Computer

Viteză record de transmisie a datelor utilizând tehnologia Li-Fi

O tehnologie de transmisie a datelor fără fir, denumită Li-Fi (Light Fidelity), a creat senzație în luna noiembrie a anului trecut, atunci când s-a dovedit în teste că asigură o viteză de transfer a datelor de 100 de ori mai mare decât viteza medie din reţelele Wi-Fi.

Spre deosebire de tehnologia Wi-Fi, care se bazează pe frecvențele radio, tehnologia Li-Fi foloseşte lumina pentru o viteză de transfer a datelor mult mai mare, iar cercetătorii din Arabia Saudită tocmai au creat un nou tip de bec electric cu ajutorul căruia se pot transmite date cu o viteză de 40 de ori mai mare decât orice alt dispozitiv Li-Fi existent la ora actuală.

Viteză record de transmisie a datelor prin tehnologia Li-FiCredit: Mesa0789/Flickr

Harald Haas de la University of Edinburgh este creditat drept inventatorul tehnologiei Li-Fi, deoarece acesta a demonstrat în anul 2011 că utilizând licăririle de la un singur LED ( light-emitting diode, adică diodă emițătoare de lumină) se pot transmite mult mai multe date decât în cazul turnurilor celulare.

Dispozitivele Li-Fi se bazează pe tehnologia VLC (visible light communication), adică pe transmisia datelor prin intermediul undelor electromagnetice având domeniul de frecvenţe cuprins între 400 THz și 800 THz. Un dispozitiv Li-Fi aprinde şi închide un LED într-un interval de timp foarte mic, imperceptibil pentru ochiul uman, pentru a scrie și transmite date în cod binar, similar unui cod Morse mult mai complicat.

Aceste LED-uri inteligente pot fi instalate pe plafonul încăperilor de acasă și de la birou şi se pot conecta wireless (fără fir) la computere, telefoane, imprimante și aparate de aer condiționat, deoarece ele luminează spațiul din interiorul acestor încăperi.

Tehnologia Li-Fi

În luna noiembrie a anului trecut, o echipă de cercetători de la compania Velmenni din Estonia a testat pentru prima dată tehnologia Li-Fi în birouri și spaţii industriale şi a obţinut o viteză de transmisie a datelor de 224 GB/s. Aceasta era de 100 de ori mai mare decât viteza medie din reţelele Wi-Fi la momentul respectiv, fiind echivalentă cu descărcarea a 18 filme de 1,5 GB fiecare în fiecare secundă.

Recent, cercetătorii de la King Abdullah University of Science and Technology din Arabia Saudită au stabilit un nou record pentru viteza de transfer a datelor prin tehnologia Li-Fi, care este de 40 de ori mai mare decât vechiul record.

Așa cum am învățat la școală, dacă se combină lumina de culoarea roșie, verde și albastră, vom obține lumina albă, acesta fiind şi modul în care funcţionează LED-urile care luminează casele noastre, ecranele telefoanelor sau a laptopurilor.

„Dispozitivele VLC care folosesc lumina albă generată în acest mod sunt limitate la o viteză de transmisie a datelor de aproximativ 100 de milioane de biți pe secundă”, afirmă Boon Ooi, un membru al echipei de cercetători. Această limitare de viteză se datorează faptului că timpul necesar pentru a transforma lumina albastră în lumină albă durează mai mult decât intervalul de timp în care LED-ul poate fi aprins şi stins.

Rezultă de aici că dispozitivelor Li-Fi pe bază de LED-uri sunt limitate la o lățime de bandă maximă de aproximativ 12 MHz. Frecvenţa cu care lumina poate fi aprinsă și stinsă este importantă, deoarece aceasta este modalitatea prin care LED-urile sunt folosite pentru transmisia datelor. Cu cât frecvenţa de funcţionare este mai mare, cu atât se obţine o lăţime de bandă mai largă pentru transferul datelor.

Boon Ooi și echipa sa au decis să folosească ceva complet diferit pentru becul lor Li-Fi, funcţionarea acestuia bazându-se pe o structură nanocristalină realizată din bromură de cesiu și nitrură de fosfor.

Când sunt iluminate de un laser de culoare albastră, nanocristalele emit lumină verde, în timp ce nitrura emite lumină roșie și astfel se obţine lumina albă.

Cercetătorii au anunţat că noul tip de bec poate funcţiona la o frecvență de 491 MHz și că acesta poate transmite date cu o viteză de 2 miliarde de biți pe secundă, care este de 40 de ori mai mare decât viteza limită a becurilor pe bază de fosfor. Ei trebuie însă să demonstreze această realizare în afara laboratoarelor de testare, la fel cum au procedat cercetătorii estonieni anul trecut.

Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în ACS Photonics.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *