Medicină-Sănătate

Un nou biosenzor poate detecta maladiile Parkinson, Alzheimer şi unele forme de cancer

Cercetătorii de la National Nanotechnology Laboratory au creat, la scară nanometrică, un biosenzor ieftin cu ajutorul căruia se pot detecta unele boli neurodegenerative, precum şi unele tipuri de cancer.

BiosenzorBiosenzor. Credit: LNNano

Nanotehnologia

Așa cum ştim cu toţii, miniaturizarea este o caracteristică a tehnologiei actuale. De la telefoane mobile, televizoare şi până la calculatoare, dispozitivele electronice devin tot mai mici şi ajung chiar să fie microscopice. Acest lucru este valabil și în cazul industriei medicale.

Cercetătorii de la National Nanotechnology Laboratory (LNNano) din Brazilia au dezvoltat un biosenzor la scară nanometrică care poate să detecteze anumite tipuri de cancer şi unele boli neurodegenerative.

Carlos Cesar Bof Bufon, unul dintre cercetătorii implicaţi în proiect, subliniază faptul că dispozitivul lor nu este doar portabil, dar acesta este, de asemenea, mult mai eficient ca senzor.

„Dispozitivul poate detecta anumite molecule chiar și atunci când acestea sunt prezente în concentraţii foarte mici în materia examinată, datorită sensibilității sale la scară nanometrică”, explică Carlos Cesar Bof Bufon.

„Astfel se pot diagnostica boli complexe într-un mod rapid, sigur și relativ ieftin, folosind biosenzori la scară nanometrică care identifică un anumit tip de moleculă”, adaugă Bof Bufon.

Cum funcţionează biosenzorul?

Micul instrument dezvoltat de cercetătorii brazilieni este un dispozitiv electronic care constă în esență dintr-un tranzistor organic amplasat pe un suport de sticlă şi expus unui mediu lichid.

Tranzistoarele sunt dispozitive electronice care reglează intensitatea sau tensiunea curentului electric și care acționează ca întrerupătoare sau porți pentru semnalele electrice. Tranzistorul utilizat în biosenzorul creat de cercetătorii brazilieni poate fi considerat de un tip neconvențional, deoarece acesta are doar un singur strat, în timp ce tranzistoarele sunt formate de obicei din mai multe straturi de materiale diferite. În acest caz se utilizează un strat de glutation redus (GSH), compus care reacționează cu glutationul-transferază (GST), o enzimă asociată unor boli de tipul Parkinson, Alzheimer și cancerul mamar. Capacitatea de diagnosticare a dispozitivului se bazează pe reacția GSH-GST.

Schema electronică a biosenzoruluiSchema electronică a biosenzorului. Credit: Organic Electronics

Mai mult, cercetătorii care au creat biosenzorul susțin că prin simpla înlocuire a GSH cu alți compuși sensibili la alte molecule, în special cele asociate cu anumite boli, aparatul devine la fel de versatil pe cât este de portabil.

Studiul cercetătorilor brazilieni a fost publicat în Organic Electronics.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *