Medicină-Sănătate

Rolul vitaminei D3 în prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare

Vitamina D3 (colecalciferol) ajută la tratarea unor boli care afectează sistemul cardiovascular, precum hipertensiunea arterială, diabetul și ateroscleroza, afirmă cercetătorii de la Ohio University.

Vitamina D3Vitamina D3 poate fi eficientă în tratamentul hipertensiunii și a altor boli cardiovasculare, inclusiv insuficiența cardiacă, infarctul miocardic, vasculopatie, accident vascular cerebral și diabet. Credit: Aloísio Costa Latgé

„În general, vitamina D3 este asociată cu oasele. Cu toate acestea, în ultimii ani, în spitale s-a constatat un deficit de vitamina D3 la mulţi pacienţi care au suferit un atac de cord.

Deficitul de vitamina D3 nu este însă cauza infarctului, dar creşte riscul atacului de cord”, a declarat Tadeusz Malinski, profesor în cadrul Ohio University.

Profesorul Malinski și colegii săi, Alamzeb Khan și Hazem Dawoud, au dezvoltat mai multe metode și sisteme de măsurare unice, pe bază de nanosenzori, pentru a urmări impactul vitaminei D3 asupra celulelor endoteliale, care sunt o componentă vitală a sistemului cardiovascular.

O descoperire importantă, care a rezultat în urma acestor studii, este aceea că vitamina D3 stimulează formarea oxidului nitric, care are un rol important în reglarea fluxului sanguin și prevenirea formării de cheaguri în sistemul cardiovascular.

Mai mult, cercetătorii au constatat că vitamina D3 reduce semnificativ nivelul stresului oxidativ din sistemul cardiovascular.

Cel mai important, în urma acestor studii a rezultat că tratamentul cu vitamina D3 poate reface, în mod semnificativ, sistemul cardiovascular afectat de mai multe boli, inclusiv hipertensiunea arterială, ateroscleroză și diabetul zaharat, reducând, de asemenea, riscul de atac de cord.

„Refacerea celulelor endoteliale cardiovasculare deteriorate reprezintă o adevărată provocare, dar am constatat că vitamina D3 este eficientă în acest sens.

Aceasta este o soluție foarte practică şi ieftină de reparare a sistemului cardiovascular. Nu trebuie să dezvoltăm un nou medicament. Deja îl avem”, a declarat profesorul Malinski.

Aceste studii sunt primele care identifică mecanismul molecular al restaurării funcției celulelor endoteliale deteriorate cu ajutorul vitaminei D3.

Disfuncția endotelială este o caracteristică comună a mai multor boli cardiovasculare, în special cele asociate unor afecţiuni ischemice.

„Vitamina D3 poate avea un rol important în refacerea endoteliului cardiac afectat în urma unui atac cardiac, în refacerea endoteliului capilar după o ischemie cerebrală (accident vascular cerebral), în tratarea vasculopatiei, diabetului zaharat și aterosclerozei”, afirmă cercetătorii.

Rezultatele studiului au fost publicate în International Journal of Nanomedicine.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *