Computer

Calculatoarele învaţă să se programeze singure, datorită inteligenţei artificiale

Performanţele sistemelor de inteligență artificială se îmbunătăţesc în permanentă şi o nouă dovadă în acest sens o reprezintă faptul că oamenii de știință au demonstrat recent că un astfel de sistem, denumit DeepCoder, este acum suficient de inteligent pentru a împrumuta linii de cod de la alte programe pentru a rezolva unele probleme de bază.

Calculatoarele învață să se programeze singureCalculatoarele învață să se programeze singure. Credit: Ilya Pavlov/Unsplash

Cercetătorii care dezvoltă aceste sisteme evoluate de inteligenţă artificială nu intenţionează să înlocuiască programatorii cu calculatoare inteligente. În schimb, ei urmăresc să-i ajute pe oameni să realizeze programe de calculator chiar dacă nu dispun de cunoștințele necesare programării calculatoarelor.

DeepCoder este un proiect condus de Microsoft și University of Cambridge în care se utilizează metode de învățare profundă pentru a se reproduce în cadrul sistemelor de inteligenţă artificială funcţionarea rețelelor neuronale din creierul uman, unde cantități mari de date sunt prelucrate și evaluate în scop decizional.

Acest lucru înseamnă că inteligenţa artificială poate gândi pentru ea însăşi şi că sistemele informatice care o utilizează nu mai trebuie să fie programate în mod specific pentru fiecare acțiune posibilă.

Pe baza datelor de intrare şi de ieşire, DeepCoder îşi poate da seama ce linii de cod sunt necesare pentru a obţine rezultatul dorit, iar dezvoltatorii sistemului afirmă că acesta le-ar putea genera oamenilor programul necesar pe baza unei descrieri a acestuia.

Pe baza informaţiilor primite, sistemul ar urma să extragă linii de cod din alte programe, disponibile în mod public, pe baza tehnicilor de învăţare maşină.

Dezvoltatorii sistemului cred că, în comparaţie cu sistemele de inteligenţă artificială dezvoltate în trecut, DeepCoder va căuta mult mai repede informaţiile necesare și va găsi mult mai repede soluţii la problemele pe care trebuie să le rezolve. Acesta ar putea utiliza liniile de cod într-un mod în care oamenii nici măcar nu s-au gândit.

DeepCoder poate prezice de pe acum ce linii de cod pot fi utile și care nu, devenind mai inteligent pe măsură ce învaţă din alegerile sale.

Acest lucru înseamnă că în curând se vor putea crea programe care să identifice mult mai repede erorile de programare sau obiectele din fotografii.

Pentru moment, DeepCoder poate rezolva doar probleme simple de programare, care necesită aproximativ 5 linii de cod. Cercetătorii speră să dezvolte în continuare sistemul, deoarece acesta ar putea fi util pentru automatizarea dezvoltării programelor informatice.

„Generarea în acest mod a unui program care conţine multe linii de cod este dificilă şi potenţial nerealistă. Este de preferat ca programele mari să rezulte prin asamblarea unor programe mai mici care pot fi obținute prin această tehnologie”, a declarat Solar-Lezama de la MIT.

În scopul evaluării performanţelor sale, noua tehnologie va fi testată și de alţi cercetători independenți.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *