Computer

Puterea semnalului Wi-Fi poate fi mărită cu ajutorul unei folii de aluminiu

Oamenii de știință au descoperit o metodă simplă și ieftină pentru a crește puterea semnalelor Wi-Fi din interiorul caselor noastre și aceasta se bazează pe utilizarea unei folii de aluminiu.

Cercetătorii afirmă că folosind un ecran reflector din folie de aluminiu, ca un „perete virtual” poziționat în spatele routerului Wi-Fi, se poate controla direcţia de propagare a semnalelor wireless în interiorul locuinţelor. Astfel putem îmbunătăţi puterea semnalului wireless într-o anumită zonă a casei noastre.

„Prin această soluție unică, abordăm o serie de provocări care afectează utilizatorii tehnologiei wireless”.

„Am mărit puterea semnalelor wireless şi astfel conexiunile Wi-Fi au devenit mai sigure”, a declarat cercetătorul Xia Zhou din cadrul Dartmouth College, Hanovra, New Hampshire.

Inspiraţi de o metodă simplă prin care s-ar fi reuşit amplificarea semnalului wireless utilizând o doză de bere, cercetătorii şi-au propus să studieze dacă o soluţie similară ar putea fi folosită pentru a direcționa, în mod optim, semnalul wireless de la router.

Deși există unele dovezi că utilizarea unei doze de bere din aluminiu poate contribui, în anumite condiţii, la creşterea intensităţii semnalelor wireless, această metodă presupune realizarea unui panou curbat din aluminiu pe post de reflector.

Dacă ţinem cont de configuraţia variată a locuinţelor noastre, este evident că soluţia amplasării unui astfel de reflector nu este foarte științifică, deoarece ea nu oferă un control exact asupra locului unde reflectorul din aluminiu direcţionează semnalul wireless.

Pentru a îmbunătăți această soluţie, echipa lui Zhou a realizat ceea ce se numește WiPrint, adică un sistem care analizează interiorul sau planul casei dumneavoastră pentru a identifica locurile unde semnalul Wi-Fi poate fi amplificat, precum şi zonele unde nu avem nevoie de un semnal wireless puternic.

Pe baza acestor date de intrare, algoritmul WiPrint poate calcula forma optimă a reflectorului de semnal care urmează să fie amplasat lângă routerul Wi-Fi. Ulterior, reflectorul poate fi imprimat 3D în plastic și acoperit cu o folie de aluminiu.

Întregul proces de realizare a reflectorului de semnal durează aproximativ 23 de minute, iar singurele costuri pe care le implică se referă la obținerea cadrului 3D imprimat.

„Cu o investiție aproximativă de numai 35 dolari și indicarea cerințelor de acoperire wireless, putem realiza un reflector personalizat a cărui performanță poate fi chiar mai mare decât a unor antene care costă mii de dolari”, a declarat Zhou.

Reflectorul realizat de echipa de cercetători a reuşit în teste să amplifice semnalul wireless cu până la 55,1% în zonele în care s-a dorit creşterea puterii acestuia şi, de asemenea, a reuşit să reducă intensitatea semnalului wireless cu până la 63,3% în zonele în care s-a dorit acest lucru.

Reflectorul de semnal din folie de aluminiu pentru creșterea puterii semnalului Wi-Fi

Reflectorul de semnal din folie de aluminiu pentru creşterea puterii semnalului Wi-Fi. Credit: Xia Zhou

Cei mai mulţi dintre noi nu vom fi, probabil, interesaţi de scăderea puterii semnalului Wi-Fi Cu toate acestea, este bine să ţinem cont că un semnal wireless de intensitate mare, care ajunge în afara locuinţei noastre, îi poate ajuta pe hackerii rău intenționați să preia controlul asupra reţelei wireless pe care o utilizăm în locuinţa noastră, deşi acest risc este, probabil, destul de scăzut.

Chiar dacă nu avem acces la algoritmul cercetătorilor pentru calculul formei optime a reflectoarele Wi-Fi pe baza planului locuinţei, nimic nu ne oprește să încercăm diferite forme de reflector pentru a vedea dacă putem creşte raza de acoperire a semnalului rețelei wireless pe care o utilizăm.

Trebuie doar să știți că semnalele wireless trebuie să respecte anumite reglementari tehnice şi, în consecinţă, modificarea acestora, în afara domeniului permis, este interzisă.

„Nu-i pot sfătui cu adevărat pe oameni să folosească folii din aluminiu sau orice alt fel de reflector, în principal datorită reglementărilor”.

„În SUA, reglementările FCC stabilesc puterea de ieșire a semnalelor wireless. Astfel, nivelul maxim de putere al routerelor wireless este limitat la o anumită valoare”, a declarat Eric Siu, director de dezvoltare a produselor Linksys, care nu a fost implicat în această cercetare.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *