Computer

Prototipul celui mai rapid supercomputer este aproape gata

China a anunțat că prototipul primului său supercomputer de nivel „exascale” va fi finalizat în lunile următoare. Dacă acesta va funcţiona aşa cum este prevăzut, atunci va fi cel mai rapid computer din lume, fiind capabil să execute 1.000.000.000.000.000.000 de calcule pe secundă, adică 1 miliard de miliarde de calcule pe secundă.

National Supercomputer Centre din China a anunțat recent că prototipul acestui supercomputer va fi gata în anul 2017, adică înainte de termenul planificat iniţial, anul 2018. Cu toate acestea, vor mai trece câţiva ani până când pe baza prototipului se va construi viitorul supercomputer de nivel „exascale”  al Chinei.

Puterea sau viteza de calcul a unui supercomputer se măsoară în flops (floating point operations per second), ceea ce reprezintă numărul de operații în virgulă mobilă pe care un computer le poate executa într-o secundă.

Un calculator având nivelul de performanţă „exascale” are o viteză de calcul de 1018 flops, în timp ce un calculator având nivelul de performanţă „petascale” are o viteză de calcul de 1015 flops.

„Supercomputerul Tianhe-3 va fi gata până în anul 2020. El va fi de 200 de ori mai performant decât Tianhe-1, primul supercomputer de nivel „petascale” al Chinei, care a fost declarat cel mai rapid computer din lume în anul 2010″,  a declarat Zhang Ting de la National Supercomputer Centre pentru agenția de știri Xinhua.

Ulterior, China a dezvoltat supercomputerul Tianhe-2, care  în anul 2015 a desemnat cel mai rapid calculator din lume, acesta având o viteză de calcul de aproximativ 33,9 petaflops.

Mai recent, China a prezentat supercomputerul Sunway TaihuLight a cărui viteză maximă de calcul este de 124,5 petaflops, acesta fiind primul computer din lume care depăşeşte viteza de 100 petaflops.

Supercomputerul Sunway TaihuLight

Supercomputerul Sunway TaihuLight. Credit: Jack Dongarra, Sunway Taihulight System Report 

SUA va construi, de asemenea, un supercomputer de nivel „exascale” în cadrul proiectului Exascale Computing Project, dar acesta nu va fi gata mai devreme de anul 2023. Cu toate acestea, în conformitate cu Department of Energy din SUA,  Exascale Computing Project va revoluționa cercetarea ştiinţifică.

„La o viteză de 1.000.000.000.000.000.000 calcule pe secundă, supercomputerele „exascale” vor putea analiza rapid volume mari de date și, de asemenea, pe baza lor se vor putea efectua simulări mai realiste ale unor procese complexe care stau la baza multora dintre forțele fundamentale ale Universului”, se afirmă pe site-ul Department of Energy din SUA.

Viitoarele supercalculatoare de nivelul „exascale” vor simula mai realist procesele complexe din medicina de precizie, seismologie, climatologie, biotehnologie, fizica materialelor și multe alte domenii ale științei.

China are în prezent două supercomputere în top 10 al celor mai rapide supercomputere din lume, Sunway TaihuLight şi Tianhe-2, şi un nou supercomputer, aflat în faza de construcţie, care se pare va deveni liderul clasamentului, Tianhe-3. În schimb, SUA are 5 supercomputere în acest top 10, dar acestea nu au nivelul de performanţă atins de supercomputerele Chinei care ocupă primele două poziţii în acest clasament.

China conduce şi în top 500 al celor mai performante computere din lume. În acest clasament China are 167 de computere, în timp ce SUA are 165 de computere.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *