Biologie

Câinii au sentimente?

Cei care au un câine de companie ştiu dacă acesta este fericit sau nu.

Comunitatea științifică admite în prezent că şi câinii au emoții, chiar dacă oamenii de știință nu pot măsura, în mod direct, ce simt aceştia.

În lucrarea Dictionnaire philosophique din anul 1764, Voltaire afirmă următoarele:

 „Se pare că natura i-a dat omului câinele pentru apărarea și plăcerea sa. Dintre toate animalele, câinele este cel mai credincios şi cel mai bun prieten pe care îl poate avea omul”.

Cercetările au demonstrat impactul pozitiv al companiei câinelui asupra vieții omului. Într-adevăr, într-un studiu asupra a 975 de adulți care dețin câini de companie, s-a constatat că în vremuri de suferință emoțională majoritatea oamenilor preferă să fie alături de câinii lor şi nu de mamele, tații, frații sau cei mai buni prieteni.

Câinele este în prezent animalul cel mai frecvent utilizat în terapie. Prietenii noștri canini sunt din ce în ce mai mult folosiți ca participanți într-o varietate de programe de sănătate mintală, oferind o companie fericită și iubire necondiționată.

În Marea Britanie, Pets As Therapy (PAT) are mai mult de 5.000 de câini care întâlnesc aproximativ 130.000 de persoane pe săptămână în cadrul unor programe de terapie.

În SUA, Kennel Club American acordă titluri oficiale câinilor care au lucrat pentru a îmbunătăți viața persoanelor pe care le-au vizitat.

Câini care vindecă

Sigmund Freud este recunoscut ca pionier accidental al terapiei asistate de canine. În timpul sesiunilor de psihoterapie din anii 1930, un chow chow (o rasă de câini originară din China) a rămas alături de el în birou. Freud a observat că pacienții săi au devenit mai relaxați și mai deschiși atunci când câinele era prezent.

Începutul oficial al terapiei asistate de animale este considerat, în general, în timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când un terier Yorkshire, numit Smoky, l-a însoțit pe caporalul William Lynne atunci când acesta vizita spitalele din Noua Guinee. Prezența câinelui a îmbunătăţit starea de spirit a soldaților răniți.

Câinii au sentimente

Credit: Shutterstock

În ciuda tuturor acestor lucruri, abia în anii 1960 a apărut primul studiu de caz documentat al unui câine care lucra ca „co-terapeut”. Psihoterapeutul american Boris M. Levinson a susținut că prezența câinelui său Jingles a adăugat o „nouă dimensiune psihoterapiei copilului”.

În ciuda opoziției din partea colegilor săi, Levinson a susţinut folosirea câinilor ca ajutor terapeutic.

Cum simt câinii

Fără nicio îndoială, câinii îi înţeleg pe oameni, dar, din păcate, reciproca nu este întotdeauna la fel de adevărată.

Un exemplu clasic în acest sens este atunci când cineva provoacă un mic „accident” în casă, iar stăpânii câinelui cred că animalul lor de companie priveşte vinovat. Cu toate acestea, pentru câinele în cauză acest aspect este doar o formă de supunere și un mod prin care să spună „nu mă răni” şi nu admiterea vinovăției.

Este foarte dificil pentru oameni să accepte că creierul canin nu este capabil să înțeleagă conceptele de bine și rău, o abilitate fără de care câinii nu pot simţi vinovăție. Câinelui care priveşte vinovat îi este, pur și simplu, frică de reacția stăpânului la situația apărută, pe baza unei experiențe trecute.

Unele dintre principalele dificultăţi care apar între câini şi stăpânii lor sunt cauzate de incapacitatea oamenilor de a înţelege corect limbajul corpului animalelor de companie. Dacă ţinem cont şi de faptul că oamenii au impresia că anumite concepte abstracte pot fi înţelese de câini, atunci este uşor de înţeles sursa problemelor de înţelegere dintre oameni şi câini.

Hormonii câinilor

Un alt mod prin care oamenii de ştiinţă studiază cum simt câinii îl reprezintă analiza hormonală.

Studiile au arătat că nivelul oxitocinei creşte atunci când câinii sunt mângâiați de stăpânii lor. Printre alte funcții, acest hormon ajută la relaxare. Tot el este răspunzător de formarea legăturilor dintre mamă și copil, dar și dintre animalul de companie și stăpânul său.

Deși nu putem cunoaşte cu siguranţă cum se simte un câine în timpul unor activități plăcute, este rezonabil să presupunem că oxitocina produce senzații similare la câini cu cele pe care le au oamenii, ceea ce sugerează că ei simt afecțiune și atașament față de stăpânii lor.

În mod similar, câinii care se află în situații neplăcute, cum ar fi atunci când sunt lăsaţi singuri pentru o perioadă mai lungă de timp, prezintă un nivel crescut de cortizol, hormonul stresului.

Câinii sunt animale de companie și trebuie să aibă companie. Un câine solitar este rareori un câine fericit și acesta este un lucru de care toți proprietarii de câini ar trebui să ţină cont.

Chiar dacă câinii și oamenii nu pot să se înţeleagă în totalitate, este evident că ne putem ajuta reciproc pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși.

Traducere şi adaptare după Do dogs have feelings?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *