Astronomie

Astronomii au cartografiat prezența elementelor chimice ale vieţii în galaxia Calea Lactee

Cu ocazia reuniunii anuale a American Astronomical Society, din data de 5 ianuarie 2017, astronomii din cadrul SDSS/APOGEE (Sloan Digital Sky Survey/Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment) au anunţat rezultatele unui nou studiu cu privire la răspândirea așa-numitelor „elemente ale vieții” în galaxia Calea Lactee.

Elementele chimice ale vieții Cele șase elemente chimice de bază ale vieții de pe Pământ, care reprezintă mai mult de 97% din masa corpului uman, sunt carbon, hidrogen, azot, oxigen, sulf și fosfor. Credit: Dana Berry/Skyworks Digital Inc/SDSS.

„Este o adevărată performanţă faptul că acum suntem în măsură să cartografiem abundenţa principalelor elemente chimice din corpul uman în galaxia noastră, Calea Lactee, folosind datele obţinute de la sute de mii de stele”.

„Acest lucru ne va permite să înţelegem mai bine care a fost momentul și locul unde viața din galaxia noastră a avut elementele necesare pentru a evolua”, a declarat Dr. Jennifer Johnson, autorul studiului, de la Ohio State University.

„Toate aceste date sunt utile pentru a înțelege evoluția galactică pe baza unor simulări mai detaliate ale formării galaxiei noastre, care necesită date mai complexe pentru comparație”, a adăugat Dr. Jonathan Bird, un coautor al studiului, de Vanderbilt University.

„Pentru prima dată, putem studia distribuţia elementelor chimice ale vieţii în galaxia noastră. Printre elementele a căror abundenţă o măsurăm se numără cele care formează 97% din masa corpului uman”, a declarat Sten Hasselquist, un alt coautor al studiului, de la New Mexico State University.

Astronomii au utilizat datele dintr-un catalog cu mai mult de 150.000 de stele în care, pentru fiecare stea, este indicată abundenţa pentru aproximativ 24 elemente chimice.

Catalogul include elementele CHNOPS, adică carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor şi sulf, care compun toate formele de viață de pe Pământ.

Astronomii au efectuat aceste observații cu ajutorul spectrografului APOGEE al telescopului Sloan Foundation Telescop din cadrul Apache Point Observatory, New Mexico.

Telescopul SDSSTelescopul SDSS. Credit: Patrick Galume

Spectrograful APOGEE colectează radiaţia electromagnetică din domeniul infraroşu apropiat al spectrului electromagnetic pe care o dispersează, ca o prismă, pentru a dezvălui semnăturile specifice ale diferitelor elemente chimice din atmosfera stelelor.

Noul catalog îi ajută pe astronomi să înţeleagă mai bine evoluţia și structura galaxiei noastre şi evidenţiază legătura noastră cu stelele.

Celebrul astronom Carl Sagan a spus odată că „suntem făcuți din pulbere de stele”, deoarece mulți dintre atomii care formează corpul uman au fost creaţi cândva în interiorul stelelor.

Deşi oxigenul reprezintă 65% din masa corpului uman, oxigenul reprezintă mai puțin de 1% din masa tuturor elementelor chimice din spațiul cosmic.

Stelele sunt formate, în cea mai mare parte, din hidrogen, dar cantități mai mici de elemente mai grele, cum ar fi oxigenul, pot fi detectate în spectrele stelelor.

Autorii studiului au identificat multe dintre aceste elemente mai grele în zona centrală a galaxiei Calea Lactee.

Stelele din apropiere de centrul galactic sunt mai bătrâne, ceea ce înseamnă că cele mai multe dintre elementele chimice ale vieții au fost sintetizate mai întâi în regiunile interioare ale galaxiei.

„Deşi putem face presupuneri cu privire la efectul pe care compoziţia chimică a regiunilor interioare ale galaxiei l-a avut asupra apariţiei vieţii, datele pe care le-am obţinut până în prezent ne ajută să înţelegem mai bine formarea stelelor din galaxia noastră”, au declarat astronomii.

Catalogul cu datele privind distribuţia şi abundența elementelor chimice în galaxia Calea Lactee îi ajută pe astronomi să compare valorile măsurate cu previziunile obţinute pe baza modelelor teoretice privind formarea galaxiei.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *