Astronomie

Un corp ceresc misterios a fost descoperit la marginea Sistemului Solar

Astronomii au descoperit un corp ceresc ascuns la marginea Sistemului Solar pe care l-au denumit DeeDee.

DeeDee, care vine de la Dwarf Distant, este un corp ceresc care a fost descoperit spre sfârşitul anului 2016. Chiar dacă până de curând oamenii de ştiinţă nu au avut multe informaţii privind structura sa fizică, noile date obţinute cu ajutorul radiotelescopului interferometric ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) au dezvăluit detalii surprinzătoare privind acest obiect misterios, care este chiar mai mare decât s-au aşteptat astronomii.

Conform noilor date, mărimea lui DeeDee este aproximativ egală cu două treimi din cea a planetei pitice Ceres, cel mai mare membru al centurii de asteroizi şi DeeDee are o masă suficient de mare pentru a fi sferic. Acest lucru înseamnă că DeeDee îndeplinește criteriile necesare pentru a fi clasificat drept o planetă pitică, cu toate că astronomii încă nu au denumit oficial noul obiect ceresc.

DeeDeeCredit: Alexandra Angelich (NRAO/AUI/NSF)

DeeDee se află la marginea Sistemului Solar, la o distanţă aproximativă faţă de Soare de 92 UA (unitate astronomică), adică la aproximativ 13,7 miliarde km.

DeeDee este atât de îndepărtat încât lumina de la acest obiect ceresc are nevoie de 13 ore pentru a ajunge pe Pământ, ceea ce înseamnă că DeeDee este al doilea cel mai îndepărtat obiect transneptunian cunoscut, după planeta pitică Eris care la afeliu ajunge la o distanţă faţă de Soare de 97,6 UA.

Orbita lui DeeDee este atât de mare încât acesta are nevoie de 1.100 de ani pentru a parcurge o rotaţie completă în jurul Soarelui, iar descoperirea sa sugerează că la marginea Sistemului Solar mai pot exista şi alte corpuri cereşti despre care nu ştim nimic.

„Dincolo de Pluto există o regiune surprinzător de populată cu corpuri planetare. Unele dintre acestea sunt destul de mici, dar altele au o mărime care rivalizează cu cea a lui Pluto. S-ar putea să existe chiar şi obiecte cereşti care să fie mult mai mari ca Pluto“, a declarat cercetătorul David Gerdes de la University of Michigan.

Chiar dacă aceste obiecte cosmice sunt atât de îndepărtate de noi, ele sunt importante, deoarece reprezintă resturi rămase de la formarea sistemului planetar.

Oamenii de ştiinţă speră să obţină mai multe informaţii privind modul cum s-au format aceste corpuri cereşti şi când anume, pentru a încerca să dezlege misterul formării planetelor din Sistemul Solar. Găsirea acestor corpuri planetare îndepărtate reprezintă o adevărată provocare pentru astronomi şi acesta este şi motivul pentru care descoperirea lui DeeDee este atât de interesantă.

DeeDee a fost observat pentru prima dată cu ajutorul telescopului Blanco de la Cerro Tololo Inter-American Observatory din Chile în cadrul unui studiu privind energia întunecată. Cu această ocazie, astronomii au analizat aproape 15.000 de imagini ale bolţii cereşti și au identificat mai mult de 1,1 miliarde de obiecte cosmice, dintre care majoritatea s-au dovedit a fi stele și galaxii îndepărtate. Doar o mică parte dintre aceste obiecte sunt de interes pentru studiul Sistemului Solar.

Cu toate acestea, astronomii au identificat anul trecut ceea ce părea a fi un nou obiect transneptunian, care a fost observat pe 12 dintre cele 15.000 de imagini ale bolţii cereşti, pe care l-au numit neoficial DeeDee.

Ulterior astronomii au utilizat radiotelescopul ALMA pentru a afla dacă DeeDee este un corp ceresc mic, dar foarte reflectorizant, sau un corp ceresc mare, dar extrem de întunecat.

„Am constatat că acest obiect este incredibil de rece, temperatura acestuia fiind de doar aproximativ 30 Kelvin, adică doar puţin peste zero absolut“, a declarat David Gerdes.

Astfel, astronomii au putut să confirme că DeeDee este neobișnuit de mare, dar totuşi atât de întunecat încât reflectă doar aproximativ 13% din lumina Soarelui. Cu alte cuvinte, DeeDee este la fel de luminos ca o lumânare aflată la jumătatea distanţei dintre Pământ şi Lună.

Descoperirea lui DeeDee confirmă faptul că tehnologia modernă ne poate ajuta să detectăm obiectele cosmice extrem de îndepărtate, care se deplasează foarte lent la marginea Sistemului Solar. Poate că aceeași tehnologie va fi folosită pentru a găsi Planeta 9, despre care se bănuieşte că se află mult dincolo de DeeDee și Eris.

Studiul a fost publicat în Astrophysical Journal Letters

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *