Cultură

Ce este o carte în era digitală?

Fiind un designer profesionist de carte, timp de un deceniu am păstrat o anumită distanţă faţă de cărțile electronice. În urmă cu câţiva ani am recunoscut, fără tragere de inimă, că trebuie să intru în contact cu aceste tipuri de cărţi, atât ca cititor, cât şi ca designer. În fond trăim în secolul 21.

LecturaStânga: O fată citind, de Franz Eybl. Ulei pe pânză, anul 1850. Dreapta: Femeie citind, de Andrew Stevovich. Pictură în ulei, anul 2011. Credit: Flickr, Plum Leaves; Wiki Commons, Andr.V.S.

Mi-am dat seama că aceste cărţi electronice le oferă cititorilor anumite avantaje în comparaţie cu cărţile tipărite și în aceasta constă valoarea lor. Practic cărțile electronice ne-au schimbat modul în care definim cărţile și așteptările pe care le avem de la acestea.

Biroul, casa și geanta mea de mână sunt încă pline cu cărți tipărite: cărţile electronice nu au înlocuit cărţile clasice în viața mea. Eu sunt cea care le folosesc atât pe unele, cât şi pe celelalte.

Din perspectiva unui cititor și a unui designer, care este relaţia dintre cărţile tipărite și cărțile electronice. Prin ce diferă acestea şi cum ne afectează modul prin care le citim?

Carte tiparită versus carte digitalăCarte tipărită versus carte electronică: o privire de ansamblu. Credit: Zoe Sadokierski

Mirosul şi senzaţia tactilă a hârtiei

Haideţi să lăsăm nostalgia la o parte. Cărţile tipărite sunt realizate din hârtie, ceea ce nu este cazul cărților electronice. Pentru mulți dintre noi, citirea unei cărţi tipărite în intimitate, eventual într-un leagăn, este un ritual sacru. Mirosul și senzaţia tactilă a paginilor de hârtie nu pot fi reproduse de ecranul rece şi greu al unui dispozitiv electronic.

Deși este posibil să citim o carte electronică în baie, este mai puțin relaxant și mai periculos. În schimb plimbarea printr-o librărie sau bibliotecă, răsfoind paginile unei cărți, poate reprezenta o adevărată experienţă socială.

Amazon.com are un algoritm complex pentru a ne sugera cărțile de care am putea fi interesaţi, pe baza achizițiilor noastre anterioare. Cu toate acestea, eu prefer mai degrabă un bibliotecar sau un librar care-mi poate oferi sugestii pe baza experienţei sale. După discuţia cu acesta pot pleca acasă cu cartea dorită. Diferențele tactile dintre paginile cărţilor tipărite și ecranele dispozitivelor electronice vor reprezenta întotdeauna o problemă pentru aceia dintre noi care au crescut utilizând cărţile pe bază de cerneală și hârtie.

Cu toate acestea, urmăriţi în clipul video de mai jos cum un copil devine iritat de faptul că imaginea de pe pagina unei reviste nu se schimbă. Este puțin probabil ca acesta să simtă aceeași nostalgie pentru cărţile tipărite ca şi părinţii săi, pentru că modul în care acesta înțelege „cartea” este semnificativ diferit faţă de al nostru.

O revistă este un iPad care nu funcţionează

Tehnologia pe care o folosim în prezent pentru informarea noastră s-a schimbat. Copilul care înțelege că imaginile se schimbă prin atingerea unei suprafeţe sticloase ne demonstrează faptul că tehnologia se dezvoltă într-un ritm fără precedent, iar dacă nu suntem la curent cu ultimele evoluţii în domeniu riscăm să rămânem în urmă.

O nouă tehnologie, noi provocări

Anxietatea cu privire la ceea este nou este diferită de nostalgia faţă de ceea ce este vechi, deși de multe ori acestea sunt legate între ele.

O carte tipărită reprezintă o tehnologie care este simplu de utilizat. Alegi o carte şi o citeşti pagină cu pagină până la finalul acesteia. Oricine ştie să citească poate lectura orice carte tipărită care este scrisă într-o limbă cunoscută.

O carte electronică reprezintă o tehnologie mai complexă. Aceasta necesită un calculator, un eReader sau o tabletă, precum și o sursă de alimentare pentru a menține aparatul în funcţiune. Pentru a o putea citi trebuie să avem acces la un computer, la un site web sau la un catalog digital din care fișierele pot fi descărcate. De asemenea, trebuie să cunoaştem cum se utilizează o astfel de carte electronică.

Gesturi asociate cărților digitaleGesturi cu ajutorul cărora se poate citi o carte electronică. Credit: GRPH3B18

Paginile cărţilor electronice nu se răsfoiesc, ele pot fi citite utilizând anumite mișcări care trebuie învățate și care variază în funcţie de dispozitivul electronic utilizat.

Cu alte cuvinte, aveți nevoie de cunoştinţe noi pentru a putea citi aceste cărţi. Mai mult decât atât, trebuie să ţineţi pasul cu dezvoltarea constantă a acestor dispozitive și cu actualizările programelor asociate pentru a înțelege valoarea și limitele lor de utilizare, formatele acceptate şi producătorii acestora.

Dispozitivele electronice (eReader) care ne permit citirea cărţilor electronice, cum ar fi Amazon Kindle, Barnes & Noble Nook sau Sony Reader, sunt produse de diferite companii. Mai există tabletele electronice, cum ar fi Apple iPad, cele care au o serie de funcții similare cu ale unui calculator, una dintre acestea permiţând utilizatorilor să citească cărțile electronice prin intermediul unui program software.

Toate aceste dispozitive electronice diferite utilizează diverse programe software şi ele folosesc diferite tipuri de fișiere. O carte electronică care poate fi citită pe un Kindle nu poate fi deschisă pe un iPad. Nu există un tip unic de fișier care să poată fi utilizat pe toate dispozitivele.

Deci, s-au eliminat unele probleme asociate procesului clasic de tipărire şi s-ar părea că în acest fel s-a redus timpul și costul de producție, dar prin confuzia creată prin existenţa unor formate diferite pentru diferite platforme și dispozitive s-a generat un proces de producție cu totul nou şi mai complicat.

Din graba de a ocupa piața cărţilor electronice, multe dintre aceste dispozitive și produse software/programe au fost lansate înainte de a fi testate într-un mod corespunzător, ele având diferite bug-uri care trebuie să fie rezolvate prin actualizarea constantă a software-ului utilizat de acestea.

Informația digitalăCărţile electronice trebuie să poată fi citite indiferent de dispozitivul utilizat în acest sens. Credit: jiraisurfer

Menţionez aici Kindle Fire eReader care a fost lansat în anul 2011, chiar înainte de Crăciun, şi care a fost plin de bug-uri și probleme: controlul volumului, un comutator care putea fi lovit accidental, timp lung de încărcare al cărţilor și un ecran tactil care nu răspundea la atingere în mod corect. Sute de articole și forumuri sunt dedicate problemelor apărute în cazul iPad-urilor: supraîncălzire, probleme de conectivitate Wi-Fi, încărcare lentă, aplicații și cărți electronice care refuză să se sincronizeze sau care nu pot fi descărcate.

Toate acestea pot părea copleșitoare mai ales atunci când suntem conştienţi că o carte clasică poate fi citită imediat când ne dorim.

Cu toate acestea, tocmai complexitatea sistemului digital este ceea ce le asigură cărţilor electronice caracteristici uimitoare prin care ne oferă o varietate și o accesibilitate imposibil de atins în cazul cărţilor tipărite.

Mai multe avantaje decât dezavantaje

Un singur dispozitiv electronic ce are lățimea unei cărţi şi care poate conține sute de romane este incredibil de convenabil și acesta ne oferă accesul la o mare varietate de cărţi, ceea ce era de neimaginat anterior.

eReader

Credit: Martouf

De exemplu, multe cărți electronice, inclusiv dintre acelea care sunt greu de găsit în formă tipărită, sunt disponibile aproape instantaneu în cadrul arhivelor online, putând fi accesate în scurt timp şi la un cost de livrare mai mic decât cel al cărților tipărite.

Arhiva Proiectului Gutenberg conţine mai mult de 42.000 de cărți electronice gratuite.

Majoritatea editorilor oferă versiuni atât în formă tipărită, cât şi în formă electronică. Aceste cărţi electronice sunt identice ca conţinut cu cele tipărite, doar formatul diferă.

O lectură mai bogată

O categorie mai aparte a cărţilor electronice este reprezentată de cele care includ elemente audiovizuale și interactive, cum ar fi clipuri video și animații.

Compania Touch Press este lider în acest domeniu. Printre titlurile lor se enumeră şi ediţia T.S. Eliot a The Waste Land care conține scanarea manuscrisului editat de mână de Ezra Pound, o prezentare video originală a poemului și o suită de interviuri video cu poeți, regizori de teatru și cercetători care discută despre semnificația culturală a poemului.

De asemenea, tot ei au produs o ediție conţinând desenele anatomice ale lui Leonardo da Vinci. Aceasta le permite utilizatorilor să mărească imaginile la o rezoluție extraordinară și să compare teoriile lui Leonardo cu teoriile moderne, utilizând modele 3D pentru anatomia umană și demonstrații interactive.

Touch Press a realizat şi o versiune animată, interactivă a tabelului periodic care trebuie să fie văzută pentru a fi crezută. O altă creaţie de-a lor este şi Gems and Jewels (Pietre prețioase și bijuterii) care le permite utilizatorilor să rotească imaginile din cuprinsul cărţii.

Pe site-ul Touch Press se afirmă următoarele:

„Cărțile sunt una dintre invențiile definitorii ale civilizației. În prezent modul de publicare este transformat de către tehnologiile digitale. Scopul Touch Press este acela de a crea noi tipuri de cărți care redefinesc experiența lecturii prin oferirea unor informații care sunt completate cu elemente media şi care se adaptează dinamic la interesele și experiența cititorului”.

Aceste tipuri de publicații sunt diferite faţă de cărţile electronice care reprezintă conversia de la tipar la digital. Ele includ elemente audiovizuale și interactive care nu pot fi reproduse în cadrul cărţilor electronice obişnuite și din acest motiv acestea sunt cărţile electronice care ne schimbă modul în care ne gândim ce este şi ce poate fi o carte.

Traducere şi adaptare după What is a book in the digital age?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *