Tehnologie

ARPA-E susţine că are „Sfântul Graal” al energiei, un nou tip de baterie electrică

ARPA-E, o agenție din cadrul Departamentului de Energie al SUA, a anunțat că dezvoltă o nouă generație de baterii care va schimba modul în care folosim și stocăm energia electrică. Alte companii s-au angajat să finanțeze activitățile de cercetare pentru a accelera dezvoltarea acestor noi sisteme de stocare a energiei electrice.

Panouri solare. Credit: Inhabitat

Advertisement

Era acumulatorilor

Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E), o sucursală din cadrul Departamentului de Energie al SUA, tocmai a anunțat că a înregistrat un progres major în construcţia bateriilor de stocare a energiei electrice.

ARPA-E susţine că deţine întâietatea în ceea ce priveste realizarea unui nou tip de baterie electrică pentru companii şi gospodării şi care ar reprezenta „Sfântul Graal” al energiei. Din păcate, nu s-au prezentat detalii cu privire la construcţia noilor baterii electrice.

Ellen Williams, directorul ARPA-E, a declarat: „Cred că am ajuns la „Sfântul Graal” al bateriilor electrice, în sensul că am demonstrat că putem crea o nouă tehnologie pentru baterii, care să funcționeze şi să fie viabilă comercial”.

„Elon Musk a decis să utilizeze tehnologia actuală, care este destul de avansată, pentru a produce un numar foarte mare de baterii”, a declarat Ellen Williams. „Dar aceasta nu este o inovație tehnologică, în sensul de a crea un nou tip de baterie cu performanţe îmbunătăţite. Noi suntem convinși că unele dintre tehnologiile noastre au potențialul de a fi semnificativ mai bune”, a adăugat Ellen Williams.

Ellen Williams se referă aici la faptul că Elon Musk, fondatorul Tesla Motors, a prezentat anterior o baterie denumită Tesla Energy cu ajutorul căreia gospodăriile și marile companii ar putea avea mai multă independență față de rețeaua clasică de alimentare cu energie electrică. Mai mult, acesta a afirmat că „160 de milioane de baterii Powerpack ar putea asigura necesarul de energie electrică al SUA. Cu ajutorul a 900 de milioane de baterii de acest fel s-ar putea asigura necesarul întregii lumi”.

Potrivit lui Ellen Williams, noua tehnologie va schimba modul în care energia electrică este folosită și stocată. Ea susține că sistemele de stocare a energiei electrice ce vor utiliza noul tip de baterie vor transforma reţeaua electrică a SUA în următorii cinci până la zece ani.

Cu toate acestea, „Sfântul Graal” al energiei electrice pe bază de baterii rămâne în spatele ușilor închise, cel puțin pentru moment.

Noi investitori și noi surse de finanţare

ARPA-E a făcut parte din planul de redresare economică propus de președintele Obama în anul 2009 şi în ultimii 3 ani agenţia s-a concentrat în special pe finanţarea cercetările axate pe generarea și stocarea energiei electrice. Cu toate acestea, Secretarul american al Energiei, Ernie Moniz, a declarat că misunea ARPA-E nu se va limita doar la atât. Acest lucru se datorează angajamentului SUA și a altor 19 țări de a majora finanţarea cercetărilor privind producerea de energie curată. Alţi miliardari, printre care Bill Gates, s-au angajat, de asemenea, să investească 2 miliarde $ pentru cercetare în domeniul energiei.

Advertisement

Dr. Ellen Williams-director ARPA-E (în dreapta). Credit: ARPA-E

Ellen Williams anticipează că vor exista mai multe proiecte de cercetare care se vor concentra pe controlul individual al consumului de energie, în special prin intermediul Internetului.

„Cred că în următorii 5 până la 10 ani cu ajutorul noilor idei privind Internetul Tuturor Lucrurilor  oamenii îşi vor putea optimiza propriul consum de energie electrică într-un mod mai ușor şi chiar mai distractiv”, a declarat Ellen Williams.

Surse: Futurism, Industrytap

Advertisement
Share
Comentariu Facebook
Publicat de
StiintaOnline.ro