Astronomie

Astronomii nu au găsit semnale laser care să confirme existenţa unor civilizaţii extraterestre în galaxia Calea Lactee

Într-un studiu recent astronomii au căutat semnale laser care ar putea susţine ipoteza prezenţei unor civilizaţii extraterestre în galaxia noastră.

Deși unii oameni de știință cred că semnalele laser pot reprezenta indicii privind existenţa unor civilizaţii extraterestre avansate, astronomii nu au identificat astfel de semnale care ar putea fi folosite pentru a comunica pe distanțe mari.

Căutarea civilizațiilor extraterestreCredit: NASA/JPL-Caltech/ESA/CXC/STScI

Cercetătorii au analizat radiaţia electromagnetică provenind de la 5.600 de stele din galaxia Calea Lactee şi cu toate că 2.000 dintre aceste stele ar putea găzdui planete asemănătoare Pământului, nu s-a detectat niciun semnal laser.

Concluzia ar fi că civilizațiile extraterestre nu folosesc lasere puternice, așa cum au crezut oamenii de ştiinţă, sau că nu există civilizaţii extraterestre în apropierea noastră.

Cercetătorii de la University of California Berkeley au realizat acest studiu pe baza unor idei propuse de colegii lor din cadrul SETI Institute. Oamenii de ştiinţă din cadrul SETI Institute au avansat ipoteza că dacă există civilizaţii extraterestre avansate, atunci acestea ar putea utiliza tehnologia laser.

„Nu am găsit nicio emisie de radiaţie laser care să provină dintr-o regiune planetară aflată în jurul uneia dintre cele 5.600 de stele pe care le-am studiat”, au explicat cercetătorii în studiul lor.

Concluzia astronomilor a rezultat în urma unor observaţii astronomice care au fost efectuate cu ajutorul telescopului Keck din Hawaii între anii 2004 și 2016. Acestea au fost analizate printr-un algoritm special conceput pentru a găsi eventuale semnale laser neobişnuite.

Algoritmul dezvoltat de oamenii de știință elimină lumina de fundal emisă de fiecare stea, astfel încât se pot identifica eventuale semnale luminoase create artificial, cum ar fi fasciculele laser.

Chiar dacă nu s-au găsit dovezi în acest sens, nu putem exclude existența civilizaţiilor extraterestre în galaxia noastră, mai ales dacă ţinem cont că cele mai multe dintre stelele care au făcut obiectul studiului de faţă se află la o distanţă de până la 326 ani-lumină.

„Noi credem că utilizarea laserelor în vederea comunicării pe distanțe mari poate fi foarte eficientă, iar aceste rezultate au stabilit o limită superioară a numărului de civilizații care pot trimite semnale laser către noi”, a declarat Nathaniel Tellis, unul dintre astronomi.

În imaginea de mai jos puteți vedea un semnal fals pozitiv obţinut în urma studiului, cauzat de gazele încălzite din jurul unei stele.

Căutarea civilizațiilor extraterestre -un semnal fals pozitivCăutarea civilizaţiilor extraterestre. Un semnal fals pozitiv. Credit: UC Berkeley

Deși semnalele laser pot fi relativ ușor de detectat de pe Pământ şi, spre deosebire de semnalele radio, acestea nu se degradează prea mult atunci când se propagă prin spațiul cosmic, poate că civilizaţiile extraterestre nu mai folosesc tehnologia laser pentru comunicaţii la distanţă.

În concluzie, astronomii nu au descoperit dovezi privind existenţa unor comunicaţii laser pe o distanţă de 325 ani-lumină faţă de noi. Se pare că în loc să încercăm să căutăm civilizaţii extraterestre în altă parte în Univers prin această metodă, mai bine ar trebui să căutăm alte indicii ale prezenței unor eventuale civilizaţii extraterestre.

„Din acest punct de vedere, fiecare dintre aceste stele ar putea avea planete care să găzduiască oraşe precum New York, Paris sau Londra, despre care noi să nu ştim nimic”, a declarat Nathaniel Tellis.

Studiul a fost acceptat pentru publicare într-o ediție viitoare a revistei Astronomical Journal. Până atunci, puteți citi versiunea preprint a acestui studiu la arXiv.org.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *