Alcoolul, fie că este consumat în mod regulat sau numai la ocazii speciale, are un impact negativ major asupra organismului uman. De la creier, inimă, plămâni și mușchi, până la sistemul gastro-intestinal și cel imunitar, alcoolul are efecte dăunătoare grave asupra sănătății.
Alcoolul este a treia cauză de cancer care poate fi prevenită din SUA, fiind responsabil pentru aproximativ 100.000 de cazuri de cancer și 20.000 de decese prin cancer anual. Prin comparație, accidentele rutiere legate de alcool cauzează aproximativ 13.500 de decese în fiecare an în SUA.
Încă din anii 1980, cercetătorii au bănuit că alcoolul poate provoca cancer. Studiile epidemiologice au arătat că alcoolul este legat cauzal de cancerul cavității bucale, gâtului, laringelui, esofagului, ficatului, colonului, rectului și sânului. Un alt studiu a raportat o asociere între consumul cronic şi excesiv de alcool și cancerul pancreatic .
În anul 2000, Programul Național de Toxicologie al SUA a concluzionat că alcoolul este un cancerigen uman.
În 2012, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, care face parte din Organizația Mondială a Sănătății, a clasificat alcoolul ca fiind cancerigen în Grupa 1, cea mai înaltă clasificare indicând existența unor dovezi suficiente pentru a concluziona că o substanță provoacă cancer la oameni.
Atât Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cât și Institutele Naționale de Sănătate sunt de acord că există dovezi concludente că alcoolul provoacă mai multe tipuri de cancer.
Recomandările alimentare din SUA afirmă că până și cantități mici de alcool – mai puțin de un pahar pe zi – cresc riscul de cancer. În ciuda acestui fapt, mulți americani nu sunt conștienți de faptul că alcoolul provoacă cancer. Un sondaj din 2019 a constatat că mai puțin de 50% dintre adulții din SUA sunt conștienți de riscurile de cancer ale consumului de alcool.
Sondajul național din 2023 privind consumul de droguri și sănătatea a constatat că peste 224 de milioane de americani cu vârsta de 12 ani și peste au consumat alcool la un moment dat în viață – peste 79% dintre persoanele din această grupă de vârstă. Consumul de alcool a crescut chiar înainte de pandemia de COVID-19, reflectând o problemă alarmantă de sănătate publică.
Ca cercetător, studiez efectele biologice ale consumului moderat și pe termen lung de alcool. Echipa mea lucrează la descoperirea unora dintre mecanismele care stau la baza modului prin care alcoolul crește riscul de cancer, inclusiv prin afectarea celulelor imunitare și a ficatului .
Cancerul apare atunci când celulele cresc necontrolat în organism. Alcoolul poate duce la formarea de tumori prin deteriorarea ADN-ului, provocând mutații care perturbă diviziunea și creșterea celulară normală.
Cercetătorii au identificat mai multe mecanisme asociate cu alcoolul și dezvoltarea cancerului.
Un raport din 2025 al chirurgului general al SUA (şeful sănătăţii publice din SUA) evidențiază patru moduri distincte prin care alcoolul poate provoca cancer: metabolismul alcoolului, stresul oxidativ și inflamația, modificări hormonale și interacțiunile cu alți agenți cancerigeni, cum ar fi fumul de tutun.
Metabolismul alcoolului este procesul prin care organismul descompune și elimină alcoolul. Atunci când alcoolul se descompune, primul său produs secundar este acetaldehida, o substanță chimică care este ea însăși clasificată drept cancerigenă. Cercetătorii au descoperit că anumite mutații genetice pot determina organismul să descompună mai repede alcoolul, rezultând niveluri crescute de acetaldehidă.
Există, de asemenea, dovezi considerabile că alcoolul poate declanșa eliberarea de molecule dăunătoare organismului, numite radicali liberi. Aceste molecule pot deteriora ADN-ul, proteinele și lipidele din celule într-un proces numit stres oxidativ.
În laboratorul meu am descoperit că radicalii liberi formați din consumul de alcool pot afecta, în mod direct, modul în care celulele produc și descompun proteinele, rezultând proteine anormale care declanşează inflamația ce favorizează formarea tumorilor.
Reducerea consumului de alcool poate reduce riscul de cancer. Credit: mordyashov_aleks/500px via Getty Images
Alcoolul poate afecta direct nivelurile hormonale într-un mod care creşte riscul de cancer. De exemplu, estrogenii pot crește riscul de cancer la sân. Consumul moderat de alcool poate crește nivelul de estrogen și poate stimula consumul suplimentar de alcool. De asemenea, alcoolul măreşte riscul de cancer la sân prin reducerea nivelului de vitamina A, un compus care reglează estrogenul.
Persoanele care beau și fumează au un risc crescut de a dezvolta cancer la nivelul gurii, faringelui și laringelui . Alcoolul facilitează absorbția de către organism a substanțelor cancerigene din țigările obişnuite și țigările electronice. Fumatul în sine poate provoca, de asemenea, inflamații și radicali liberi care deteriorează ADN-ul.
Poate vă întrebați cât alcool puteți consuma în siguranță pentru a evita efectele negative. Dacă îi întrebați pe medici și pe oamenii de știință, s-ar putea să nu vă placă răspunsul: nicio cantitate de alcool nu este sigură.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și ghidurile alimentare americane recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi și bărbații nu mai mult de două. Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism și recentul aviz al chirurgului general al SUA au recomandări similare pentru limitarea consumului de alcool.
Consumul de alcool este o cauză de cancer care poate fi prevenită în mare măsură. Cu toate acestea, în prezent nu există o modalitate de a determina riscul personal de cancer cauzat de alcool.
Contextul genetic individual al fiecărei persoane, stilul de viață, dieta și alți factori de sănătate pot influența efectele alcoolului asupra formării tumorilor, iar regândirea obiceiurilor de consum de alcool poate ajuta la protejarea sănătății și la reducerea riscului de cancer.
Traducere după Alcohol causes cancer, and less than 1 drink can increase your risk − a cancer biologist explains how
Comentariu Facebook