Tehnologie

Aplicaţii ale laserelor organice: lentile de contact cu laser şi etichete de securitate pe bază de laser

Oamenii de știință au creat o membrană flexibilă, foarte subţire, care emite fascicule laser. Ei au testat-o cu succes pe o lentilă de contact, demonstrând astfel posibilitatea apariției lentilelor de contact cu laser.

Cercetătorii afirmă că această tehnologie are potențialul de a fi folosită pentru realizarea unor etichete de securitate sau chiar a unui tip de cod de bare pe bază de laser.

Membranele cu laser sunt realizate dintr-un polimer semiconductor flexibil având o grosime mai mică de o miime de milimetru, ceea ce înseamnă că ele pot fi lipite sau înglobate cu ușurință în bancnotele realizate din polimeri sau în plasticul utilizat la confecţionarea lentilelor de contact.

Lentile de contact cu laser

Fasciculele laser emise de o membrană flexibilă fixată pe o lentilă de contact ar putea fi citite de un scaner. Credit: Anthony Lee/Alamy

Laserul a fost realizat prin gravarea unor grile nanometrice de difracţie pe membrane subțiri din polimer care au fost ataşate pe sticlă. Membranele pot fi însă fixate şi pe alte suprafețe.

Atunci când o rază laser generată de un alt laser este îndreptată spre aceste membrane, ele emit la rândul lor fascicule laser cu o lungime de undă cuprinsă între 420 și 700 nm. În funcţie de structura grilei nanometrice și a materialului utilizat, membranele pot emite raze laser având anumite lungimi de undă sau fascicule laser ce pot fi utilizate pentru generarea unor serii de 1 şi 0 specifice codurilor de bare.

Verificarea autenticităţii bancnotelor cu ajutorul laseruluiLaserul ar putea fi folosit pentru verificarea autenticităţii bancnotelor din polimeri. Credit: University of St Andrews, Marea Britanie

Puterea laserului generat de membranele din polimer este foarte mică, aproximativ 1 nW, dar este suficient de mare pentru ca raza laser să fie detectată de un scaner. Din acest motiv, această tehnologie ar putea fi utilizată cu succes pentru realizarea etichetelor de securitate, au declarat cercetătorii.

„Ar fi foarte dificil ca altcineva să realizeze un laser care să aibă exact aceeași lungime de undă”, a declarat fizicianul Malte Gather, cercetător principal în cadrul University of St Andrews.

Pentru a testa membrana cu laser, cercetătorii au integrat-o într-o lentilă de contact pe care au ataşat-o pe globul ocular al unei vaci, iar rezultatele au fost conforme cu aşteptările specialiştilor.

„Am demonstrat funcționarea unor lasere bazate pe utilizarea unor membrane foarte uşoare, foarte subțiri şi având o flexibilitate mecanică extrem de ridicată.

Aceste proprietăți mecanice, combinate cu capacitatea de a genera fascicule laser având doar anumite lungimi de undă, permit utilizarea acestor membrane cu laser ca etichete de securitate care pot fi aplicate pe o gamă largă de suprafeţe, inclusiv pe bancnote, lentile de contact și chiar unghii”, afirmă cercetătorii în studiul lor.

De asemenea, cercetătorii sugerează că trecerea de la faza de prototip către producţia în masă s-ar putea face cu uşurinţă.

„Prin utilizarea noilor tehnologii de imprimare la scară nanometrică, membranele cu laser ar putea fi produse în masă cu o reproductibilitate ridicată și cu costuri reduse”, susţin cercetătorii.

Laserele organice pe bază de menbrane ar putea îmbunătăţi securitatea biometrică şi metodele de combatere a contrafacerilor.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *