Tehnologie

Un material capabil de autoreparare ar putea revoluţiona construcţia ecranelor telefoanelor mobile

Dacă scăpăm pe jos telefonul mobil și ecranul acestuia se sparge, de obicei avem două opțiuni: ori încercăm să reparăm ecranul, ori înlocuim telefonul.

Chimiştii de la University of California au inventat ceea ce ar putea deveni a treia opțiune: un material destinat ecranelor telefoanelor mobile care se poate repara singur.

Material capabil de autoreparare

Credit: Wang Lab

Cercetătorii au testat proprietăţile acestui material, inclusiv capacitatea acestuia de autoreparare atunci când este tăiat sau zgâriat. Materialul se poate repara singur, în cazul unor zgârieturi sau crăpături, în mai puțin de 24 de ore, a declarat Chao Wang, un chimist din echipa de cercetători, pentru Business Insider.

Materialul, care se poate întinde până la 50 de ori dimensiunea sa inițială, este realizat dintr-un polimer elastic și clorură de sodiu, care are o structură ionică. În acest material se exercită interacțiuni ion-dipol, adică forțe între ioni și molecule polare. Acest lucru înseamnă că ionii și moleculele se atrag reciproc pentru a reface structura materialului, atunci când acesta se rupe sau este zgâriat.

Material revoluționar capabil de autoreparare

Credit: Wang Lab

Astfel, oamenii de ştiinţă au creat, pentru prima dată, un material care se autorepară şi care poate conduce electricitatea. Datorită acestor proprietăți, materialul este util mai ales pentru construcţia ecranelor telefoanelor mobile și a bateriilor, a declarat Wang.

Unele telefoane LG, cum ar fi G Flex, includ deja pe capacul din spate un material similar care se poate autorepara atunci când este zgâriat. Dar acest material nu conduce electricitatea, astfel încât producătorii nu-l pot folosi pentru construcţia ecranelor.

Sub ecranele celor mai multe telefoane mobile există o grilă de electrozi, iar atunci când atingem ecranul cu degetul (care este, de asemenea, conducător de electricitate) se închide un circuit electric care transmite o comandă telefonului.

Wang prezice că până în anul 2020 acest nou tip de material, care are capacitatea de autoreparare, va fi folosit în construcţia ecranelor de telefon şi a bateriilor.

„Chiar dacă s-ar putea crede că materialele capabile de autoreparare vor fi utilizate în cadrul unor aplicaţii reale doar într-un viitor îndepărtat, eu cred că acestea vor fi întâlnite foarte curând în telefoanele mobile. În următorii 3 ani, mai multe materiale capabile de autoreparare vor apărea pe piață și vor schimba viața noastră de zi cu zi“, a declarat Wang.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *