Medicină-Sănătate

Anorexia poate provoca schimbări dramatice în structura creierului

Un nou studiu a evidenţiat impactul pe care îl poate avea asupra sănătăţii creierului o nutriție insuficientă.

Anorexia nervoasă este o tulburare alimentară gravă și potențial mortală cu efecte devastatoare asupra organismului.

Pe baza unui total de 1.648 de scanări ale creierului unor persoane de sex feminin (685 cu anorexie nervoasă) provenite din 22 de locații diferite, cercetătorii au descoperit scăderi ale grosimii corticale, volumelor subcorticale și suprafeței corticale la persoanele cu anorexie. În esență, creierul se micșorează.

În ceea ce privește mărimea eșantionului, acesta este cel mai mare studiu efectuat până în prezent pentru a analiza relația dintre tulburarea de alimentație și materia cenușie. El arată cât de importantă este tratarea afecțiunii cât mai devreme posibil în dezvoltarea ei.

„Pentru acest studiu, am lucrat intens, de-a lungul mai multor ani, cu echipe de cercetare din întreaga lume.

Posibilitatea de a combina mii de scanări ale creierului de la oameni cu anorexie ne-a permis să studiem, în detaliu, modificările creierului care ar putea caracteriza această tulburare”, a declarat psihologul Esther Walton, de la Universitatea din Bath, Marea Britanie.

Reducerea mărimii și formei creierului prezentate în acest studiu sunt de două până la patru ori mai mari decât cele provocate de alte afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, ADHD (tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate) și OCD (tulburare obsesiv-compulsivă), susţin cercetătorii.

Scanarea creierului

Scanarea creierului. Credit: Roxana Wegner/Moment/Getty Imag

Cauza acestor efecte nu este analizată în acest studiu, dar cercetătorii sugerează că scăderea indicelui de masă corporală (IMC) și a cantității disponibile de nutrienți reprezintă cauze probabile ale acestor afecţiuni.

Totuşi, există şi motive de speranță în urma acestei cercetări: scanările creierului au arătat că tratamentele pentru anorexie, care implică de obicei terapia cognitiv-comportamentală, pot inversa unele dintre aceste modificări ale creierului.

„Am descoperit că reducerile mari ale structurii creierului, pe care le-am observat la pacienți, au fost mai puțin vizibile la pacienții care se aflau deja pe cale de recuperare.

Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că aceste schimbări s-ar putea să nu fie permanente. Cu tratamentul potrivit, creierul ar putea să se refacă”, a declarat Walton.

Efectele anorexiei sunt cunoscute mai bine, dar oamenii de știință nu sunt siguri despre cauza acestei boli. Astfel, milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de această boală care este una dintre principalele cauze de deces legate de problemele de sănătate mintală.

Pe baza datelor din studiile viitoare, oamenii de știință vor putea înțelege mai bine ce anume cauzează această reducere a volumului creierului la persoanele cu anorexie și unele dintre mecanismele neurologice din spatele acestei afecţiuni.

Deocamdată se caută un tratament şi aceleași tehnici utilizate în acest studiu ar putea fi folosite și pentru a determina eficacitatea tratamentelor asupra daunelor provocate creierului de această boală.

„Efectele tratamentelor și intervențiilor pot fi acum evaluate folosind aceste noi hărți ale creierului ca referință.

Acesta este într-adevăr un semnal de alarmă, care arată nevoia unor intervenții timpurii pentru persoanele cu tulburări de alimentație”, a declarat neurologul Paul Thompson de la Universitatea din California de Sud.

Cercetarea a fost publicată în Biological Psychiatry.

Traducere după Anorexia Can Lead to Dramatic Changes în Brain Structure, New Study Shows

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *