Medicină-Sănătate

Câteva reflecții în urma pandemiei de coronavirus

Pandemia de coronavirus COVID-19 a provocat moarte, îngrijorare, inconveniente și mari suferințe de natură fizică și economică.

Viaţa și traiul multor oameni au fost afectate, iar povara a căzut, în mod special, asupra bătrânilor, celor vulnerabili în faţa bolilor și celor săraci.

Iată în continuare câteva reflecții în urma pandemiei COVID-19.

1. Granițele naționale sunt artificiale

Virusurile nu au pașaport și nu recunosc frontierele. Singurul mod de a opri răspândirea lor ar fi închiderea completă a frontierelor și nici măcar cei mai înverşunaţi naționaliști nu pledează pentru o astfel de măsură.

Ar însemna să declarăm că statele sunt închisori în care nimeni nu intră şi nu iese, eventual cine a ieşit nu se mai întoarce.

Într-o lume în care admitem că frontierele sunt importante, trebuie să ne amintim de faptul că oamenii trăiesc într-o lume indivizibilă.

Cooperarea dintre națiuni este esențială pentru combaterea epidemiilor, iar această cooperare poate slăbi retorica naționalistă.

2. Oamenii nu sunt insule

Modelul atomist, de tip bile de biliard, al oamenilor, un model care predomină în gândirea politică și etică din Occident, este absurd din punct de vedere biologic și neconvingător din punct de vedere sociologic.

Limitele noastre individuale sunt deschise. Sângerăm și ne infectăm între noi, atât cu rele, cât și cu bune.

Boala infecțioasă este o amintire salutară a interconectării noastre care ne poate ajuta să ne regăsim sentimentul social.

Pandemia de coronavirus

Pandemia de coronavirus. Credit: Getty Images

3. Pandemia poate încuraja un fel de regionalism sănătos

În condiţii de pandemie, internaționalismul ar putea fi stimulat. Cel puţin așa sper.

Cu toate acestea, dacă ne aflăm cu toții într-o carantină locală, atunci putem cunoaște oameni, vecini și chiar alţi membri ai familiei, pe care i-am ignorat întotdeauna. Astfel s-ar putea să fim mai puţin prezenţi în alte ţări, dar mai apropiaţi de oamenii din jurul nostru.

Am putea afla că pădurile din ţara noastră sunt mai frumoase decât plajele din alte ţări și că fermierii locali pregătesc o mâncare mai bună și mai ieftină decât cea care ne este oferită în străinătate.

4. Pandemia poate stimula altruismul

Exigențele tind să scoată tot ce este mai bun și mai rău din noi. O epidemie poate genera și încuraja eroii altruiști.

5. Pandemia ne poate reaminti de anumite categorii sociale neglijate

Mortalitatea și bolile grave sunt mult mai prezente în rândul celor bătrâni, celor foarte tineri și celor care suferă de alte boli.

6. Epidemiile viitoare sunt mai puțin probabile

Lecțiile învățate din epidemia de coronavirus vor fi utile în viitor.

Trebuie să fim mai realişti cu privire la pericolele virusurilor care traversează barierele dintre specii. Însăşi noțiunea de sănătate publică a fost reconsiderată.

În acelaşi timp s-au învățat multe despre izolarea și atenuarea bolilor infecțioase.

În prezent se depun eforturi pentru dezvoltarea unui vaccin, iar vaccinurile împotriva altor provocări virale vor fi, probabil, obţinute mai rapid.

7. Trebuie să fim realiști în privința medicinii

Medicina nu este atotputernică. Recunoașterea acestui fapt ne poate face mai conștienți de vulnerabilitățile noastre.

Consecințele sunt greu de prevăzut, dar recunoaşterea acestui adevăr, în loc să ne încredem într-o lume iluzorie, este un lucru bun.

Recunoașterea propriei noastre vulnerabilități ne poate face mai umili și mai puțin încrezuţi în puterile noastre.

8. Viaţa sălbatică poate beneficia în urma pandemiei

China a anunțat o interdicție permanentă a comerțului și consumului de animale sălbatice. Acest lucru este în sine semnificativ din perspectiva protejării animalelor sălbatice și a stării de sănătate a oamenilor.

Să sperăm că și alte națiuni vor urma acest exemplu.

Traducere şi adaptare după Coronavirus pandemic is a disaster for the world, but a few good things might emerge from it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *