Categorii: Astronomie

Astronomii au descoperit indicii privind existenţa celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar

Deşi astronomii s-au străduit în trecut să dovedească că a 9-a planetă a Sistemului Solar nu există, constatăm în prezent ca ei susţin exact contrariul.

Astronomii de la California Institute of Technology au anunțat că o planetă gigant de gheață ar putea fi ascunsă la marginea Sistemului Solar. Această planetă a fost numită „a 9-a planetă”, titlu deţinut anterior de Pluto.

Existența planetei a fost dedusă în mod teoretic, deoarece aceasta nu a fost încă observată în mod direct cu ajutorul telescoapelor. Astronomii Michael Brown și Konstantin Batygin au explicat în lucrarea

Advertisement
lor, care a fost publicată în Astronomical Journal, cum au descoperit dovada existenței celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar pe baza datelor astronomice. Iniţial, cei doi astronomi şi-au propus să dovedească că a 9-a planetă nu există.

Astronomii Michael Brown si Konstantin Batygin. Credit: Lance Hayashida/Caltech

În anul 2014, o lucrare publicată în revista Nature făcea aluzie la posibila existență a unei noi planete în Sistemul Solar. Aceasta a fost scrisă de Scott Shepard de la Carnegie Institution of Science și Ciad Trujillo de la Gemini Observatory din Hawaii. Aceştia au sugerat că ar exista o planetă gigant aflată la periferia Sistemului Solar care perturbă mişcarea orbitală a obiectelor transneptuniene aflate în apropierea ei.

A noua planetă a Sistemului Solar perturbă orbitele obiectelor transneptuniene. Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Brown a recunoscut că la început a considerat această idee „o nebunie”, afirmând că prezenţa unei noi planete poate fi dedusă doar atunci când se constată într-adevăr o mişcare orbitală ciudată a obiectelor cosmice aflate în apropierea ipoteticei planete.

În acest scop, Brown şi Batygin au folosit ecuații matematice și modele computerizate pentru a dovedi că această teorie este greşită. Sau, cel puțin, au încercat să dovedească. Ei au fost însă extrem de surprinşi de rezultatele „anchetei” lor. Acestea indică faptul că a 9-a planetă chiar există.

Astronomii afirmă că a 9-a planetă a Sistemului Solar este de 10 ori mai masivă ca Pământul și că aceasta exercită o influență gravitaţională asupra corpurilor cosmice de mici dimensiuni aflate în apropiere sa. Din acest motiv obiectele din Centura Kuiper nu se apropie de Soare atât de mult pe cât ar trebui şi orbitele acestora sunt rotite cu 90 de grade, fiind perpendiculare pe planul Sistemului Solar.

„În amintesc că cineva a identificat anterior o serie de obiecte din Centura Kuiper având aceste caracteristici și acestea se află exact acolo unde teoria noastră prezice că ar trebui să se afle”, a spus Brown.

În prezent, intenţia astronomilor este de a găsi și a dovedi existența celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar.

Sheppard a declarat că șansele de a găsi această planetă au crescut de la 40% la 60%. Se crede că aceasta se află la o distanță faţă de Soare de 20 de ori mai mare decât cea a planetei Neptun şi că perioada sa de revoluţie ar fi cuprinsă între 10.000 şi 20.000 ani. Se estimează că ar fi formată din gheață, roci şi gaz.

Advertisement

A noua planetă din Sistemul Solar-reprezentare artistică. Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Astromomul italian Alessandro Morbidelli de la Côte d’Azur Observatory din Nisa, Franţa, este de acord cu Brown în ceea ce priveşte faptul că șansele de a găsi cea de-a 9-a planetă a Sistemului Solar sunt mult mai mari de data aceasta.

„Mi-am dat seama imediat că această lucrare oferă, pentru prima dată, dovezi convingătoare privind existenţa celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar”, a declarat Morbidelli, un expert în aceste tipuri de mișcări orbitale, dar care nu a fost implicat în studiul realizat de Brown şi Batygin.

„Nu am găsit nicio explicație alternativă la cea oferită de Batygin și Brown”, a declarat Morbidell.

Rămâne acum să vedem dacă această ipotetică planetă va fi confirmată prin observații directe.

Astronomii Michael Brown și Konstantin Batygin prezintă dovezile privind existenţa celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar. Credit Caltech

Surse: Futurism, Astronomical Journal

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro