Astronomie

Un nou indiciu privind existenţa celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar

Astronomii au descoperit un nou indiciu privind existența celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar, aflată la marginea exterioară a Sistemului Solar şi având o masă de 10 ori mai mare decât masa Pământului, odată cu descoperirea unui nou obiect având o orbită excentrică în Centura Kuiper.

La începutul acestui an, Mike Brown, un astronom de la California Institute of Technology, care este celebru pentru rolul său în retrogradarea lui Pluto din rândul planetelor Sistemului Solar, a prezentat dovezi privind existența unei planete mari aflată la periferia Sistemului Solar. Aceasta ar fi diferită de embrionii planetari din gheață descoperiţi anterior în Centura Kuiper.

De fapt, Brown și astronomii din echipa sa au calculat masa ipoteticei planete şi au ajuns la concluzia că aceasta ar fi de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a Pământului. De asemenea, ei au sugerat că noua planetă reprezintă nucleul incipient al unei planete gigant (cum ar fi Jupiter sau Saturn) care a fost expulzat în fazele timpurii ale formării Sistemului Solar pe o orbită aflată la o distanţă de 149 miliarde de kilometri de Soare. Aceasta înseamnă că noua planetă s-ar afla la o distanţă de 75 de ori mai mare decât distanța la care se află Pluto faţă de Soare şi că perioada de revoluţie a acesteia ar fi de 10.000-20.000 de ani tereştri.

A noua planetă din Sistemul SolarO reprezentare artistică pentru a 9-a planetă din Sistemul Solar. Credit: Caltech/R.Hurt (IPAC)

În prezent dovezile privind existența acestui obiect sunt indirecte. Ele se bazează pe faptul că prezenţa acestei planete perturbă corpurile din vecinătatea sa, adică obiectele din centura Kuiper (KBO) aflate la exteriorul Sistemului Solar. Șase dintre aceste obiecte au orbite foarte excentrice, inclusiv planetoidul Sedna care are o perioadă orbitală de 11.000 de ani. Cel de-al şaptelea obiect de acest fel, denumit „uo3L91″, a fost descoperit recent de o echipă de astronomi care a utilizat telescopul Canada-France-Hawaii Telescope în cadrul studiului OSSOS – Outer Solar System Origins Survey.

Orbitele unor obiecte din Centura Kuiper

Orbitele excentrice ale unor obiecte din Centura Kuiper indică prezența celei de-a 9-a planete din Sistemul Solar. Obiectul recent descoperit, „uo3L91″, are orbita cea mai mare. Credit: OSSOS – Mike Brown

„Un nou obiect, având o orbită excentrică, a fost descoperit în centura Kuiper. Acesta se află exact acolo unde cea de-a 9-a planetă ne indică că ar trebui să se afle”, afirmă Mike Brown pe Twitter. Mai mult, acesta susţine că „probabilitatea statistică ca acest lucru să reprezinte o întâmplare este de ~0.001%”.

Rămâne de văzut dacă acest obiect ipotetic este faimosul obiect Nemesis despre care se afirmă uneori că perturbă cometele de la periferia Sistemului Solar. Acestea ar ajunge astfel în regiunile interioare ale Sistemului Solar şi ar provoca extincţii în masă pe Pământ. Chiar dacă astronomii sunt sceptici în acest sens, detectarea obiectului uo3L91 constituie o nouă dovadă că un corp masiv se află ascuns la exteriorul Sistemului Solar şi care perturbă orbitele planetoizilor îndepărtaţi.

Existența unei noi planete gigant în Sistemul Solar ar putea fi confirmată de viitoarele observaţii astronomice. Poate că următoarea generaţie de telescoape amplasate la sol vor putea surprinde o imagine a acesteia. Până atunci, rămâne să vedem dacă se vor descoperi alte obiecte în centura Kuiper având o orbită chiar mai excentrică decât a obiectelor descoperite până în prezent.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *