Biologie

Terra ar putea găzdui 1 trilion de specii dintre care doar 0,001% sunt cunoscute

Conform unui studiu realizat de biologii de la Indiana University, Pământul ar putea găzdui aproape 1 trilion de specii dintre care au fost identificate doar 0,001%.

O biodiversitate surprinzătoare

Catalogarea și analizarea datelor disponibile pentru speciile cunoscute în prezent reprezintă o sarcină deosebit de complexă. Chiar și urmărirea doar a strămoşilor comuni a două specii se dovedește a fi o adevărată provocare, cu atât mai mult relația dintre milioane de specii. Această sarcină devine tot mai complexă pe măsură ce tot mai multe specii sunt adăugate zilnic în „arborele vieţii„.

Forme de viață microbianăForme de viață microbiană. Credit: decade3d / FotoliaClose

În urma unui studiu recent al biologilor de la Indiana University a rezultat că Pământul ar putea găzdui aproape 1 trilion de specii, dintre care doar 0.001% au fost identificate până în prezent. Concluzia cercetătorilor a rezultat pe baza informaţiilor din cea mai mare bază de date despre speciile cunoscute în prezent și a unor modele ecologice privind biodiversitatea și abundența speciilor.

Dacă această estimare este corectă, atunci înseamnă că numărul speciilor de pe Pământ depăşeşte cu mult numărul stelelor din galaxia noastră (oamenii de știință estimează că în Calea Lactee există aproximativ 400 de miliarde de stele).

Cercetătorii de la Indiana University au utilizat datele publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences cu privire la formele de viaţă cunoscute în prezent. Datele au provenit din surse guvernamentale şi din mediul academic şi ele însumează 5,6 milioane de specii microscopice și macroscopice care există în 35.000 de locații de pe glob, din toate oceanele şi continentele planetei, cu excepţia Antarcticii.

Diversitatea formelor de viață microbiană

Spre deosebire de alte studii anterioare, noua cercetare evidenţiază în mod deosebit diversitatea microbilor.

„Această cercetare oferă o vedere amplă asupra diversităţii formelor de viaţă microbiană de pe Pământ”, a declarat Simon Malcomber, director al programului Dimensions of Biodiversity al National Science Foundation.

„De asemenea, studiul scoate în evidență cât de multe alte forme de viață așteaptă încă să fie descoperite și descrise”.

Cele mai multe dintre studiile anterioare care au încercat să estimeze numărul de specii de pe Pământ au ignorat numărul formelor de viață microbiană, au folosite date vechi sau au utilizat extrapolări discutabile, a declarat Jay T. Lennon, unul dintre autorii studiului.

„Se pare că biodiversitatea microbiană este mult mai mare decât ne-am imaginat vreodată”, a mai spus Lennon.

Rezultatele acestui nou studiu evidenţiază necesitatea, dar şi dificultatea, de a identifica toate speciile microbiene de pe Pământ. Se poate menţiona că în cadrul Earth Microbiome Project, un proiect multidisciplinar care are drept obiectiv să identifice organismele microscopice de pe Pământ, s-au catalogat până în prezent mai puţin de 10 milioane de specii.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *