Economie

Trei mituri despre urbanizare

Urbanizarea este adeseori considerată o soluție la diversele probleme din lumea modernă. Ea a fost anunţată ca un remediu pentru sărăcie, migrația în masă și schimbările climatice. Ni s-a spus că oraşele ne vor face fericiți şi datorită oraşelor cu toţii vom fi mai sănătoşi şi mai productivi. De asemenea, acestea ar reprezenta inevitabil viitorul nostru.

Mituri despre urbanizare

Credit: mariocutroneo/Flickr, CC BY-NC-ND

Chiar dacă orașele ne pot îmbunătăţi foarte mult modul în care trăim, iar multe dintre ideile care susţin urbanizarea sunt importante, există mai multe mituri care se regăsesc în afirmaţiile ce promovează beneficiile vieţii la oraş. Astfel, se afirmă că există o tendinţă spre urbanizare la nivel mondial, că economiile urbane conferă avantaje pentru toată lumea sau că orașele vor continua să crească și să prospere. Toate aceste afirmaţii sunt însă înșelătoare și pentru a le demitiza trebuie să analizăm argumentele pro și contra ale urbanizării, precum și importanţa pe care oraşele o pot avea în viitorul nostru.

 1. Intrăm în era urbană

În anul 2008, ONU a anunțat că, pentru prima dată în istoria omenirii, 50% din populația lumii trăieşte în orașe. De atunci această statistică a fost citată de nenumărate ori ca pe o dovadă a unei tendinţe spre urbanizare, la nivel mondial, care marchează intrarea într-o eră urbană. Aceste declarații maschează însă multe tendințe diferite din numeroase regiuni ale lumii.

Mulți oameni trăiesc în mediul ruralMulți oameni trăiesc în mediul rural. Credit: Steve Slater/Flickr, CC BY

Peste 40% din țările lumii sunt încă preponderent rurale decât urbane, iar 18% din acestea au o pondere mai mică a persoanelor care trăiesc în orașe în comparație cu cea din anul 2000. Atât în regiunile în curs de dezvoltare, cât şi în cele dezvoltate, orașele s-au mărit ca suprafaţă, dar densitatea populaţiei a scăzut. Acest fapt sugerează că, în locurile în care se înregistrează o dezvoltare urbană, orașele nu doar se extind ca suprafaţă, ci se şi transformă.

 2. Productivitatea oamenilor care trăiesc în orașe este mai mare

Se afirmă adeseori că economiile urbane sunt mai productive, ceea ce constituie un avantaj economic pentru locuitorii oraşelor. Acest lucru este adevărat, în sensul că centrele urbane sunt mai productive din punct de vedere al Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.

Firmele din mediul urban nu sunt mai bune sau mai productive decât cele din mediul rural. Realitatea este că modul prin care acestea furnizează bunuri sau servicii specializate este adaptat unor comunităţi umane mai numeroase.

Economiile urbane au o structură fundamental diferită de cele din mediul rural. În afara orașelor, multe dintre firmele din mediul urban ar fi mai puțin productive şi chiar ar fi nevoite să renunţe la propriile afaceri. Ca exemplu, afacerile de nişă necesită piețe economice mari, cu un număr mare de potențiali consumatori.

3. Marile orașe reprezintă sisteme economice stabile

Istoria ne arată că orașele nu sunt sisteme economice stabile. Este mai probabil ca orașele să treacă printr-un ciclu economic de tip „boom-bust” (N.t: adică un vârf economic urmat de o cădere economică), decât să treacă printr-o perioadă de stabilitate pe termen lung în care se adaptează la impactul unor recesiuni sau a unor conflicte. Un exemplu frapant provine din SUA: opt din cele mai mari zece oraşe din SUA în anul 1950 şi-au pierdut cel puțin 20% din populație până în anul 2010, deoarece nu au reușit să se adapteze la schimbările economice și politice.

Securitatea și prosperitatea oamenilor se asigură numai prin investiții și o planificare atentă, în condiţiile existenţei unor comunități puternice și a unor economii robuste.

Eliminarea miturilor din jurul urbanizării este esențială, dacă vrem să înțelegem mecanismele ce conduc dezvoltarea urbană, precum și pentru a modela în mai bine viitorul orașelor noastre. Să înlocuim entuziasmul orb cu o viziune mai clară asupra modului în care lumea noastră se schimbă și asupra a ceea ce guvernele și cetățenii pot face pentru a construi un viitor urban în beneficiul tuturor.

Traducere şi adaptare după Three common myths about modern-day cities

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *