativ, atunci sunteți un donator universal, deoarece sângele dumneavoastră poate fi dat aproape oricui.

Tipurile de sânge Rh negativ sunt oarecum rare. Doar aproximativ 14 persoane din 100 au sângele Rh negativ. Tipul de sânge AB cu Rh negativ este cel mai rar din Statele Unite, doar aproximativ 6 persoane din 1.000 au acest tip de sânge.

Cercetătorii au arătat că diferitele tipuri de sânge răspund diferit la boli. Studiile au descoperit că celulele din sângele de tipul O sunt mai puțin susceptibile să se aglomereze și să provoace probleme medicale persoanelor cu malarie.

Oamenii de știință continuă să studieze sângele pentru a identifica şi alte diferențe suplimentare între tipurile de sânge. Scopul este de a înțelege efectele variabilităţii sângelui asupra noastră.

Traducere şi adaptare după What are blood types?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *