Medicină-Sănătate

Atenție la săpunurile antibacteriene și pasta de dinți!

Data viitoare când vă spălaţi pe mâini cu un săpun lichid despre care se afirmă că ar fi antibacterian, ţineţi cont de faptul că este posibil ca acesta să nu vă asigure o igienă corespunzătoare. Nu există nicio dovadă că ingredientele antibacteriene ale unor astfel de săpunuri (unul dintre acestea este, de obicei, triclosanul) sunt mai eficiente decât apa și săpunul obişnuit.

Spălatul pe mâiniNu există nicio dovadă că prin utilizarea săpunurilor antibacteriene suntem mai protejaţi de efectul bacteriilor nocive decât dacă utilizăm doar apă și săpun. Credit: Arlington County/Flickr, CC

Triclosanul este un agent antibacterian puternic care poate ucide cele mai multe tipuri de bacterii, atât pe cele nepericuloase, cât şi pe cele care cauzează apariţia bolilor. Fără îndoială, utilizarea sa în cadrul produselor de igienă a salvat milioane de vieţi prin prevenirea infecţiilor.

Triclosanul este utilizat în concentrații mult mai mici în sute de produse de uz casnic, inclusiv săpunuri lichide antibacteriene şi alte produse de îngrijire personală, cum ar fi pasta de dinți. De multe ori produsele vândute drept săpunuri antibacteriene de uz casnic nu sunt mai eficace decât apa și săpunul obişnuit.

Într-adevăr, prin utilizarea unor concentraţii scăzute de triclosan în aceste săpunuri şi alte produse casnice, bacteriile pot deveni mai rezistente la antibiotice.

Sub efectul acţiunii unor concentraţii scăzute de antibiotic care distrug germenii bacterieni, bacteriile îşi pot activa o serie de mecanisme prin care se pot proteja împotriva acestora. Ele pot expulza substanţele chimice toxice şi chiar produc enzime pentru a le inactiva.

Antibioticele în concentraţii scăzute care nu omoară bacteriile practic le ajută pe acestea să devină mai rezistente la antibiotice şi să se apere în viitor cu succes de acestea.

Triclosanul în centrul atenţiei

Triclosanul a ajuns pe prima pagină a ziarelor în decembrie 2013, atunci când cele două agenții care supraveghează utilizarea sa în SUA, Food and Drug Administration (FDA) și US Environmental Protection Agency (EPA) au anunțat că au analizat mai atent siguranța și eficacitatea acestuia pentru sănătatea umană.

De fapt, Congresul SUA a însărcinat FDA cu reanalizarea dovezilor privind eficacitatea săpunurilor antibacteriene încă din anii 1970, dar această analiză nu s-a încheiat nici până în prezent.

Natural Resources Defense Council, o organizaţie non-profit de mediu, a dat în judecată FDA din cauza acestei întârzieri de mai mult de 30 de ani.

EPA este implicată în această acţiune deoarece triclosanul este folosit, de asemenea, ca un pesticid. Agenţia reanalizează ingredientele active ale tuturor pesticidelor la fiecare 15 ani, dar cea mai recentă analiză a fost efectuată în urmă cu 10 ani.

Pentru utilizarea în continuare a triclosanului în produsele de uz casnic, EPA şi FDA trebuie să se convingă că acesta este într-adevăr eficient şi sigur. Cu toate acestea, eficacitatea produselor pe bază de triclosan ca agent antibacterian a fost pusă sub semnul întrebării, de mai mulţi ani, din cauza lipsei unor dovezi că acestea oferă un beneficiu în lupta contra germenilor bacterieni.

Excepţia o reprezintă pasta de dinţi care conţine triclosan, aceasta fiind recomandată de medici ca o măsură împotriva bolilor gingivale.

Probleme privind siguranța triclosanului pentru sănătatea umană

Preocupările privind siguranța triclosanului pentru sănătatea umană s-au amplificat recent ca urmare a unor dovezi ce sugerează că unele substanțe chimice folosite pe scară largă în produsele de îngrijire personală, inclusiv triclosanul, pot imita sau interfera cu hormonii, cel puțin aşa rezultă din experimentele de laborator efectuate pe animale.

Aceste substanţe chimice afectează sistemul endocrin şi în cazul în care ele au un efect similar asupra oamenilor, atunci ar putea perturba mecanismele hormonale de reglare ale organismului.

În urma testelor de laborator s-a demonstrat că triclosanul se comportă ca şi estrogenul, un hormon uman. El se poate ancora la receptorii estrogenului din celulele umane și declanşează un lanț de evenimente celulare în același mod ca şi estrogenul natural. Totuşi, până în prezent, nu există nicio dovadă care să arate că triclosanul este un compus care afectează sistemul endocrin al omului.

Aşa cum au arătat ultimele cercetări, dozele mici de triclosan, administrate zilnic, pot accelera evoluţia cancerului la şoareci.

Toate acestea nu dovedesc că triclosanul este un compus care perturbă sistemul endocrin, care imită estrogenul sau care poate determina apariția cancerului de sân la om. Cu toate acestea, există argumente că activitatea de cercetare a efectelor triclosanului asupra omului şi asupra animalelor trebuie să continue, mai ales datorită utilizării sale pe o scară largă.

În același timp, puteţi ţine cont de faptul că utilizând doar apă și săpun obişnuit puteţi avea mâini curate.

Traducere şi adaptare după Cleaning your hands may be more complicated than you think

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *