Tehnologie

BrainNet, prima reţea de creiere interconectate ce permite comunicarea directă creier-creier

Neurologii au conectat cu succes creierele a 3 persoane pentru a le permite acestora să-și împărtășească gândurile în timp ce jucau un joc de tipul Tetris. Cercetătorii cred că în același mod s-ar putea conecta la nivel cerebral toţi oamenii între ei.

Acest experiment a fost posibil prin utilizarea electroencefalogramelor (EEG), pentru înregistrarea impulsurilor electrice care indică activitatea creierului și a stimulării magnetice transcraniene (SMT), atunci când neuronii sunt stimulați cu ajutorul unor câmpuri magnetice.

Cercetătorii au denumit acest sistem BrainNet şi afirmă că acesta ar putea fi folosit pentru a conecta creierele umane chiar și pe web.

În afară de stabilirea unui mod neobişnuit de comunicare, cu ajutorul lui BrainNet s-ar putea să înţelegem mai bine cum funcționează creierul uman la un nivel mai profund.

BrainNet

Credit: raspirator/iStock

„Prezentăm BrainNet care, după cunoștințele noastre, este prima interfață multi-persoană directă, non-invazivă, creier-creier pentru rezolvarea unor probleme prin conlucrare.

Interfața BrainNet a permis colaborarea cerebrală a 3 persoane pentru rezolvarea unei sarcini utilizând comunicarea directă creier-creier”, afirmă cercetătorii.

În experimentul creat de oamenii de știință, doi „transmiţători”, care au fost conectați la electrozii EEG, au jucat un joc în stilul Tetris care implică căderea unor blocuri despre care „transmiţătorii” trebuiau să decidă dacă este necesar să fie rotite sau nu pentru a se potrivi în spaţiul de la baza ecranului.

Cei doi „transmiţători” aveau posibilitatea să privească tot ecranul.

Cercetătorii le-au cerut celor doi „transmiţători” să se uite la unul dintre cele două LED-uri intermitente de pe ambele părți ale ecranului în funcţie de alegerea lor. Acestea au generat semnale diferite în creierele „transmiţătorilor”,  care au fost înregistrate de EEG.

Aceste alegeri au fost transmise apoi unui singur „receptor” printr-o stimulare magnetică transcraniană SMT care putea genera flash-uri de lumină în mintea „receptorului”, cunoscute sub numele de fosfene.

„Receptorul”, care nu putea vedea întreaga zonă de joc de pe ecran, a rotit blocul aflat în cădere dacă a primit un flash de lumină.

În cazul a cinci grupuri diferite de trei persoane, cercetătorii au atins o precizie medie de 81,25%, ceea ce este un rezultat bun pentru o primă încercare.

Chiar dacă sistemul actual poate transmite doar câte un bit (sau flash) de date, la un moment dat, cercetătorii de la University of Washington și Carnegie Mellon University consideră că acesta poate fi extins în viitor.

Același grup de cercetători a reușit anterior să conecteze două creiere umane oferind posibilitatea participanţilor la acest experiment să joace un joc, constând din 20 de întrebări, unul contra celuilalt. Pentru a transmite informații, în acest caz „da” sau „nu”, au fost folosite, de asemenea, fosfene.

Chiar dacă interfaţa BrainNet este deocamdată foarte lentă și nu este pe deplin fiabilă, ea deschide o nouă perspectivă privind dezvoltarea unor viitoare interfeţe creier-creier care să permită rezolvarea unor probleme prin colaborarea între oameni folosind o reţea socială de creiere interconectate, afirmă cercetătorii.

Un preprint al cercetării este disponibil online pe serverul arXiv .

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *