Tehnologie

Propulsorul „imposibil” EM Drive va fi testat în spaţiul cosmic

Un propulsor EM Drive urmează să fie lansat în spaţiul cosmic, pentru prima dată, astfel încât oamenii de știință vor putea verifica dacă este într-adevăr posibil ca motorul unei rachete să genereze o forță de tracțiune fără a avea evacuare sau un agent de propulsie.

Testarea propulsorului Cannae Drive în spațiul cosmicTestarea propulsorului Cannae Drive în spaţiul cosmic. Credit: Cannae Inc. 

Motorul Cannae Drive a fost construit de inginerul şi chimistul american Guido Fetta și acesta este o variantă constructivă a unui propulsor de tipul EM Drive (electromagnetic propulsion drive). Acesta este extrem de controversat în rândul comunităţii ştiinţifice, deoarece funcţionarea sa ar contrazice legile fundamentale ale fizicii, chiar dacă anumite experimente au sugerat deja că un astfel de motor ar putea funcţiona.

Mulți fizicieni cred că propulsorul EM Drive încalcă flagrant legea a treia a lui Newton care afirmă că „pentru fiecare acțiune există o reacțiune egală și de sens opus”. În consecinţă, pentru ca un motor să dezvolte o forţă de tracţiune într-o anumită direcţie, acesta trebuie să evacueze un agent propulsor în direcția opusă.

Cu toate acestea, se pare că propulsorul EM Drive generează tracţiune într-o singură direcţie, fără a utiliza vreun carburant, ceea ce încalcă legea conservării impulsului care este derivată din legea a treia a lui Newton. Mai mult, forţa de tracţiune generată de acest motor ar putea să propulseze o rachetă care ar ajunge pe planeta Marte în doar 70 de zile!

Entuziaştii călătoriilor în spațiul cosmic sunt încântaţi de perspectivele oferite de EM Drive, pentru că dacă acesta funcționează într-adevăr, atunci el are potențialul să elimine unele obstacole majore care ne stau în calea explorării Sistemului Solar și a ceea ce se află în afara acestuia.

Inventat de savantul britanic Roger Shawyer în anul 1999, propulsorul EM Drive funcționează prin conversia puterii electrice în forţă de tracţiune, fără a utiliza un agent intermediar, folosind efectul generat de reflectarea microundelor într-un recipient închis în formă de con, proiectat special în acest scop.

Practic, motorul EM Drive foloseşte undele electromagnetice drept „combustibil”, creând o forță de tracțiune prin reflexia repetată a microundelor în interiorul unei cavități metalice închise.

Energia electrică se transformă în microunde în interiorul cavității, iar acestea împing dispozitivul şi generează forţa de propulsie care-l accelerează în direcția opusă.

Prototipul unui propulsor EM DrivePrototipul unui propulsor EM Drive. Credit: Science 2.0

Anul trecut cercetătorii de la NASA au testat varianta de propulsor EM Drive cu microunde inventată de Guido Fetta în cadrul laboratorului Eagleworks şi au constatat „apariţia anormală a unei forţe de împingere, măsurată cu ajutorul unui pendul de torsiune, într-un dispozitiv de radiofrecvenţă”.

„Rezultatele indică faptul că dispozitivul propulsor cu cavitate rezonantă de radiofrecvenţă, care este unic ca dispozitiv de propulsie electrică, produce o forţă care nu poate fi atribuită niciunui alt fenomen electromagnetic clasic şi astfel demonstrează existenţa unei interacţiuni cu plasma virtuală a vidului cuantic”, se arată în raportul cercetătorilor de la NASA.

Chiar dacă această afirmaţie sugerează că propulsorul EM Drive funcţionează datorită interacţiunii dintre particulele virtuale de materie şi antimaterie care apar şi dispar în permanentă din vidul cuantic, cercetătorii NASA nu au oferit o explicaţie pentru rezultatele obţinute.

Mai mult, un cercetător independent din Germania a admis că acest sistem de propulsie produce într-adevăr o forță de tracțiune.

Rezultatele obţinute până acum în teste sunt încurajatoare pentru confirmarea acestei tehnologii şi ele ar trebui să-i convingă şi pe alţi oameni de ştiinţă şi institute de cercetare să aloce mai multe resurse pentru înţelegerea funcţionarii acestui tip de propulsor și cum poate fi acesta îmbunătăţit în viitor.

Guido Fetta de la Cannae Inc, inventatorul Cannae Drive, a anunţat luna trecută că motorul său va fi testat în spaţiul cosmic. Acesta va fi ataşat la un minisatelit CubeSat şi va sta pe o orbită în jurul Pământului timp de 6 luni. Cu cât acesta se va menţine pe orbită o perioadă mai lungă de timp, cu atât mai mult vom cunoaşte dacă acest motor produce într-adevăr propulsie fără combustibil.

Credit: NASA

Deocamdată nu s-a stabilit o dată de lansare a propulsorului Cannae Drive în spaţiul cosmic, dar Guido Fetta speră ca acest lucru să se întâmple în următoarele 6 luni, mai ales că o echipă de ingineri din China și chiar Roger Shawyer lucrează la propria variantă de motor EM Drive care să fie testată în spațiul cosmic.

Rămâne să vedem cine va testa pentru prima oară un motor EM Drive în spațiul cosmic și ce rezultate se vor obține.

Sursă: Science Alert, Wired

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *