Astronomie

Asteroidul 2024 YR4 s-ar putea ciocni cu Pământul în decembrie 2032. Iată ce știm până acum

Pe 27 decembrie anul trecut, astronomii care foloseau telescopul ATLAS din Chile au descoperit un mic asteroid care se îndepărta de Pământ. Observațiile ulterioare au arătat că asteroidul, 2024 YR4, se află pe o traiectorie care ar putea duce la o coliziune cu planeta noastră pe 22 decembrie 2032.

Cu alte cuvinte, roca spațială recent descoperită reprezintă o amenințare semnificativă de impact asupra planetei noastre.

Deşi sună ca un scenariu apocaliptic de film, nu trebuie să intrăm în panică.

Ce știm despre 2024 YR4? Și ce s-ar întâmpla dacă s-ar ciocni cu Pământul?

În timp ce se mișcă în jurul Soarelui, Pământul întâlnește continuu praf și resturi care datează de la nașterea Sistemului Solar.

Sistemul Solare este plin de astfel de resturi, iar meteorii și globurile de foc ce pot fi văzute în fiecare noapte sunt o dovadă a acestui lucru.

Majoritatea resturilor sunt mult prea mici pentru a cauza probleme vieții de pe Pământ. De asemenea, impacturile obiectelor care ar putea pune în pericol viața de pe suprafața Pământului nu sunt frecvente.

Cel mai faimos impact a avut loc acum aproximativ 66 de milioane de ani. O rocă uriașă din spațiu, de cel puțin 10 kilometri în diametru, s-a prăbușit pe Pământ – provocând o extincție în masă în urma căreia au dispărut aproximativ 75% din toate speciile de pe Pământ.

Impacturile atât de catastrofale sunt, din fericire, evenimente foarte rare. Estimările actuale sugerează că obiecte precum cel care a ucis dinozaurii lovesc Pământul doar la fiecare 50 de milioane de ani și ceva. Totuși, impacturile mai mici sunt mai frecvente.

La 30 iunie 1908, a avut loc o explozie violentă într-o zonă slab populată a Siberiei. Atunci când exploratorii au ajuns ulterior la locul exploziei, au găsit ceva incredibil: o pădure nivelată, cu toți copacii căzuți în aceeași direcție, toți îndreptați spre interior, spre epicentrul exploziei.

Evenimentul Tunguska
Evenimentul de la Tunguska a culat la pământ copacii pe o suprafață de aproximativ 2.200 de kilometri pătrați. Credit: Leonid Kulik / Wikimedia

În total, evenimentul Tunguska a nivelat o suprafață de aproape 2.200 de kilometri pătrați – aproximativ echivalentă cu suprafața orașului Sydney. Din fericire, acea pădure era extrem de îndepărtată de regiunile populate. Se crede că au murit cel mult trei persoane.

Estimările variază cu privire la frecvența cu care au loc astfel de coliziuni. Unii susțin că un impact similar se produce, în medie, o dată pe secol. Alții sugerează că astfel de coliziuni s-ar putea întâmpla doar la fiecare 10.000 de ani și ceva. Adevărul este că nu știm.

Mai recent, un impact mai mic a stârnit emoţie la nivel global. La 15 februarie 2013, un asteroid mic (probabil de aproximativ 18 metri în diametru) a explodat în apropierea orașului rusesc Chelyabinsk.

Meteorul din Chelyabinsk
Meteorul din Chelyabinsk din 2013 a fost surprins de o cameră de la bordul unei maşini. Credit: AP

Explozia, care s-a produs la aproximativ 30 de kilometri deasupra suprafeței Pământului a generat o undă de șoc puternică și un fulger de lumină extrem de strălucitor. Clădirile au fost avariate, ferestrele sparte și aproape 1.500 de oameni au fost răniți – deși nu au existat victime.

Totuși, a servit ca un memento că Pământul va fi lovit din nou. Întrebarea este doar când.

Ceea ce ne duce la asteroidul 2024 YR4.

Risc de coliziune de 1 din 77

2024 YR4 a fost sub observația atentă a astronomilor mai bine de o lună. A fost descoperit la doar câteva zile după o trecere relativ apropiată de planeta noastră, iar acum se retrage în adâncurile întunecate ale Sistemului Solar. Până în aprilie, va fi pierdut chiar și pentru cele mai mari telescoape din lume.

Observațiile efectuate în ultima lună au permis astronomilor să extrapoleze mișcarea asteroidului înainte în timp, calculându-se orbita acestuia în jurul Soarelui. Drept urmare, a devenit clar că, pe 22 decembrie 2032, va trece foarte aproape de planeta noastră – și poate chiar să se ciocnească de noi.

Zona de risc
Zona de risc pe baza datelor actuale (foarte incerte). Credit: Daniel Bamberger / Wikimedia, CC BY-SA

În prezent, cele mai bune simulări ale mișcării asteroidului au o incertitudine de aproximativ 100.000 de kilometri în poziția sa în momentul în care ar fi cel mai aproape de Pământ. Având un diametru de aproximativ 12.000 de kilometri, planeta noastră se încadrează în acea regiune a incertitudinii.

Calculele sugerează că în prezent există un risc de aproximativ 1 din 77 ca asteroidul să se prăbușească pe planeta noastră în acel moment. Desigur, asta înseamnă că există şi o șansă de 76 din 77 să treacă pe lângă noi.

Când vom ști sigur?

Cu fiecare nouă observație a lui 2024 YR4, cunoștințele astronomilor despre orbita sa se îmbunătățesc – motiv pentru care probabilitățile de coliziune pe care le puteți vedea citate online continuă să se schimbe.

Vom putea urmări asteroidul pe măsură ce se îndepărtează de Pământ pentru încă câteva luni, timp în care vom avea o idee mai bună despre unde va fi exact în acea zi fatidică din decembrie 2032.

Din fericire, asteroidul va trece din nou în apropierea Pământului în decembrie 2028, atunci când se va afla la aproximativ 8 milioane de kilometri de planeta noastră.

Astronomii vor putea efectua o serie mare de observații care ne vor ajuta să înțelegem dimensiunea și forma asteroidului, precum și să ofere o imagine de ansamblu incredibil de precisă a locului în care se va afla în 2032.

După aceasta vom ști cu siguranță dacă va exista o coliziune în 2032. Și dacă va avea loc o coliziune în acel an, vom putea prezice unde va fi acea coliziune pe Pământ – probabil cu o precizie de câteva zeci de kilometri.

Cât de mare ar fi impactul?

Momentan, nu știm dimensiunea exactă a lui 2024 YR4. Chiar și prin cele mai mari telescoape de pe Pământ, acesta este doar o pată minusculă pe cer. În consecinţă, trebuie să-i estimăm mărimea pe baza luminozității sale. În funcție de cât de reflectorizant este asteroidul, estimările actuale îl situează ca având o lungime între 40 și 100 de metri.

Ce înseamnă asta pentru un potențial impact? Ei bine, depinde din ce este făcut asteroidul.

Scenariul cel mai probabil este că asteroidul este o grămadă stâncoasă de moloz. Dacă este corect, atunci impactul ar fi foarte asemănător cu evenimentul Tunguska din 1908.

Asteroidul ar detona în atmosferă, cu o undă de șoc care va exploda la suprafața Pământului. Să ne amintim că impactul de la Tunguska a nivelat pădurea pe o suprafaţă de mărimea unui oraș.

Meteor Crater din Arizona

Se crede că Meteor Crater din Arizona a fost creat de un impact de meteorit metalic de 50 de metri, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani. Credit: NASA Earth Observatory / Wikimedia

O posibilitate, mai puțin probabilă, este ca asteroidul să fie din metal. Pe baza orbita sale în jurul Soarelui, acest lucru pare puțin probabil, dar nu putem exclude această posibilitate.

În acest caz, asteroidul ar trece prin atmosferă intact și se va prăbuși pe suprafața Pământului. Dacă ar lovi pământul, atunci ar provoca un crater de impact, probabil mai mare de un kilometru în diametru și câteva sute de metri adâncime – ceva similar cu Meteor Crater din Arizona.

Trăim într-o perioadă remarcabilă

Toate aceste scenarii ne inspiră nenorocire și întuneric. La urma urmei, știm că Pământul va fi lovit din nou – de asteroidul 2024 YR4 sau de altceva. Există însă o constatare optimistă.

Există viață pe Pământ de mai bine de 3 miliarde de ani. În tot acest timp, impacturile au apărut și au provocat distrugere și devastare de multe ori.

Cu toate acestea, nu a existat niciodată o specie, după cunoștințele noastre, care să înțeleagă riscul, să poată detecta potențialele amenințări în avans și chiar să facă ceva în privința amenințării. Până acum.

Doar în ultimii câțiva ani, am descoperit 11 asteroizi înainte ca aceștia să atingă planeta noastră. În fiecare caz, am prezis unde vor lovi și am urmărit consecinţele lor.

Asteroid

 Asteroid cu Pământul în fundal. Credit: Buradaki / Shutterstock

De asemenea, în ultimii ani am demonstrat o capacitate tot mai mare de a devia asteroizii potențial amenințători. Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA a fost un succes uluitor.

Pentru prima dată în peste 3 miliarde de ani de viață pe Pământ, putem face ceva cu privire la riscul prezentat de rocile din spațiu. Deci nu intrați în panică!

Traducere după Astronomers have spied an asteroid that may be heading for Earth. Here’s what we know so far

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *